Privredni rast 3% u prvom kvartalu. Rast industrije 7%

Taj cilj je nerealan jer podrazumeva prosecan godisnji rast industrijske proizvodnje skoro 8 odsto.
Privredna struktura je u prethodnih 10-ak godina devastirana u korist neproizvodnih delatonosti (trgovina, finansije, nekretnine, kafici, kladionice). Da bi se to izmenilo i popravilo, potrebno je dosta vremena i poprilicno planiranja i sredstava.
Iz cega da se finansira taj rast, kad je privatan sektor prezaduzen, a i pitanje hoce li i drzavni dug ostati na granici podnosljivog? Isti mmf je objavio da je prosecna realna kamatna stopa kod nas negativna, sto nas svrstava u red neatraktivnih zemalja za ulaganje i kreditiranje. Dosad je u Srbiji za prethodnih 10-ak godina uslo po raznim osnovama izmedju 70-80 milijardi dolara, gde i na sta su te pare spucane?
Inace u ekonomiji te niske stope rasta su nedovoljne za ozbiljnije smanjivanje nezaposlenosti i menjanje privredne strukture, to je vise stagniranje nego rast.

Vujo
Slazem se da je taj cilj tesko dostizan za 10 godina, ali i pored toga, treba postaviti visoke ciljeve, i kreirati strategije i mere za njihovo ostvarivanje, pa i ako se ne ostvare u potpunosti, dobri su motivatori, i priblizenje tako postavljenim ciljevima je vredno truda.

Kada???Ovako radeci,nikada,to potpisujem.

Opet jegna velika zabluda.Mi smo mozda i prvi na listi izvoza skolovanog kadra,samo sto je takvu evidenciju tesko tacno utvrditi(mnogi ne prijavljuju stvaran razlog odlaska).Eurozona je u velikoj,velikoj krizi.Euro je dostampavan,Grcka.Irska,Portugal,Spanija...ko je sledeci???Madjari,Rymuni i Bugari su u velikim problemima,a nema vidnog pokazatelja da ce nesto drasticno ili makar samo malo da se popravi.Nikada nisam verovao nesto tim istrazivanjima,jer je pitanje ko to placa,zasto je narucio i zbog cega mu trebaju.Mi sa nasim losim politickim vodstvom,ocigledno nekompetentnim za vodjenje drzave napred,sa unistenom privredom,sa kadrom koji ne razume potrebu licnog angazovanja za prekvalifikacijom...nemamo sta da trazimo.

Do stranih ulaganja nece doci,jer su i sami stranci u problemu kod svoje kuce.gde im je ipak bolje radno okruzenje nego sto ga imaju ovde.Ovo sto si nabrojao,to su povoljnosti koje se spominju vec decenijama i opet nista.Kod nas ne vodi drzavu onaj ko zna znanje,nego onaj ko je politicki podoban.Dokle god znanje i iskustvo ne dodju na prvo mesto,necemo se pomaci napred.

KianyRiws
Mislim da se imalo u vidu vise stvari: rast cena hrane na svetskom trzistu a Srbija jeste proizvodjac hrane, porast u industrijskoj proizvodnji npr. automobila, sporazum sa Rusijom koji je velika prednost u odnosu na bilo koga u regionu i dr.

Znaci govorio sam o potencijalima i dobrom vodjstvu, da li ce potencijali biti iskorisceni u narednom periodu, i da li ce vodjstvo biti dobro videce se po rezultatima.

Koliko vidim ti nisi optimista, i ok, dosadasnje iskustvo govori da treba biti sumnjicav, mene ipak najvise brine najava nove svetske krize, jer ima americkih i evropskih analiticara koji predvidjaju vrlo losu drugu polovinu godine za USA ekonomiju.

KianyRiws
Mislim da se imalo u vidu vise stvari: rast cena hrane na svetskom trzistu a Srbija jeste proizvodjac hrane, porast u industrijskoj proizvodnji npr. automobila, sporazum sa Rusijom koji je velika prednost u odnosu na bilo koga u regionu i dr.
Rast cena hrane je samo jos jedan u nizu izgovora NBS i nase Vlade.To je kao kad redari na utakmici bace dimnu zavesu,za trenutak se ne vidi nista tj.odakle preti opasnost,a kad se dim razidje za mnoge se nista ne menja..i dalje su u grotlu,u epicentru frke.Nije problem sporazum sa Rusijom,mi pojedine proizvode(med,vino,mlecni proizvodi,voce,brasno,secer)....tolika je potraznja da 10 Srbija danas ne moze da podmiri,problem je sto drzava mora odrediti cene kostanja proizvoda,stati iza proizvodjaca,platiti mu gotovu robu(ona,a ne nakupci)pomoci mu npr. u nafti(ne mora pomoc biti samo u novcu)...a za takvu akciju onaj ko mora da je preduzme mora imati znanje,savest i radnu energiju.Mozda i viziju svega toga sto radi,kakva se dobit dobija narednim pokolenjima.

Znaci govorio sam o potencijalima i dobrom vodjstvu, da li ce potencijali biti iskorisceni u narednom periodu, i da li ce vodjstvo biti dobro videce se po rezultatima.
Ovaj sastav nece doneti dobre rezultate.Antic to znade,ako vec Radomir nema pojma o tome.

Koliko vidim ti nisi optimista, i ok, dosadasnje iskustvo govori da treba biti sumnjicav, mene ipak najvise brine najava nove svetske krize, jer ima americkih i evropskih analiticara koji predvidjaju vrlo losu drugu polovinu godine za USA ekonomiju.
Kako da budem optimista kada je pre nekih mesec dana dostampano pola milijarde eura da se ,,Grcka" ne ponovi,,Portugalu'????Kako da mislim o ekonomiji SAD sve najbolje kada non-stop,vec preko 60 godina ili dostampavaju dolar(ziralno i kod kuce i preko MMF i Svetske Banke)ili vode neke osvajacke ratove i blic-krigove,ne bi li napravili otimacinu necijeg dobra i usput zaradili na ratnoj industriji????Kod nas je situacija vec odlicno objasnjena na :
http://forum.krstarica.com/showthread.php/461594-APP-Ustanak-ekonomska-reforma-Srbije
http://forum.krstarica.com/showthre...da-znate-o-novcu-a-niste-imali-koga-da-pitate
http://forum.krstarica.com/showthread.php/445403-Ekonomsko-uredjenje-Srbije

Back