Privreda rane hrvatske države

loš đak Boža

Ističe se
Poruka
2.144
Nešto me interesuje. O hrvatskoj državnosti, snazi njenih vladara postoje toliki dokumenti, dok je jako teško naći neke dokumente koji bi se bavili privredom te "kraljevine" recimo od vladavine Trpimira (oko 850 g) do prelaska pod vlast Mađara 1102. Ustvari čini mi se da gospodarski razvoj onog što se zove Hrvatska počinje tek sa dolaskom mađarskih vladara. Koliko vidim hrvatski vladari nisu sami kovali svoj novac, a nema ni nekih dokumenata o rudnicima koji su u srpskoj srednjovekovnoj državi bili ključ bogatstva i nezavisnosti. Ispada da su svi živeli od kapule, fažola i nešto prosa. Verovatno i od gustih dalmatinskih šuma

Odakle takva nesrazmera u podacima o ekonomskoj i pravnoj istoriji? Da li to nešto govori o ranoj hrvatskoj državi? Koji su zaista bili ekonomski potencijali rane hrvatske države? Da li je i tad vredela parola "hrvatski mač za hrvatskim pojasom a hrvatski dukati u hrvatskoj kesi"? :per:

Znam da ovde imamo štovaoce hrvatske povijesno-znanstvene misli pa očekujem dobre i bogate odgovore:D

Poslednja izmena:
Колико се сећам, први извори о рудницима у српској држави долазе од 13. века, а о привреди пре Немањића се практично ништа не зна. Тако је и са добрим делом средњовековне Европе. Закључци се не смеју извлачити ex silentio.

Kako je dobro primjećeno u komentarima, hrvatski vlastodršci tog vremena nisu kovali vlastiti novac i nisu posjedovali gotovo nikakve rudnike na teritoriju nad kojim su vršili vlast. Jedan od značajnijih financijskih izvora u novcu bio je danak ili tribut koji su dalmatinski gradovi morali plaćati hrvatskom vladaru od vladavine bizantskog cara Bazlija I.

Vec je premisa da ima brdo izvora o hrvatskim kraljevima teska glupost.

Isto toliko ima kao o Bodinu i ostalim srpskim vladarima pre Nemanjica, jad i beda.

Sama sto za tim jad i beda u hrvatskim skolama mora da se radi, jer nemaju dinastiju posle njih.

Naravno da nema mnogo. I ne može biti, ali ima srazmjerno gotovo jednako koliko i za druge okolne zemlje u istom vremenskom razdoblju.

Back