Upoznao sam se sa teorijom, nema brige

Pocevsi od strukture poluprovodnika, glavnih nosilaca naelektrisanja, spojeva, dioda pa sve do tranzistora. Molim Vas, bar pokusajte u kratkim crtama, verujem da cu razumeti dosta toga. Razumem i ovu relaciju koju ste naveli. Struja na izlazu, odnosno struja kolektora predstavlja visestruko pojacanu struju baze. Ta struja baze je onda ocigledno ona struja koja se dovodi iz generatora naizmenicnog signala, jesam li u pravu? Mada, poznato mi je i da struju baze, kod NPN tranzistora konkretno, koji je i ovde slucaj, cini i jednosmerna slaba struja glavnih nosilaca naelektrisanja. Kakva je onda priroda struje baze? To je ono prvo sto me buni. Drugo, po mom laickom shvatanju, ta naizmenicna struja koju smo doveli na bazu, uslovljavace nacin na koji ce baza kroz sebe propustati struju iz emitera u kolektor. Te tako na izlazu dobijam pulsirajucu struju, cija se jacina pokorava onom zakonu po kojem osciluje naizmenicna koju smo doveli na bazu. Ova pulsirajuca struja je pojacana u odnosu na nazimenicnu koju smo doveli na bazu, jer je vrednost njene amplitude jednaka vrednosti jednosmerne struje koja bi proticala kroz tranzistor bez generatora naizmenicnog signala, dakle ukoliko bi u kolo bio vezan samo izvor koji obezbedjuje adekvatnu polarizaciju tranzisora. Da li je to mozda sustina? Ja to tako nekako shvatam. Mozda razmisljam u totalno pogresnom smeru. Ja bazu shvatam kao neku kapiju koja se otvara i propusta struju iz emitera i kolektor. Koliko ce se kapija otvoriti, zavisi od struje koju dovedemo na nju. Ima li tu imalo istine? xD