Privremeno oduzeti predmeti

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
Pre dve i po godine oduzet mi je auto i od tada nikakvu zvanicnu informaciju nisam dobio ni od MUP-a ni od carine. Prevaren sam od strane prodavca i zanima me koliko dugo mogu drzati stvari otudjene i da li uopste moraju da ih vrate i obaveste vlasnika o tome.

Član 86 ZKP:

Predmeti koji su u toku krivičnog postupka privremeno oduzeti, vratiće se vlasniku, odnosno držaocu ako postupak bude obustavljen, a ne postoje razlozi za njihovo oduzimanje (član 512). Predmeti će se vratiti vlasniku, odnosno držaocu i pre okončanja krivičnog postupka ako prestanu razlozi za njihovo oduzimanje.

Možeš da pišeš zahtev za vraćanje i da se nadaš da bude usvojen, al' sve zavisi od okolnosti pod kojima je oduzet...međutim ovde je prošlo već dve godine...tako da nemoj previše da se nadaš...

Postupak jos nije ni poceo. Okolnosti su da je auto predmet carinskog prekrsaja,tako mi je nezvanicno receno jos na pocetku. Prethodni vlasnik je ocigledni pocinilac tog prekrsaja a meni je kao savesnom kupcu oduzet auto. Nema nikakvih indicija da ce i poceti postupak. Bez ikakvog obavestenja, stvarno sramotno ophodjenje carine,sudstva i MUP-a prema gradjanima!

Upoznao sam se tokom ove dve i po godine sa cinjenicom da ima na stotine ovakvih slucajeva. Samo,nije mi jasno,nije rec o bas sitnim parama,uglavnom su auti placeni od 5-10 hiljada evra,mislim da ti neko oduzme predmet u toj vrednosti... Al da bar pocne postupak da se dokaze o cemu se radi,nego lici na klasicnu otimacinu...

Upoznao sam se tokom ove dve i po godine sa cinjenicom da ima na stotine ovakvih slucajeva. Samo,nije mi jasno,nije rec o bas sitnim parama,uglavnom su auti placeni od 5-10 hiljada evra,mislim da ti neko oduzme predmet u toj vrednosti... Al da bar pocne postupak da se dokaze o cemu se radi,nego lici na klasicnu otimacinu...

Pa mom drugu su odavno uzeli solidnog dzipa a da su mu ukrali vise bi polagao nade da ce ga naci.

Mislim mozda i dobijes nazad,ali do sada ne znam nikog da su mu vratili,tek tako su ljudi ostajali bez auta vrednog 10,20 000 evra a od tih slucajeva je proslo 2,5,12 godina...

Mene samo zanima da li iko biva obavesten o sudbini svog auta ili jednostavno ga zadrze i nikada te ne obaveste? Mislim,ja sam se raspitivao,carinski prekrsaji su prebaceni na obicne sudove ali sve sto kazu je slucaj je tu,ne znamo kada ce da pocne...

Mene samo zanima da li iko biva obavesten o sudbini svog auta ili jednostavno ga zadrze i nikada te ne obaveste? Mislim,ja sam se raspitivao,carinski prekrsaji su prebaceni na obicne sudove ali sve sto kazu je slucaj je tu,ne znamo kada ce da pocne...

kao sto sam pisao i na drugoj temi imas pravo da napises prituzbu na rad suda ako smatras da se postupak odugovlaci , da je nepravilan i/ili da postoji nedozvoljeni uticaj na njegov tok i ishod..prituzba se pise nadozrnom odboru ministarstva pravosudja i duzni su po zakonu na nju da ti daju odgovor u roku od 15 dana i taj odgovor ti salje predsednik nadleznog suda
da li je to u sudu uopste zavedeno kao predmet?

Prevara
Član 208.
(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribaviprotivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjemčinjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetusvoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
(2) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini samo unameri da drugog ošteti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
(3) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi četristopedesethiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
(4) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog članapribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion ipetsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

kao sto sam pisao i na drugoj temi imas pravo da napises prituzbu na rad suda ako smatras da se postupak odugovlaci , da je nepravilan i/ili da postoji nedozvoljeni uticaj na njegov tok i ishod..prituzba se pise nadozrnom odboru ministarstva pravosudja i duzni su po zakonu na nju da ti daju odgovor u roku od 15 dana i taj odgovor ti salje predsednik nadleznog suda
da li je to u sudu uopste zavedeno kao predmet?

Bilo je zavedeno u carinarnici Beograd kao predmet,medjutim od prosle godine carinski prekrsaji su prebaceni na obicne sudove i od tada mu gubim trag.
Ovde je rec o prevari i krijumcarenju,jer konkretno,motor od auta nije bio carinjen. Znam price nekih ljudi koji su sve ovo uradili sto si rekao cak i krivicno gonili one koji su ih prevarili,medjutim s tim se i pored svega toga nije nigde stiglo. Izmislja se gomila razloga da se auti ne vrate na raspolaganje prevarenim ljudima koji su ih posteno platili. Prevaranti se ne odazivaju na sudske pozive i naravno ne placaju te sume koje navodno znace da bi auti bili vraceni na raspolaganje postenim kupcima. Ja konkretno nisam imao vremena da svaki dan zivkam carinarnice i sudove i da ih teram da rade svoj posao.
A rezultat je isti kao kod onih koji su se cimali svakodnevno. Tako da u principu ovde samo konstatujem da je u zemlji Srbiji moguce da ti policija oduzme auto i da ga nikad vise ne vidis i ne dobijes nikakvo objasnjenje.

a carinski prekrsaj je nacinilo lice koje je bilo prethodni vlasnik automobila od koga si ti auto kupio?

Ocigledno,jer me policija zaustavila i ni manje ni vise nego kontrola motora i sasije. Decko se posle gubi,nedostupan mi je,doduse prosledio sam kopiju licne karte njegove pandurima jer smo napravili kupoprodajni ugovor u agenciji. Meni to smrdi na neki dil,mislim ispred zgrade da te cimaju panduri za motor i sasiju,mesec dana nakon sto kupis auto.

Bilo je zavedeno u carinarnici Beograd kao predmet,medjutim od prosle godine carinski prekrsaji su prebaceni na obicne sudove i od tada mu gubim trag.
Ovde je rec o prevari i krijumcarenju,jer konkretno,motor od auta nije bio carinjen. Znam price nekih ljudi koji su sve ovo uradili sto si rekao cak i krivicno gonili one koji su ih prevarili,medjutim s tim se i pored svega toga nije nigde stiglo. Izmislja se gomila razloga da se auti ne vrate na raspolaganje prevarenim ljudima koji su ih posteno platili. Prevaranti se ne odazivaju na sudske pozive i naravno ne placaju te sume koje navodno znace da bi auti bili vraceni na raspolaganje postenim kupcima. Ja konkretno nisam imao vremena da svaki dan zivkam carinarnice i sudove i da ih teram da rade svoj posao.
A rezultat je isti kao kod onih koji su se cimali svakodnevno. Tako da u principu ovde samo konstatujem da je u zemlji Srbiji moguce da ti policija oduzme auto i da ga nikad vise ne vidis i ne dobijes nikakvo objasnjenje.

razumljivo
nego covek ipak ne treba da se predaje..

to su inace stvarni razlozi zbog kojih mi nismo u EU.a ne ono sto nam politicari sreviraju kao razloge..osnovi razlozi su pravosudje i policija
evo sad se kao nesto menja visoki savet sudstva...haos zvani reforma pravosudja ali svesno i namerno izazvani haos

Ocigledno,jer me policija zaustavila i ni manje ni vise nego kontrola motora i sasije. Decko se posle gubi,nedostupan mi je,doduse prosledio sam kopiju licne karte njegove pandurima jer smo napravili kupoprodajni ugovor u agenciji. Meni to smrdi na neki dil,mislim ispred zgrade da te cimaju panduri za motor i sasiju,mesec dana nakon sto kupis auto.

i ko zna koliko drugih ljudi je kupilo TAJ isti auto u poslednje dve godine i ostalo bez njega..naravno da stvar dismr

razumljivo
nego covek ipak ne treba da se predaje..

to su inace stvarni razlozi zbog kojih mi nismo u EU.a ne ono sto nam politicari sreviraju kao razloge..osnovi razlozi su pravosudje i policija
evo sad se kao nesto menja visoki savet sudstva...haos zvani reforma pravosudja ali svesno i namerno izazvani haos

I CARINA! Jedan od najgorih,ako ne i najgori segment drustva...

Slican je i moj "slucaj" :
Auto je odvezen na tehnicki pregled, sve je zavrseno i placeno i kada sam predao papire za registraciju auta, receno mi je da se ne slazu brojevi sasije na autu i u saobracajnoj i da ce izaci policijski inspektor na uvidjaj. Inspektor pise izvestaj u kome navodi da su na tehnickom pregledu ocitani brojevi ti i ti (neki sasvim drugaciji od onih u saobracajnoj) a da je on video sve brojeve iste kao u saobracajnoj OSIM jednog kojeg nije mogao da procita!!! stavio X (verovatno se tako i potpisuje) umesto tog broja. Od SUPa onda dobijam resenje da auto ne moze biti registrovan i da ce predati slucaj okruznom tuziocu. To im je sluzbena duznost, a tuzilac ce odluciti hoce li pokrenuti postupak ili ne.
Od tad je proslo ISTO kao kod cave man-a DVE i PO godine. Ali ja nikakav dokument o oduzimanju nisam dobio niti je pokrenut ikakav postupak, koliko ja znam. Auto je kupljen preko agencije, ali je legalan apsolutno jer se registruje od 2000. godine. Slicno je bilo pri registraciji 2005., kada je inspektor ocitao brojeve i dao nalog da se umesto nekog Q upise 0 u saobracajnu. Posle sam saznao da se Q,O ne upisuje na sasiju i cita kao 0.

Sta sad ja da radim onom majmunu sa tehnickog koji je video neke leve brojeve na sasiji u odnosu na one u saobracajnoj? A pri tom posle odradio ceo tehnicki pregled, koji je u sklopu Dunav osiguranja, zatim naplatili i osiguranje, spremili mi sve papire i pustili me u SUP?

Jel zastareva ovakav prekrsaj? Ili trebam ceo zivot da razmisljam hoce li pokrenuti postupak za auto koji vec godinama truli na parkingu SUPa? Ili ce me SUP na kraju juriti da im platim koriscenje parkinga svo ovo vreme?
Auto je 1990. godiste...

Back