Prioritet

И та прича како оно што смо ми имали (ако смо имали) може и мора да се понови и са нашом децом. Смешно. Немогуће.

Друге су околности, друга времена. Нисам ни ја поновила живот мојих родитеља - ту не мислим на петнаест дана плаже и добре хотеле него на неке много битније ствари - посао, стан.

Да напоменем да су пушили као две локомотиве.

Naravno, druga vremena, druge okolnosti. Zasto bi bilo ko osecao obavezu da pruzi isti nivo svojoj deci? Mozda ce pruziti bolji, mozda gori, sve u skladu sa svojim mogucnostima.

O tome i pisemo na ovoj temi.
O prioritetima.

Meni npr.decija soba nije prioritet.
I nece nikad biti.
Prioritet mi je kvalitetna hrana, letovanje tj.more, putovanja... Ta sitna zadovoljstva poput pusenja idu na sam kraj liste kao luksuz

O prioritetima.

I nece nikad biti.
Prioritet mi je kvalitetna hrana, letovanje tj.more, putovanja... Ta sitna zadovoljstva poput pusenja idu na sam kraj liste kao luksuz

Daj Cicak, deca ne idu na letovanje zato sto im roditelji rade za 30 000 ako i za toliko, a ne zato sto im roditelji puse. Moze da se ustedi ako se vodi racuna, ali nista od toga ne pravi sustinsku razliku u kvalitetu zivota jer su to nijanse. Sustinsku razliku prave primanja tj. niko nece graditi kucu i letovati svake godine u inostranstvu zato sto ne pusi, ne pije i kupuje samo na pijaci, vec ako ima dobru platu uz neko normalno, racionalno ekonomisanje.

Mozes ti da jedes kacamak i koske, i da pusis najgoru krdzu, ali ustedeti neces ako nemas dobru platu tj. od cega da ustedis.

O prioritetima.

I nece nikad biti.

bila bi ti, znas kako bi ti bila prioritet da izdrzavas svoje dete samo od svoje plate, a nemas ni radni sto za nju , ni stolicu, ni ranac, ni sveske, a ni novac za njene jesenje cipele. more mi nije bilo ni na sredini liste te godine.
al ok, svako iz svog ugla gleda.

Mislim da ne bih pristala da radim od jutra do sutra, niti da mi porodica bude razdvojena zarad nekih velikih para. Kažem mislim, jer ne znam kako bih se ponašala u nekoj situaciji u kojoj nisam bila.
Takođe znam da može da se štedi onda kada ima odakle da se uštedi, i da tamo gde se jedva sastavlja kraj sa krajem o štednji nema govora.
Prioritet mi je školovanje moje dece. Za to mora da bude, dokle god budu hteli da se obrazuju. Za sve drugo za šta bude, dobro je.

Pitanje je bilo šta ako vam ponude posao i platu od 200 000, a ne kako živite bez plate od 200 000 i zašto ne štedite od plate od 20 000 i usuđujete se da imate svoja mala lična zadovoljstva.
Da mi neko ponudi takav posao i takve pare pristala bih. Bez razmišljanja. Sve dok imaš novac kojim možeš da obezbediš život koji želiš nijedna žrtva nije teška. Ljudi rade i na tri posla da bi preživeli. Nisu svi u braku, ima i onih koji sami izdržavaju svoje dete / decu i rade po cele dane i uspevaju. Niti su im deca kriminalci niti su krenula lošim putem. Sve je stvar izbora i odluke i snage, možeš li tako da živiš ili ne.

Pa to i pitam... kako i zasto ljudi pristaju na takav odnos prema svom zivotu...
i prioritet npr.bude oblacenje ... sve pare odu na to ... jer bukvalno postajes masina...

Ko radi po ceo dan , pri tome ima super platu za naše okolnosti i svaki taj dinar baci na krpetine?

Jedino ako pod "poslom" nisi mislila na starlete , sponzoruše koje doduše i mogu da se nazovu poslovnim ženama jer prodaju sebe i svoje telo u zamenu za materijalna dobra, status u društvu i sl. ali i među njima postoji ogromna razlika.

Imaš urbane sponze i ruralne sponze.

Urbane, gradske sponze, vidimo danas , dospevaju i do diplomatije , Skupštine , itd. i niko ih ne ženi , dok ove ruralne, seoske tu i tamo navataju nekog dobrostojećeg brđanina , crnogorca i slične uz kojeg im je puno radno vreme vezano za decu, kuću i doterivanje da mu selo zavidi , a kad se nađu u nekom društvu nemaš većeg pljuvača od njega ovih urbanih u stilu :" Vidi je majke ti , koja ku*ava nam sedi u skupštini", dok mu o mišici visi njegova sponza i naravno da ne kapira da između te dve kategorije ne postoji ama nikakva razlika sem gradacije u kulturi, vaspitanju, odgoju , itd jer seoska i gradska nikada ne mogu da budu iste.

Daj Cicak, deca ne idu na letovanje zato sto im roditelji rade za 30 000 ako i za toliko, a ne zato sto im roditelji puse. Moze da se ustedi ako se vodi racuna, ali nista od toga ne pravi sustinsku razliku u kvalitetu zivota jer su to nijanse. Sustinsku razliku prave primanja tj. niko nece graditi kucu i letovati svake godine u inostranstvu zato sto ne pusi, ne pije i kupuje samo na pijaci, vec ako ima dobru platu uz neko normalno, racionalno ekonomisanje.

Mozes ti da jedes kacamak i koske, i da pusis najgoru krdzu, ali ustedeti neces ako nemas dobru platu tj. od cega da ustedis.
Ko god pusi kutiju dnevno, apsolutno moze da ustedi ako ostavi pusenje i pare koje svaki dan daje na iste, stavlja u stek.
bila bi ti, znas kako bi ti bila prioritet da izdrzavas svoje dete samo od svoje plate, a nemas ni radni sto za nju , ni stolicu, ni ranac, ni sveske, a ni novac za njene jesenje cipele. more mi nije bilo ni na sredini liste te godine.

Ja bih samohranim roditeljima priznala duple godine zivota i penziju od 30e! Ozbiljna sam!
Mislim da je to nesto najteze pogotovo kad su deca mala.

Razumem o cemu pricas, moja deca sve naslede i meni to nije problem.
A more mislim da dobro dodje za zdravlje i opet bih ga i pored svega toga stavila na prvo mesto, pre decije sobe.

...kada para nema za sveske, tu se krese sve jer je to alarm da para uopste nema. Nema se za egzistencijalno...ali temu nisam tako shvatila.

...kredit je, pre svega, namenjen kreditno sposobnim ljudima koji odredjenu finansijsku situaciju prevazilaze ali imaju odakle kredit da vrate.
...u odredjenom momentu im je potrebna veca kolicina para koju ne mogu da izbroje na ruke ali podeljeno na par meseci mogu da isplate.
...kredit nije igracka za ljude bez prihoda.

nisu bile samo sveske u pitanju, njih sam spomenula kao deo cele price. za sveske bih imala :), ali za sve ostalo-ni govora. takav mi je bio zivotni period, ali sve prodje i dodje na svoje, prezivelo se.
htedoh da kazem da nam prioritete namecu trenutne zivotne okolnosti i da mi je onda neko ponudio platu od 200 000, uz rizik da dete vidjam samo uvece i preko vikenda, prihvatila bih, bez trunke razmisljanja. ali posto nije, a prihodi su mi, iako nedovoljni u tom momentu, ipak bili stalni i sigurni, daj onda kredit i robijaj naredne tri godine. nesto ranije pre isteka roka sam ga otplatila, kada su mi se primanja uvecala, ali sam se nahvatala straha od istog, da reci nemam.

ja sam imala skoro godinu dana kad sam radila 12 sati i vise, za puko prezivljavanje.
i da , primetila sam promenu na mladjem sinu..popustio je u skoli
nije prosao 5,0, nego 4,50
to je jedina promena
ako citav zivot ulazes u nesto, onda kraci periodi odsustva ne mogu napraviti ozbiljnu stetu

Слажем се са написаним. Да напоменем да ми је приоритет миран сан и одсуство дуга. И овај минус на рачуну ме већ довољно притиска.

Ko god pusi kutiju dnevno, apsolutno moze da ustedi ako ostavi pusenje i pare koje svaki dan daje na iste, stavlja u stek.

Ja bih samohranim roditeljima priznala duple godine zivota i penziju od 30e! Ozbiljna sam!
Mislim da je to nesto najteze pogotovo kad su deca mala.

Razumem o cemu pricas, moja deca sve naslede i meni to nije problem.
A more mislim da dobro dodje za zdravlje i opet bih ga i pored svega toga stavila na prvo mesto, pre decije sobe.
Stavila bi ga na prvo mesto, ali ti nije prioritet.
Prioritet ti je lični komoditet, jer si i sama rekla da ti ne bi palo na pamet da ideš na more sama sa decom ukoliko muž ne bi hteo da ide na more, ma koliko more za decu bilo zdravo.

Stavila bi ga na prvo mesto, ali ti nije prioritet.
Prioritet ti je lični komoditet, jer si i sama rekla da ti ne bi palo na pamet da ideš na more sama sa decom ukoliko muž ne bi hteo da ide na more, ma koliko more za decu bilo zdravo.

I to je istina. U ovom periodu.

- - - - - - - - - -

Слажем се са написаним. Да напоменем да ми је приоритет миран сан и одсуство дуга. И овај минус на рачуну ме већ довољно притиска.

Pišemo o onome što nam predstavlja numero uno na listi.
Ne osuđujem tvoj izbor već govorim da je moj drugačiji.

Ti verovatno uživaš svakodnevno ispunjavajući sebi sitna zadovoljstva, dok neko npr.te pare uštedi i od na more/odmor/potroši na nešto.

Stvar je izbora šta je kome prioritet

I to je istina. U ovom periodu.

- - - - - - - - - -

Pišemo o onome što nam predstavlja numero uno na listi.
Ne osuđujem tvoj izbor već govorim da je moj drugačiji.

Ti verovatno uživaš svakodnevno ispunjavajući sebi sitna zadovoljstva, dok neko npr.te pare uštedi i od na more/odmor/potroši na nešto.

Stvar je izbora šta je kome prioritet

Опет ова. Аман, пусти ме више на миру!

prioritet mi je posao, a da bih mogla da radim-moram biti zdrava-a da bih bila zdrava-moram iči na more koje mi život znači

znači-more i odmor su osnova mojeg bitisanja, pa samim tim i prioritet No1

razna putovanja su samo sitna zadovoljstva..sve ostalo je nametnuto raznim mantranjem na TV i u okruženju

Back