Zašto misliš da se anksioznost i gastrointestinalni problemi međusobno isključuju? Zapravo, to je i najčešći primer međusobnog uticaja, vrlo često doktori za terapiju gastrointestinalnih problema, uz standardne lekove, prepisuju i neki antidepresiv/anksiolitik pride.
Verovatno si, usled hroničnih stresova, zapatila gastritis (to pečenje u želucu, kao i knedla u grlu su kiselina, u slučaju knedle kiselina koja se diže do jednjaka), a možda i nešto više, npr Helicobacter, pa možda i čir. Videćeš već kad budeš išla na pregled. Nije ništa strašno, ne paniči (iako znam da je neugodno).
Sada, za prvu pomoć, možeš da uzmeš neki od lekova koji blokiraju lučenje kiseline ili je neutrališu - obično je prvi izbor Ranisan, ali ima i boljih lekova, po mom mišljenju, neki od njih su - Controloc, Nolpaza, Famotidin, Gelusil lac, Venter prašak, Riopan gel, Ranitidin šumeće.. Meni su za terapiju bili propisani Nolpaza + Riopan + Venter; Nolpaza je tableta, Riopan je gel u kesici (jako ukusan) i Venter je prašak koji se rastvara u vodi (meni neprijatnog ukusa i smara me količina vode koju moram da popijem uz njega, ali neki smatraju da je najbolji od svih). Najbolje su mi se pokazale tablete, i to Nolpaza i Famotidin. Gelusil lac se sisa, pa ti odaberi šta ti najviše odgovara.
I bilo bi idealno da ne čekaš da te udari kiselina pa da piješ tabletu, već, ako možeš da piješ redovno - makar 1 dnevno, ali u kontinuitetu, kako bi se malo olakšalo tvom želucu da se oporavi od konstantnih udara kiseline. Takođe, obrati pažnju šta ti od hrane smeta. Mene ubija instant kafa sa mlekom, iako je pijem jednom u 100 godina, ali zato domaća crna ne. Smeta mi kuvana paprika u jelima, ali zato sveža ne, itd. Videćeš već kako je u tvom slučaju.