loš đak Boža
Ističe se
- Poruka
- 2.144
Nešto me interesuje. O hrvatskoj državnosti, snazi njenih vladara postoje toliki dokumenti, dok je jako teško naći neke dokumente koji bi se bavili privredom te "kraljevine" recimo od vladavine Trpimira (oko 850 g) do prelaska pod vlast Mađara 1102. Ustvari čini mi se da gospodarski razvoj onog što se zove Hrvatska počinje tek sa dolaskom mađarskih vladara. Koliko vidim hrvatski vladari nisu sami kovali svoj novac, a nema ni nekih dokumenata o rudnicima koji su u srpskoj srednjovekovnoj državi bili ključ bogatstva i nezavisnosti. Ispada da su svi živeli od kapule, fažola i nešto prosa. Verovatno i od gustih dalmatinskih šuma
Odakle takva nesrazmera u podacima o ekonomskoj i pravnoj istoriji? Da li to nešto govori o ranoj hrvatskoj državi? Koji su zaista bili ekonomski potencijali rane hrvatske države? Da li je i tad vredela parola "hrvatski mač za hrvatskim pojasom a hrvatski dukati u hrvatskoj kesi"?
Znam da ovde imamo štovaoce hrvatske povijesno-znanstvene misli pa očekujem dobre i bogate odgovore
Odakle takva nesrazmera u podacima o ekonomskoj i pravnoj istoriji? Da li to nešto govori o ranoj hrvatskoj državi? Koji su zaista bili ekonomski potencijali rane hrvatske države? Da li je i tad vredela parola "hrvatski mač za hrvatskim pojasom a hrvatski dukati u hrvatskoj kesi"?

Znam da ovde imamo štovaoce hrvatske povijesno-znanstvene misli pa očekujem dobre i bogate odgovore

Poslednja izmena: