Prkos roditeljskom autoritetu

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
U odrastanju dodje period kada se pomeraju i krse pravila i granice koje postavljaju roditelji, pa se pitam kako se vi kao roditelji nosite sa time?

Koliko krsenje pravila je dobro a kada prelaze granice? Primera radi, kazete detetu, nemoj da ides tu, nemoj da radis to, a ono vam obrusi, "ma ko te sisa, imam moj zivot, briga me sta mi kazes".

Kako dolazi do tog nezdravog odnosa dete-roditelj i moze li se neobuzdano dete koje radi sta hoce obuzdati i kako?

Sta raditi kada dete pocne da krsi vasa pravila i kada i kako treba intervenisati?

U odrastanju dodje period kada se pomeraju i krse pravila i granice koje postavljaju roditelji, pa se pitam kako se vi kao roditelji nosite sa time?

Koliko krsenje pravila je dobro a kada prelaze granice? Primera radi, kazete detetu, nemoj da ides tu, nemoj da radis to, a ono vam obrusi, "ma ko te sisa, imam moj zivot, briga me sta mi kazes".

Kako dolazi do tog nezdravog odnosa dete-roditelj i moze li se neobuzdano dete koje radi sta hoce obuzdati i kako?

Sta raditi kada dete pocne da krsi vasa pravila i kada i kako treba intervenisati?

uh nikada nisam volela autoritete.
moj recept je bio da se SVE moze i sve SME, pod uslovom da ja o tome sve i prva znam. veoma rano sam pocela sa tim vaspitanjem, kada je stigao pubertet nisam imala problema. kasnije kada je ukapirala moju igru, rekla je da ce i ona tako vaspitati svoje dete. odrasla je osoba, studira, ne pusi, ne pije, u dugoj je vezi i dalje pijemo kaficu, pricamo o svemu otvoreno. jedino sto mi smeta je sto nema blisku drugaricu. ima drugarice sa faksa, iz zgrade, ali izlazi uglavnom sa kolegama sa fakulteta i deckom...

..ovaj period pomeranja granica i ispitivanja autoriteta roditelja dolazi malo ranije nego shto mnogi koji nemaju decu pretpostavljaju :lol:
..terrible twos iliti bebeci pubertet je po mnogo chemu i gori po roditelje, ako se loshe postave, nego pravi,
onaj pravi je gori po dete, ako je situacija takva..

..a granice se maldim ljudima u pravom pubertetu i postavljaju da bi ih krshili, to valjda svi znamo.. :)
..da vezbaju donoshenje odluka, da vezbaju preuzimanje odgovornosti, da vezbaju prevazilazenje roditeljskog autoriteta koje je neophodno da bi postali zdrava odrasla lichnost..
..mudrost je postaviti ih tako da krshenje ne podrazumeva krshenje zakona, ili ugrozavanje sebe na keca..
..mudrost je odragovati na krshenje..
..mudrost je nauchiti ih da ih krshe kada dobijaju vishe nego shto gube..
..i mudrost je biti u toku..sa svim tim vaganjima koje tinejdzeri obavljaju..svakodnevno.. :)

..btw, ova rechenica pod navodnicima u uvodnom postu je znak da neshto debelo ne shtima medju roditeljima i detetom, i to ne od juche.. :neutral:

..ne mogu da zamislim dete, maloletno ili punoletno, koje mi govori tako neshto..znachilo bi da sam 1001 suptilniji nachin da mi to kaze previdela.. :confused:
..tachnije - mogu da zamislim sebe toliko beslovesnu da ga dovedem do tachke da je primoran da mi kaze neshto tako.. :confused:

Kako dolazi do tog nezdravog odnosa dete-roditelj i moze li se neobuzdano dete koje radi sta hoce obuzdati i ka

Hmmm,verovatno bih u prvom momentu popiz...i planula ali ovako iz ove perspektive mozda bi uradila sledece.Neobavezni odlazak u neki kafic(da se bude u fazonu)npr.tata i sin ili citava porodica.Bolja je varijanta nego u kucnim uslovima gde preti dizanje tona,urlanje i bacanje svega sto ti dodje pod ruku:hahaha:jer ces medju svetom da se kontrolises a dete ce biti navuceno na tanak led ili ti kafic:rumenko:A onda krece roditeljska tortura o tome ko je ko u kuci i da neka pravila moraju da se postuju.:rtfm:Naravno pri tome treba imati u vidu da su klinci u pubertetu skloni bezanju od kuce i slicnim glupostima pa se treba potruditi da se povuce rucna na vreme.Postoje faze kada su potpuno nemoguci za saradnju ali im se treba dovijati i biti lukaviji od njih.Moraju da znaju da su oni ti koji imaju svoj zivot tek tada kada stasaju i pocnu sami da zaradjuju za zivot i osamostale se potpuno.Sad,pitanje je kada je to?Neka deca to mogu vec sa 17god a neki nikada.Akcenat je na tome da se stvori blizak kontakt ako se on vremenom izgubio ili ga nije ni bilo.Naravno poverenje i pokazivanje beskrajnog strpljenja a najvise ljubavi.Pomazite svog buntovnika,pridjite mu kad primeniti.Ipak mislim da se neke stvari uce od malih nogu.Kasnije ih je tesko vratiti u normaluse najmanje nada.Poljubite ga iznenada,kad je mir u kuci.Probajte da razgovarate kao da ste na istim talasima i da imate razumevanja za njegove potrebe i zelje ali da ste vi ti koji vucete konce....Sta znam...verujem da je tesko.Lako je teoretisati a tesko u praksi .

Smatram da do prkosa dolazi kada roditelj pritiska dete da nesto radi,
a dete iz nekog razloga to ne zeli.

1. Odbojnost kod deteta moze da se javi kada roditelj svojim primerom pokazuje jednu stvar, a detetu namece neke druge norme.
To znaci da roditelj nema autoritet.
Na svakom roditelju je najpre da sredi svoj zivot-pa da popuje nesto detetu,
i pobedi svoje slabosti - pa da moze da ocekuje od deteta nesto bolje.....

2. Roditelj ne razume, i ne zna.
Sta, kako, zasto?
Da li ima pravo da zahtevam od deteta?
Jel to u skladu sa detetovom licnoscu, karakterom, zeljama i potrebama?

Licno sam imala samo u jednom periodu i u jednoj stvari konflikt te vrste sa roditeljima,
i to kada su me terali da radim nesto sto ne zelim, i nisam imala motivaciju da radim u tom trenutku....
a da bi zadovoljili neka njihova stremljenja....

Sto su vise pritiskali - to sam bila udaljenija od toga da to uradim ^^

da su manje pritiskali... mozda bi i doslo na svoje posle nekog vremena :)

..ovaj period pomeranja granica i ispitivanja autoriteta roditelja dolazi malo ranije nego shto mnogi koji nemaju decu pretpostavljaju :lol:
..terrible twos iliti bebeci pubertet je po mnogo chemu i gori po roditelje, ako se loshe postave, nego pravi,
onaj pravi je gori po dete, ako je situacija takva..

..a granice se maldim ljudima u pravom pubertetu i postavljaju da bi ih krshili, to valjda svi znamo.. :)
..da vezbaju donoshenje odluka, da vezbaju preuzimanje odgovornosti, da vezbaju prevazilazenje roditeljskog autoriteta koje je neophodno da bi postali zdrava odrasla lichnost..
..mudrost je postaviti ih tako da krshenje ne podrazumeva krshenje zakona, ili ugrozavanje sebe na keca..
..mudrost je odragovati na krshenje..
..mudrost je nauchiti ih da ih krshe kada dobijaju vishe nego shto gube..
..i mudrost je biti u toku..sa svim tim vaganjima koje tinejdzeri obavljaju..svakodnevno.. :)

a kad je taj bebeci pubertet? :think:

a za ovaj drugi...o tome ne smem ni da razmisljam....ne bude mi dobro

Postavila sam samo dva uslova, da se uci i da se nicim ne ugrozava zdravlje, zivot i dostojanstvo, svoje a i drugih ljudi. Kad bi mi svesno prkosili sa obrazlozenjem da su presli granicu zato sto je to njihov zivot, verovatno bi ostali bez dzeparca jer je to moj novac, bez pogodnosti koje imaju jer je to moje vreme i tako... Mislim da bi brzo shvatili da imati svoj zivot ne znaci praviti probleme vec sazreti i tacno znati sta je sloboda a sta zloupotreba slobode.

Back