PRIPITOMITI DIVLJEG MACORA

evo ga... kako je pitom i miran sada

slika8gp2.jpg

Situacija je sledeca:iz najbolje namere sam svojoj baki donela malo mace(sada ima vec dve godine)medjutim mace koje dolazi iz zdravog legla iz kog su bile i sve moje prethodne mace je jadno pod pritiskom moje bake postalo totalni divljak.Baka ga je u zelji da napravi od njega "maznog" macora,te ga je na silu mazila i gnjavila,napravila totalno asocijalnog macka,kome niko ne sme da pridje,koji ne dozvoljava da ga iko pomazi i vrlo je neprijateljski nastrojen prema svima,cak u nekim momentima deluje veoma istraumirano.Ja bih volela i zbog bake ali ponajvise zbog njega da ga malo "otopim" i da pokusam ja da ga pripitomim,jer su do sada sve moje zivotinje bile izuzetno pitome,medjutim nisam sigurna kakav ce to imati efekat na njega?Da li ce privremeno odvajanje od "njegove kuce" za njega biti prevelika trauma i da li ce mozda imati kontra efekat?Molim vas za savet i vase misljenje....

Nije uopšte problem u tome što ga je baka mazila. On je tada bio mali i sve male mace žele ljubav i pažnju. Mužjaci se razlikuju od ženki u tome što su samostalniji i imaju svoje područje delovanja kada odrastu. Vezani su za mesto boravka izuzetno ali radijus kretanja je mnogo veći nego što mi to vidimo, oni osvajaju teritoriju i obeleže je urinom dok ne naidju na jačeg mačka koji ga otera. Verujem da će biti sve u redu ako mu nabaviš društvo ali to mora biti maca. One su mnogo privrženije domu i udaljavaju se samo na kratko. Periodi parenja kod mačora su momenti kada se dugo zadržavaju van doma i doživaljavaju sve i svašta jureći za ženkama. Mislim da njegova agresivnost potiče od toga što je sve doživeo mimo vašeg i bakinog saznanja. Ne nosite ga odatle, vratiće se prvom prilikom, mačka se vezuje za teritoriju, pas za čoveka. i ništa time nećete postići, hranite ga normalno i kada dozvoli mazite ga. Pa ni vi ne bi voleli da vas neko grebe po glavi kada vam se ludački spava. Pustite ga da živi svoj život, sve je to normalno. Ja imam mog Badija koji je isti takav i ja poštujem njegove potrebe. Mace u različite kao i mi, ljudi, te im se treba prilagoditi. Mi smo odabrali njih, ne oni nas. Pozdrav od Agate.

Draga moja on mora da se kreće, da izlazi, da obeleži svoju teritoriju, to je mačak. A kada je napolju, kada ne možemo imati kontrolu ko zna šta sve doživaljava, odatle potiču traume ukoliko ih ima. Samo treba s njim strpljivo i polako. Kada se vrati tepati mu, ponudii mu hranu i vodu, pomilovati ga i pustiti ga da spava ili odmara a ako opet hoće napolje neka ide. Mace su najslobodnija i najsamostalnija bića na svetu. Ako je tvoja baka uskaraćivala njemu bilo šta on će to oprostiti ali ako je uskraćivala kretanje i slobodu neće. Mora se samo prema njemu promeniti stav. Oni su kao mi, ličnosti i potrebno im je isto što i nama. Sloboda u svemu.Nemoj ga nigde nostiti, vratiće se. Rekla si da je star 2 godine, sada je kasno za promenu mesta boravka. On je već vezan za to područje, poznaje svaki kamenčić. I ovo teba da znaš: maca se veže za teritoriju a pas za svog prijatelja_čoveka. Pozdrav.

Back