Principi

Kosta2

Legenda
Poruka
65.144
Postoje zakoni. Njima država napismeno propisuje kako treba da se ponašamo i šta treba da radimo.

Postoji moral. Njime narod nepisano propisuje kako treba da se ponašamo i šta treba da radimo.

Postoje principi. Njima svako sebi propisuje kako treba da se ponaša i šta treba da radi.

Da li imate svoje principe?

Da li se ih se tvrdoglavo pridržavate ili kršite po potrebi?

Da li ste ih tokom života menjali?

pincipi kao neki licni eticki kodeks?

menjala i revidirala mnogo puta - npr glavna eticka preokupacija u ranom tinejdz dobu mi je bila nikako ne narodnjaci i ajde da ishejtujem i najdublje prezirem svakog ko ih slusa. debilno, zar ne?

menja se to, nekad postoje neke crvene linije pa i te linije predjes u nekom stanju nuzde. npr, glavna eticka i evoluciona zabrana je jesti meso sopstvene vrste pa neki ljudi u stanju nuzde i za time posegnu.

menjala i revidirala mnogo puta - npr glavna eticka preokupacija u ranom tinejdz dobu mi je bila nikako ne narodnjaci i ajde da ishejtujem i najdublje prezirem svakog ko ih slusa. debilno, zar ne?

menja se to, nekad postoje neke crvene linije pa i te linije predjes u nekom stanju nuzde. npr, glavna eticka i evoluciona zabrana je jesti meso sopstvene vrste pa neki ljudi u stanju nuzde i za time posegnu.
Ово друго је баш занимљива тема за размишљање.

U vezi sa životom.

Recimo ja imam princip da u radnjama s električnim aparatima, mašinama, telefonima,...nikad ne kupujem poslednji proizvod jer postoji velika šansa da je neispravan i da ga je neko vratio.

Imam i princip da se nikad ne vraćam u kafanu gde me ne ugoste lepo, brzo ili me prevare.

Imam i princip da nikad ne bi radio sebi korist ako je to nekome šteta.

Ima ih još, ali polako...... :D

U vezi sa životom.

Recimo ja imam princip da u radnjama s električnim aparatima, mašinama, telefonima,...nikad ne kupujem poslednji proizvod jer postoji velika šansa da je neispravan i da ga je neko vratio.

Imam i princip da se nikad ne vraćam u kafanu gde me ne ugoste lepo, brzo ili me prevare.

То није принцип него стечено искуство.

U vezi sa životom.

i nikad nisi prekrsio nista od sve te silne liste principa?

Имамо их сви. Неки се рађају са новим околностима, пре о томе нисмо ни мислили.
А за неке можда временом схватимо, или кроз ново искуство, да су бесмислени.
Често се свако од нас и огреши о неког, баш због принципа, ја прва. Није принцип увек нужно оличење нечег позитивног.

Kanibalizam je u nekim zemljama zakonom zabranjen, ali je verujem u svim suprotan moralnim normama.

Наравно, свако од нас има принципе кад мало дубље размисли.
И мењају се принципи, заједно са нашим сазревањем, искуством, нуждом...

Postoje zakoni. Njima država napismeno propisuje kako treba da se ponašamo i šta treba da radimo.

Postoji moral. Njime narod nepisano propisuje kako treba da se ponašamo i šta treba da radimo.

Postoje principi. Njima svako sebi propisuje kako treba da se ponaša i šta treba da radi.

Ako ih krsis po potrebi, onda to nisu principi, bar ne za mene.
Principima smatram jake stavove, utemeljene u iskustvu ili cak i predrasudama. Ali zid koji se ne prelazi.
Jedan prijatelj je jednom rekao, i dopalo mi se, ko ima principe taj ne vidi ljude.
Ali nekad je, vjerujem, dobro i ne vidjeti covjeka, ne davati sansu. Predrasuda nije nuzno losa. Kada nesto smrdi ne moras bas da procackas jer mozda nije. Jeste, ne diraj.

Imam nekoliko principa koji su naravno podložni promenama. Imam i neke koji se po pitanju izbora partnera nisu promenili nikad. Neke svoje standarde.
Ali sam generalno dosta fkeksibilna u svemu što se tiče nekog običnog života, pa usmeravam resurse i energiju shodno situaciji, da ih najbolje iskoristim.
U životu se stalno menjam, a tako i moji principi. Uglavnom sebe ne ograničavam nekim posebnim zabranama ili predrasudama, jer je život i skup prilika, ako naučiš tako ga gledaš na stvari.
Jedini temeljan princip je da nikoga ne bih povredila ko mene nije povredio, i da ću uvek da pomognem koliko mogu.
U poslu imam jedan vrlo pozitivan princip, ali je on više kao neki moj moto, a ne princip.
Trudim se uvek da radim u životu kako najbolje umem i znam, da stvaram, mislim i doprinosim. Nikad nemam loše namere, ali to nije princip, takav mi je karakter.

Imam principe za mnoge stvari, kao mazga umem da budem. Retko ali sam u stanju u određenim situacijama da kažem "pali lomaču" i da ne odustanem. Po cenu te lomače.
Zar nas takve situacije ne čine ljudima kakvi jesmo?
Princip mi je cesto u savezu sa moralom, kada je neko na zemlji moralno je pružiti ruku ma ko on bio ali je takva odluka ujedno i princip da nikoga ne ostaviš da leži jer ne želiš da budeš takav čovek, to je tvoj princip koji se poklapa sa prihvacenim moralnim načelima.

Imam svoje principe, od kojih retko odstupam.
Sa godinama se samo trudim da budem fleksibilnija.Svetu se i ovako ne da ugoditi, pa se svojski i ne trudim (preko svake "mere" i svojih principa) Ne držim se strikno ničega toliko, k'o pijana plota...ali svakako ima tu par stvari!
Sve ovo važi kako za društveni, tako i poslovni život.

Па имам принципе , кршим према потреби као и закон , мислим на бели криминал.
А што се тиче принципасвакако држим колико јемогуће али мислим да се сцаком десило да му се свидела жена па чак је и заволео а тотално није у складу са нашим принципима.

Back