Prirodni fakulteti - mogucnosti zaposlenja

Posle kratkog ceprkanja po infostudu, vidim da nema informacija o fizickoj hemiji, ali evo nesto o fizici i hemiji:

Fizika
U odnosu na ponudu, koja čini mali deo ponude oglasa na sajtu, uslovljeno stanjem na tržištu rada u Srbiji, tražnja za oglasima iz ove kategorije od strane kandidata je veoma dobra. Najtraženije zanimanje od strane poslodavaca u okviru ove kategorije je Menadžer prodaje laboratorijske i naučno-tehničke opreme.

Fizičar

Hemija
Osim ponude, koja čini mali deo ukupne ponude oglasa na sajtu, i sama tražnja za oglasima iz ove kategorije je slaba, jer se zahteva posebna stručna osposobljenost. Najtraženija zanimanja od strane poslodavaca u okviru ove kategorije su Tehnolog, Diplomirani hemičar.

Diplomirani hemičar / Hemijski tehničar / Laboratorijski tehničar

malo vise informacija
http://poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja/#39

Nameravam da upisem fakultet za fizicku hemiju pa me interesuje kakve su mogucnosti za zaposljavanje po zavrsetku ovog fakulteta. Da li su u ovom pogledu u prednosti studenti fizicke hemije,fizike ili hemije?
Sa fizičkom hemijom je izuzetno teško pronaći posao.Još gora je situacija sa fizikom.Daleko je jednostavnije zaposliti se ako si hemičar jer je veliki broj privatnih i državnih laboratorija u kojima možeš da radiš, u industriji (kontrola kvaliteta), naravno tu je i škola, prodaja hemikalija i laboratorijske opreme.

Neperspektivno. U zemlji Srbiji.

Sa fizičkom hemijom je izuzetno teško pronaći posao.Još gora je situacija sa fizikom.Daleko je jednostavnije zaposliti se ako si hemičar jer je veliki broj privatnih i državnih laboratorija u kojima možeš da radiš, u industriji (kontrola kvaliteta), naravno tu je i škola, prodaja hemikalija i laboratorijske opreme.
Zbunjen sam :think:

Nesto mi je primamljiviji hemijski fakultet. Neophodna su mi iskustva studenata sa istog, i odgovori na sledeca pitanja:
1. Kakav je odnos profesora i studenata?
2. Koje oblasti su najprofitabilnije i najtrazenije?
3. Da li stvarno postoje sanse za zaposlenje izvan skole (za mene najgora moguca opcija)?
4. Posto mi ucenje hemije ne predstavlja nikakav problem, mogu da ucim mnogo, interesuje me kakve su sanse za upis na postdiplomske studije (stipendirane), kakva je nakon toga mogucnost zaposlenja?
Ako neko moze realno da mi odgovori na postavljena pitanja, mnogo bi mi olaksao izbor fakulteta za upis, posto cu sad da krenem u 4. godinu, ponestaje mi vremena za razmisljanje.

Nesto mi je primamljiviji hemijski fakultet. Neophodna su mi iskustva studenata sa istog, i odgovori na sledeca pitanja:
1. Kakav je odnos profesora i studenata?
2. Koje oblasti su najprofitabilnije i najtrazenije?
3. Da li stvarno postoje sanse za zaposlenje izvan skole (za mene najgora moguca opcija)?
4. Posto mi ucenje hemije ne predstavlja nikakav problem, mogu da ucim mnogo, interesuje me kakve su sanse za upis na postdiplomske studije (stipendirane), kakva je nakon toga mogucnost zaposlenja?
Ako neko moze realno da mi odgovori na postavljena pitanja, mnogo bi mi olaksao izbor fakulteta za upis, posto cu sad da krenem u 4. godinu, ponestaje mi vremena za razmisljanje.
1. Odnos student-profesor je maksimalno korektan.
2. Analitička i Organska hemija.
3.Naravno da postoje šanse za zaposlenje van škole: Zavodi za javno zdravlje, privatne laboratorije, industrijske laboratorije, menadžment u firmama koje se bave prodajom opreme ili hemikalija za lab., hemičar-forenzičar (Institut za bezbednost), konstrola kvaliteta, posao u inostranstvu, instituti...
4.Naravno da je su za najbolje obezbeđena master i PhD mesta kako kod nas tajko i u inostranstvu obzirom da profesori sa Hemijskog fakulteta imaju izuzetno razvijenu saradnju sa eminentnim stručnjacima iz inostranstva a naše diplome su priznate bez ikakve nostrifikacije.
Sve najbolje.
Želim ti da načiniš pravilan i dobar izbor.

Posto sam odlucio da upisem hemijski fakultet interesuje me koji od smerova je najbolji. Najvise sam zainteresovan za smerove hemicar i biohemicar. Posto sam veoma neodlucan, bio bih veoma zahvalan onome ko mi odgovori na sledeca pitanja:
1.Sa kojim smerom je lakse doci do zaposlenja?
2.Sa kojim smerom se lakse odlazi u inostranstvo?
3.Sa kojim smerom je mogucnost odlazenja na postdiplomske studije veca?
4.Da li se na smeru biohemija ocekuje veliko predznanje iz biologije?

Poslednja izmena:
Posto sam odlucio da upisem hemijski fakultet interesuje me koji od smerova je najbolji. Najvise sam zainteresovan za smerove hemicar i biohemicar. Posto sam veoma neodlucan, bio bih veoma zahvalan onome ko mi odgovori na sledeca pitanja:
1.Sa kojim smerom je lakse doci do zaposlenja?
2.Sa kojim smerom se lakse odlazi u inostranstvo?
3.Sa kojim smerom je mogucnost odlazenja na postdiplomske studije veca?
4.Da li se na smeru biohemija ocekuje veliko predznanje iz biologije?

Ništa kod nas nije perspektivno.. Ako budeš tako razmišljao, sa čim možeš pre da se zaposliš(kod nas, naravno), odustaćeš od studiranja uopšte..
Nikakvu ulogu ne igra predznanje, jer kada odeš na fakultet, radi se sve ispočetka, samo mnogo obimnije..
Što se tiče smera, ne mogu Ti pomoći, jer nisam baš upućen u Hemiju, ovo sam pričao uopšteno za sve fakultete.
Nema veze smer sa postdiplomskim studijama, već pretežno prosek..
Upiši ono što voliš, šibaj, i ne opterećuj se mnogo.

Postoji nešto što vam niko neće reći na hemijskom fakultetu. A to je sledeće: ako u Srbiji završite hemijski fakultet bežite iz Srbije. Nemate ovde šta sa tim da tražite. Potrošili ste svoj novac i vreme. A ako ostanete potrošićete jos mnogo godina na traženje posla, od koga ćete moći da živite. Ovde vam je ta diploma beskorisna. Većini.

Ja volim hemiju i nauku uopšte ali retko ko ima pojma koliko je taj fakultet u ovoj državi BESKORISTAN sa stanovišta daljeg zapošljavanja.

Back