Probijanje dozvoljenog boravka od 90 dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Pozdrav svima, Šengen zona obuhvata EU (osim VB), CH, Norvešku, Island i Lihtenštajn i po tim šengenskim pravilima građanima Srbije je dozvoljeno da borave u Šengen zoni, da skratim priču, u EU 90 dana u 6 meseci ili 180 dana godišnje. Naravno, dozvoljeno nam je da boravimo ali ne i da radimo u EU, e zato mi radimo na crno, jer nam za rad na crno nije potrebna nikakva dozvola. z:D Dakle, kad uđete u EU, počinju vam 2 perioda, od 90 dana i od 6 meseci. U 6 meseci vi imate prava da boravite u EU 90 dana odjednom ili u više navrata. U principu mnogi naši ljudi borave i rade u EU 3 meseca (malo manje) pa 3 meseca budu u Srbiji pa opet 3 meseca u EU pa opet 3 meseca u Srbiji.

Ali naravno, mnogima je cilj da ostanu što duže u nekoj od zemalja Šengen zone bilo da je u pitanju zemlja EU, Švajcarska ili Norveška pa hajde da razmotrimo koje to metode postoje da bi nam obezbedile boravak u EU duži od 90 dana, naravno mućkanje u skladu s propisi. z:) Samo da kažem da je prilično opasno ostati/boraviti na crno u EU posle isteka boravka od 90 dana zato što postoje rizici od zatvora, deportacije i zabrane ulaska u Šengen zonu u narednih 5 godina. Zato i otvaram ovu temu. Postoje više metoda za koje ja znam a cilj nam je da ovom temom proširimo saznanja o ovim pitanjima:

1) Prepravka kopije pasoša tako što se u kopiju odgovarajućom hemijskom upiše/prepravi datum meseca kada ste ušli u EU, ovo može da bude rizično u slučaju da vas policija koja vas legitimiše pita za original, tj. potraži vam original pasoša na uvid.

2) Preleti: Nikad nisam bio u zapadnoj Evropi, imam iskustva samo iz Grčke i evo šta sam čuo i šta hoću da vas pitam da li je moguće. Pre nego što sam istekne boravak, odete na Rodos, sa Rodosa brodom ili avionom u Tursku i izlazite iz EU, ostanete par dana u Turskoj a onda avionom ulazite u Italiju, čuo sam da Italijani retko kontrolišu te pečate i datume na aerodromima, samo udare pečat i ćao. E onda iz Italije se opet avionom vratite u Grčku i tu valjda ne bi trebalo da ima nikakvih problema ali ja se pitam šta ako vas policija legitimiše unutra tj. u GR, da li će biti vajde od sve te avio-vratolomije ili će Grci detaljnijom analizom pečata ustanoviti da vam je istekao dozvoljeni (legalni) boravak od 90 dana? Da li je iko od forumaša ovo prošao i da li ovo funkcioniše?

3) Opet avio-kombinacija: Ovo se isto odnosi samo na Grčku, isto sam čuo i ovo mi deluje uverljivije i sigurnije od prethodne metode: Pre isteka boravka, izađete na crno iz GR da vam Grci ne udare pečat, u MK uđete legalno a da se ne bi jasno videlo kad ste ulazili i izlazili, makedonsko-srpsku i srpsku granicu pređete samo sa ličnom kartom (novom naravno) ne pokazujući pasoš na granici. Ovo je moguće i potpuno legalno, lično sam se uverio u to kada sam izlazio iz Makedonije i ulazio u Srbiju ove godine (pri povratku iz GR), ni makedonski ni srpski granični policajci mi nisu tražili pasoš, bila je dovoljna nova, srpska lična karta. E posle toga hvatate prvi avion iz BG za GR zato što je u tom smislu manja kontrola na aerodromu jer avionom uglavnom lete turisti a plus nemate grčki izlazni pečat na osnovu kog bi vam oni zabranili da uđete u GR i tu ne bi trebalo da bude problema. I posle toga možete da ostanete još 90 dana.

4) Pečati: Ovo vam je, po meni, najbolja i najsigurnija varijanta, platite grčkom cariniku da vam udari pečat u pasoš, preko posrednika naravno ali o tome vam ništa više ne mogu reći na forumu. I posle možete da ostanete još 3 meseca ne samo u GR nego u celoj EU. Ovo znam sigurno da se radi u GR, ne znam da li se slične kombinacije rade i na drugim granicama EU mada sam čuo da su mađarski carinici maksimalno korumpirani tako da sam siguran da je to i sa njima moguće a sa druge strane čuo sam da su slovenački carinici po tom pitanju veoma strogi i opasni. Naravno sve ovo se radi preko posrednika a nikako direktno. Posrednici često mogu da budu i vozači autobusa.

E sad, postoji 1 pogrešno mišljenje po ovom pitanju gde se mnogi brinu i pitaju kako će da izađu iz EU posle prekoračenja boravka ali izlazak iz EU, barem iz GR ili tzv. defiltracija je najmanji problem. Mnogo je veći problem ako vas policija ili neka inspekcija legitimiše ili nahvata unutra dok radite/boravite, e to je opasno. Inače, što se tiče samog izlaska, za to ima više načina, opet znam za GR, platite Makedoncu 250 evra da vas na crno izvede napolje u kolima ili eventualno u gepeku. Ili date vozaču autobusa pare da vas ne prijavi na granici tj. da ne preda vaš pasoš graničnom policajcu...

Hajde da razmotrimo sve ove mogućnosti i varijante. Kako da što bezbednije i što bezbolnije probijemo boravak od 90 dana i ostanemo duže?

E sad, tu se postavlja pitanje ako nismo preduzeli nikakve zaštitne mere, u slučaju legitimacije, šta da kažemo policajcu, pošto ni u ludilu ne bismo smeli da nosimo pasoš sa sobom ako nam je istekao boravak? Da li da nam je pasoš u hotelu a da nam je hotel negde u pi*du materinu na drugom kraju ostrva? z:D Kako je najbolje?

A drugo, kad govorimo o legalnom boravku u EU, evo šta me zanima, to mi baš nije najjasnije. Da li je moguća sledeća varijanta:

Uđem u EU 1. januara i meni počinje 6-omesečni period, izađem 2. januara, pa uđem 2. aprila i ostanem u EU još 89 dana do kraja juna i tad mi se završava 6-omesečni period. Pa mi 1. jula počinje 2. 6-omesečni period i ja ostanem u EU još 90 dana u 1. delu 2. 6-omesečnog perioda? Da li je ovo moguće?

Da li između 2 boravka u EU MORAJU da prođu 90 dana ili ne s obzirom na ta 2 perioda od 6 meseci?

Poslednja izmena:
био сам у тој еу и живот радничке класе је углавном смеће

***** ти те паре кад мораш после примаш блокаде да средиш кичму

добро мени и овде, туђа рука свраб не чеша, туђе сунце не греје

A ovde bas nas ogreja!:zsmrcka:

па и није канаринка али пар стотина еур вреди да будеш свој газда у својој земљи, бар мени вреди и више. оно кад си млад се би да пробаш а дође из дупета у главу касније. кад сам ставио на папир да гледам породицу преко скајпа и да ме сматрају за грађанина трећег реда неког тамо мигранта што је дошао да им узима посао и да ме третирају ко потрошни елемент свог богаћења огадило ми са да зарађујем више по тој цени па и одустао. а имам и услове и папире да будем нон стоп тамо али нећу, мало из ината а мало јер сам се скрасио па шта буде. нећу се потуцам међу туђинима већ ћу свој хлеб да једем у својој кући са својом породицом.

па и није канаринка али пар стотина еур вреди да будеш свој газда у својој земљи, бар мени вреди и више. оно кад си млад се би да пробаш а дође из дупета у главу касније. кад сам ставио на папир да гледам породицу преко скајпа и да ме сматрају за грађанина трећег реда неког тамо мигранта што је дошао да им узима посао и да ме третирају ко потрошни елемент свог богаћења огадило ми са да зарађујем више по тој цени па и одустао. а имам и услове и папире да будем нон стоп тамо али нећу, мало из ината а мало јер сам се скрасио па шта буде. нећу се потуцам међу туђинима већ ћу свој хлеб да једем у својој кући са својом породицом.

Slobodno priznaj da su te najurili sa posla ili deportovali. Ako lazzes zenu nemoj nas.

Kada bi ucili onoliko koliko smisljaju ovakve planove radili bi svi u EU kao inzenjeri, doktori, naucnici itd. Zbog takvih kao ti i prete nam vracanjem viza.

I te studije su vidim toliko dobre da ti imas nekoliko planova u rezervi kako ilegalno probiti rok od 90 dana i ostati u nekoj zemlji sengena pri cemu brkas Sengen i EU. Win, win win.

Slobodno priznaj da su te najurili sa posla ili deportovali. Ako lazzes zenu nemoj nas.

I te studije su vidim toliko dobre da ti imas nekoliko planova u rezervi kako ilegalno probiti rok od 90 dana i ostati u nekoj zemlji sengena pri cemu brkas Sengen i EU. Win, win win.

Ja sam na početku teme jasno napisao šta je Šengen zona a studije jesu dobre samo što taj posao nije toliko cenjen ovde koliko u inostranstvu.

па сад да ти објасним -
имам готове папире за двојно држављанство са све радном дозволом и боравком. и био неко време. посао имам и сад ако хоћу да одем а нећу да идем. у међувремену се оженио и добио сина и тако...

Poslednja izmena od moderatora:
па сад да ти објасним -
имам готове папире за двојно држављанство са све радном дозволом и боравком. и био неко време. посао имам и сад ако хоћу да одем а нећу да идем. у међувремену се оженио и добио сина и тако...

Kako da znamo da nas ne lazes? Slika zene i sina i mesta gde si radio ili ti ne verujem.

Poslednja izmena od moderatora:
Ovo je veoma važna tema zato što mnogi Srbi zbog ekonomskoj razvoja planete žele i planiraju da ostanu duže u Šengen zoni i ovde pričamo o načinima kako to može da se izvede i kako posle toga čovek može bezbedno da se vrati kući a da ne plaća nepotrebne kazne i da ne dobije nepotrebnu zabranu ulaska u Šengen zonu:

Što se tiče pečata, lažne pečate u pasošu zaboravite i na to NIKAKO ne pristajte jer oni nisu zavedeni nigde u kompjuteru i zbog posebnog mastila, broja i vremena se lako otkrivaju na Šengen granici i u tom slučaju se rizikuje novčana kazna, zabrana ulaska u celu Šengen zonu, oduzimanje pasoša pa i zatvor! Pravi pečati su naravno skuplji, to može da se radi ali je i to malo delikatno pitanje jer kako ćete vi da znate da li su ti pečati pravi ili lažni. U to morate da budete apsolutno sigurni!

Mislim da je najbolja varijanta davanje para na mađarskoj granici. Postoje 2 puta do zapadne Evrope-preko Mađarske i preko Hrvatske i Slovenije. Hrvatska 1. jula ulazi u EU ali ne znam da li automatski ulazi i u Šengen zonu i mislim da se granica Šengen zone još neće pomerati sa slovenačke na hrvatsku granicu. Uglavnom, to muvanje na slovenačkoj granici zaboravite pošto su Slovenci po tom pitanju mnogo strožiji i rigorozniji. Što se tiče mađarske granice, davanje para mađarskim graničnim policajcima se uglavnom odvija preko šofera autobusa mada možete i direktno da im stavite pare u pasoš ali je to za njih rizičnije. E sad, hajde da pričamo o tarifama tj. o "cenovniku", koliko sam ja čuo, to se kreće od 100 do 300 evra, u zavisnosti od toga koji carinik radi, preko kog šofera ide i verovatno koliko ste prekoračili boravak u EU mada sam čuo da je u većini slučajeva dovoljno da se da 100 evra. Ima tu još nešto, zavisi i da li hoćete samo da izbegnete zabranu ili hoćete da izbegnete i udaranje izlaznog pečata. Ako nećete skoro ponovo da putujete u EU tj. ako hoćete samo da izbegnete zabranu, onda je to uglavnom jeftinije a ako hoćete uskoro da se vratite u Šengen zonu i ako hoćete da izbegnete i zabranu i pečat, čuo sam da je to malo skuplje, mada sve zavisi.

Isto sam čuo za varijantu da par dana pre nego što vam istekne boravak dođete na granicu, ne rizikujete nikakvu zabranu, niste napravili nikakav prekršaj, date oko 100 evra samo da vam ne udare pečat, izađete iz EU i uskoro posle toga možete da se vratite gde hoćete u EU. Da li vi znate koliko Mađari traže na granici i za koju "uslugu"? Samo da znate kad ulazite u EU preko Mađarske, ubrzo posle graničnog prelaza postoji mogućnost da vas zaustavi tzv. mobilna mađarska carinska kontrola ili čak nemačka ili austrijska policija, ne znam tačno, i da vam i oni kontrolišu pasoš i prtljag i da vas vrate. Imajte i to na umu!

Sa falsifikovanim EU pasošima NIKAKO NE SMETE da prelazite granice i ne dajte nikome da vas laže o tome zato što se to takođe lako otkriva i idete u zatvor. Time se uglavnom služe kriminalci, a nama koji radimo pošteno to ne treba!

E sad, naravno najbolje trajno rešenje je da se "udate" za neku EU državljanku, :D ili stvarno ili fiktivno za papire ali ako hoćete neku da oženite samo zbog papira, to se naravno debelo plaća, u zavisnosti od države do države, ne znam tačno ali od 5 do 10 000 evra, možda čak i više. Da li znate koliko se plaća brak zbog papira?

Osim svega ovoga postoji i slučajno pranje (u veš mašini), "krađa ili gubljenje" i zamena pasoša i povratak u Srbiju sa putnim listom ali ni to ne smete da radite 100 puta nego samo par puta! Osim toga, da li znate za još neki bezbedan način da se duže ostane u Šengen zoni, i da se posle prekoračenja dozvoljenog boravka vrati u Srbiju bezbedno i ako treba opet ide tamo? Hajde da razmenimo mišljenja i iskustva na ovu temu!

Ako moze neko da mi odgovori na ovo pitanje potrebna mi je pomoc za prijatelja . .

Moj prijatelj je bio u austriji prosle godine i prekoracio je onih 3 meseca boravka, tacnije bio je tamo 3 meseca i 25dana. Na granici su mu pisali kaznu od 15000h forinti, on je hteo da plati tu kaznu u srbiji ali kod nas je nemoguce platiti jer ni jedna banka nema kurs za forinte. Tako da on tu kaznu nije ni platio! Sada treba da ide u Grcku na more, pa se plasi da li ce ga pustiti da prodje granicu jer je to EU ili mozda nema nikakve veze ta kazna iz Madjarske sa Grckom. . ?

Ako moze neko da mi odgovori i podeli njegovo iskustvo na ovu temu mnogo bi mi znacila svaka informacija! Unapred hvala

Ne gleda se tu samo EU nego se gleda cela Šengen zona a Šengen zona je šira od EU. I GR i Mađarska su članice i EU i Šengen zone tako da on SIGURNO ne može da uđe u GR ako nije platio tu kaznu. Mislim da čak i da plati kaznu na GR granici da ga opet ne bi pustili jer je već bio 3 meseca u Šengen zoni pa mora da sačeka 3 meseca van. Mislim da treba da ide u Mađarsku da plati tu kaznu pa ako ga opet ne puste da im plati ispod žita 100-150 evra da bi ga pustili unutra pa iz Mađarske da leti za GR. Oko ovoga stvarno nisam 100% siguran i najbolje je ili da pozoveš ambasadu pa da ih pitaš za kaznu (ne za mito naravno) ili da pitaš šofera nekog autobusa koji vozi za ove 2 zemlje.

Imam 2 pitanja za vas, prvo je vezano za Grčku: Da li je moguće da posle 90 dana boravka u Grčkoj, zatražite od srpske ambasade ili grčke policije dozvolu da ostanete u GR još 3 meseca, da vam oni traže garancije nekog grčkog državljanina koji je spreman da garantuje za vas da ste OK, mesto boravka, adresu...i ako dobijete tu garanciju da vam Grci odobre još 3 meseca boravka?

Drugo pitanje je vezano za celu Šengen zonu. Da li je tačno da je kontrola prekoračenja boravka na aerodromima mnogo manja nego kad prelazite granicu autobusom ili kolima? Mnogi ljudi su mi preporučivali da posle prekoračenja boravka obavezno idem kući avionom i da ti na aerodromu ništa ne kažu tim povodom (kada ideš za Srbiju, naravno) niti ti udare neku kaznu ili zabranu? To su mi konkretno rekli za Francusku, Španiju i Italiju. Koliko je to istina?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back