Privreda Srbije u raspadu: od 100000 registovanih preduzeca 58000 je pred bankrotom

Nije mi jasno samo kako ce to bankrotirati banke ako bankrotiraju mala i srednja preduzeca. :dontunderstand:
Vecina nashih banki su strane, tj. OGRANCI stranih banki u Srbiji. Osim toga one nisu davale rizichne kredite, postoje dobre garancije.

nisi u pravu.

sve nase banke su domace banke osnovane stranim kapitalom. sto znaci ako ta banka propadne inostrana banka koja ju je osnovala i pod cijem radi ta domaca banka uopste ne garantuje za uloge stedisa. sto znaci da se ulozi stedisa isplacuju iz stecajne mase banke kao i iz depozita banke u NBS.

Ne moraš, već ako želiš u apoenima od 100 dovoljno je danas za sutra.
A imaš neka dolarska plaćanja, a?:think:
Jel daješ keš u dolarima ili menjaš za dinare, pa svaki dan boga moliš da za bolji kurs?:lol:

jok placao sam nesto u dolarima a ne u dinarima.

da sam placao u dinarima ostavio bih za ponedeljak.

sve u svemu bas su me iznenadili. negativno.

Nije mi jasno samo kako ce to bankrotirati banke ako bankrotiraju mala i srednja preduzeca.

Otkud ti ideja da je npr. Eltim malo ili srednje preduzece??

Vecina nashih banki su strane, tj. OGRANCI stranih banki u Srbiji. Osim toga one nisu davale rizichne kredite, postoje dobre garancije.

To ti mislis. Cak ni hipotekarna garancija danas nije 100% sigurna garancija, jer je i trziste nekretnina poslednjih meseci potpuno stalo i ne znam kome bi banke prodale te zapenjene prostore i po kojim cenama.
A maticne banke tesko da ce finansirati gubitke njihovih ogranaka u Srbiji.

Елтим” је имао рачуне код Хипо Алпе Адриа банке, Поштанске штедионице, Српске банке, Металс банке, Еуобанк ЕФГ, Прокредит банке, Универзал банке, Војвођанске банке, Рајфајзен банке, НЛБ, Привредне банке, Сосијете женерал и банке Интеза.

Па сад бирај коју хоћеш..............зајебо их Јован Илић мушки.....

Bolje da si nabrajao banke gde nije imao kredit...manje bi utrosio vremena :D

ma ove banke sto su davale kredite ELP-u i ELTIMU su 100% pukle te pare to je iz 1 u 1

jer stecajna masa oba preduzeca ne verujem da preskace 5 miliona evra.

druga stvar u eltimu su cak povukli svu tehnicku robu iz lokala a 90% lokala im je bilo pod zakup tako da ne vidim sta njima imaju da uzmu a racun im je u blokadi za vise od 20 miliona evra.

Pa mozda im je ona glavna zgrada u Ustanickoj njihova ostalo mislim da je sve na zakup....

Nije mi jasno samo kako ce to bankrotirati banke ako bankrotiraju mala i srednja preduzeca. :dontunderstand:
Није проблем у парама, оне се увек могу наштампати и увалити другима као кредит (дуг) као и до сада. Проблем је што је цело друштво презадужено, тражња и куповна моћ страховито падају у целом свету, па не могу сервисирати ни постојеће дугове, а камоли нове. То исто важи и за банке, јер и оне позајмљују паре од монетарних (зеленашких) власти.

Поред проблема дугова, цео финансијски сектор је заражен токсичним дериватима са Wall Street-a везаним за наводни стални раст цене некретнина или у преводу куповали су мачку у џаку, задужујући се вишеструко изнад висине сопствене имовине вођени чистом похлепом, јер су знали да ће у случају кризе корумпирани државни органи спашавати њих, а не пореске обвезнике.

Ајмо за тренутак да оставио извоз. Зар никог не чуди што пара нема ни за размену робе на домаћем тржишту? Где је ту логика, ако знамо да се новац прави од папира и да га је лако доштампати ако затреба, тј. ако привреда упадне у неликвидност. Сад ви из овог процените, да ли актуелна монетарна власт ради за доборобит друштва или на његову штету?!

Ајмо за тренутак да оставио извоз. Зар никог не чуди што пара нема ни за размену робе на домаћем тржишту? Где је ту логика, ако знамо да се новац прави од папира и да га је лако доштампати ако затреба, тј. ако привреда упадне у неликвидност. Сад ви из овог процените, да ли актуелна монетарна власт ради за доборобит друштва или на његову штету?!

...nema novca al ima kredita :)

...nema novca al ima kredita :)
Хвала Богу да неко разуме. За разлику од новца, кредити су привременог карактера и када се отплате остављају пустош и неликвидност за собом. Када томе додамо и камате, јасно је да постојећа новчана маса није довољна за отплату дугова, а још мање за несметано функционисање привреде, па се морају узети нови кредити (дугови) и тако у круг, до потпуног слома услед задужености и беспарице. Није ни чудо што је просечна валута плаћања 125 дана и што је половини предузећа блокиран рачун.

Уваљивати држави и друштву кредите уместо правог новца је рецепт за његово неумитно пропадање. И све то спроводи Народна банка Србије?! Просто човек не зна да ли је више "народна" или "српска" :(

Back