Primanje Svetih Tajni

Kasvataja

Još uvek živi tamo gore
Poruka
22.921
Vladika Nikolaj: SVETE TAJNE

U borbenoj Crkvi na zemlji ima sedam svetih tajni: krstenje, miropomazanje, pricesce, pokajanje, rukopolozenje, brak i jeleosvecenje. Na Istoku one se jos uvek nazivaju Svete Tajne. Zasto? Jer svaka od njih u sebi sadrzi tajanstveno i cudesno dejstvo Boga kroz Duha Svetoga. Srz svake od njih je ovo tajanstveno i cudotvorno bozansko dejstvo. Mi ne znamo kako, ali znamo da, tj. mi ne znamo kako Duh Sveti deluje u svetim tajnama, ali znamo da On deluje u njima i kroz njih.

Da li ste krsteni? Da li ste vencani u crkvi? Da li se pricescujete? ....Ispovedate?
Smatrate li da se moze biti dobar Hriscanin i bez primanja Svetih Tajni?
Da li smatrate grehom ne primanje Svetih Tajni?Da li se nesto promenilo u vasim zivotima od kad ste primili neku od Svetih Tajni?
Kakav je vas stav?
Ali u Hriscanskom duhu bez vredjanja i prepucavanja!Hvala!

U borbenoj Crkvi na zemlji ima sedam svetih tajni: krstenje, miropomazanje, pricesce, pokajanje, rukopolozenje, brak i jeleosvecenje. Na Istoku one se jos uvek nazivaju Svete Tajne. Zasto? Jer svaka od njih u sebi sadrzi tajanstveno i cudesno dejstvo Boga kroz Duha Svetoga. Srz svake od njih je ovo tajanstveno i cudotvorno bozansko dejstvo. Mi ne znamo kako, ali znamo da, tj. mi ne znamo kako Duh Sveti deluje u svetim tajnama, ali znamo da On deluje u njima i kroz njih.

Da li ste krsteni? Da li ste vencani u crkvi? Da li se pricescujete? ....Ispovedate?
Da li smatrate grehom ne primanje Svetih Tajni?Da li se nesto promenilo u vasim zivotima od kad ste primili neku od Svetih Tajni?
Kakav je vas stav?

Da li bi se ovo moglo potkrepiti nekim Biblijskim primerima?
Mene interesira:
1.ko je bio kum Isusu?
2.koliko je brakova Jovan ili Isus sklopio?
3.kakve veze ima pokajanje sa šaputanjem grehova na uvce popu?
Imam još pitanja ali da ne bude suviše...:mrgreen:

Kakav je vas stav?

Kazu da cak i laz postaje istina kada se ponovi dovoljno puta :) Ispravicu te prvo jer mislim da je ta "sitnica" dosta bitna u duhovnoj spoznaji a vezano za dejstvo duha svetoga. Naime, kazes da ne znas kako on deluje ali znas da deluje?! Mislim da je bitno napraviti razliku, a to sam vec puno puta pomenuo, izmedju znanja i verovanja. Zenicanin je na temi istina i zabluda hriscanstva to dosta lepo objasnio sa primerom naucnog istrazivanja, pretpostavka itd. Ti mozes da verujes da duh sveti deluje, mozes da verujes da on uopste postoji....ali ne mozes da znas jer nije vidljivo, nije dokazivo, nije opipljivo itd... Ako kazes da znas a ne da verujes, to je onda neki vid slepe vere....vere bez svesti o cinjenicama.

Jesam krsten ali nisam vencan u crkvi. Ne pricescujem se jer mi takav oblik duhovnog usavrsavanja ne odgovara. U stanju sam da svoje probleme, mane, resavam sam pa mi ispovedanje nije neophodno. Praviti podelu izmedju hriscana...tipa dobar i los hriscanin....je znak da ego radi svoje i da se osoba koja pravi podelu ustvari ne usavrsava duhovno vec da jaca svoj ego trudom da postane dobar hriscanin. Ne smatram grehom ne primanje svetih tajni....totalno su beznacajne ako njima promena ne dodje iznutra. Posle krstenja je nastala promena....moj um je postao zainteresovan za sve ono sto je cuo tog dana u crkvi od svestenika....pa je odatle pocela i duhovna potraga.

Krštenjem se postaje ĉlan Crkve Hristove, hrišćanin, a ne rodjenjem. Ko se ne krsti nije dostojan da primi ni ostale Svete tajne. Osnovni preduslov za krštenje je, naravno, vera u Isusa Hrista, da je On Sin Božiji, i da je postradao i vaskrsao iz mrtvih, i da će opet doći da sudi živima i mrtvima. TakoĊe da bismo bili kršteni moramo znati osnovne istine hrišćanske vere, i naravno, koliko je to nama moguće, po njima živeti.

Znas i sam da je Isusa Hrista u Jordanu krstio Sv.Jovan. To je i pisano u Bibliji.

Miropomazanje- "Krštenje je duhovno rođenje, a miropomazanje duhovna hrana novokrštenoga. Miropomazanjem svih čula ceo čovek je učinjen Hramom božijim."Miropomazanjem primas pecat dara Duha Svetog.Da bi primio pricest treba prvo da ispovedis svoje grehe.To nije saputanje svesteniku na uvce.Svestenik je prilikom ispovedanja tvoj posrednik

Pokajanje je Sveta tajna kroz koju vernici ispovedaju svoje grehe i ukoliko to ĉine iskreno, kajući se, od ispovednika (sveštenika) dobijaju razrešenje grehova u ime Isusa Hrista. Episkopi i sveštenici, kao naslednici apostola, imaju tu moć da opraštaju grehe, jer reĉe Isus apostolima: “Primite Duha Svetoga. Kojima oprostite grehe oprostiće im se; i kojima zadržite zadržaće se.” (Jovan 22; 22, 23).

Pricesce -kad su jeli, uze Isus hleb, blagoslovi, izlomi i dade uĉenicima i reĉe: uzmite, jedite; ovo je telo moje. Tada uze ĉašu i zahvali, dade im i reĉe: pijte iz nje svi; jer ovo je moja krv saveza, koja se proliva za mnoge radi oproštaja grehova.” (Matej 26; 26-28).Suvisno je komentarisati.

Sveta Tajna braka: Brak je Sveta tajna koju je Bog ustanovio još u Raju, rekavši Adamu i Evi: “Radjajte se, i množite se i napunite zemlju” (Postanje I; 28). Kasnije je Gospod Isus Hristos potvrdio Svetu tajnu braka odgovarajući farisejima na njihovo kušanje, “da li sme ĉovek da otpusti ženu za svaku krivicu?” reĉima: “Zar niste ĉitali da ih je tvorac od poĉetka stvorio kao muško i žensko i reĉe:“Zato će ĉovek ostaviti oca i majku i prionuće uz ženu svoju, i biće dvoje jedno telo”? Tako nisu više dva nego jedno telo. Što je Bog sastavio, ĉovek neka ne rastavlja.” (Matej 19; 4-6). Takodje je osvetio brak Svojim prisustvom na svadbi u Kani Galilejskoj, gde uĉini pravo ĉudo pretvorivši vodu u vino.

Jeleosvecenje: Vršenje ove Tajne je zapovešću apostola prenešeno na episkope i sveštenike: “Boluje li ko medju vama? Neka dozove crkvene starešine, pa neka se pomole nad njim i pomažu ga uljem u ime Gospodnje. I molitva vere spašće bolesnika, i Gospod će ga podići; ako je i uĉinio grehe, biće mu oprošteno.” (Jakovljeva 5; 14, 15).
Svestenstvo: Isus Hristos, kada je uoĉi Vaznesenja rekao apostolima: “idite, dakle, i nauĉite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, uĉeći ih da sve drže što sam vam zapovedio” (Matej 28; 19, 20). Pošto su sveštenici naslednici apostola otuda i njima isto pravo.

Da li ste krsteni?
Jesam, ali na nacin na koji se to danas radi. Po meni, to nije pravo krstenje, krstenje koje bi Isus voleo da vidi.
Ako pogledamo kako se Isus krstio, videcemo da je velika razlika izmedju Njegovog krstenja, i krstenja koja se danas upraznjavaju. Pomocu ikonografije mozemo primetiti da se vremenom taj obred menjao. Npr: Na starijim ikonama mozemo primetiti da je Isus u vodi, negde do ramena ili ikone na kojim se vidi Isus koji uranja u vodu.
BAPT02C.gif
www-St-Takla-org___Jesus-Baptism-05.jpg
www-St-Takla-org___Jesus-Baptism-04.jpg
180_h.jpg
Dok na novijim ikonama mozemo videti kako Jovan krsti Isusa, tako sto mu poliva vodu po glavi:
2827753-stained-glass-in-catholic-church-in-dublin-showing-baptism-of-jesus-the-stained-glass-windows-are-by.jpg
L51b-Baptism.jpg
www-St-Takla-org___Jesus-Baptism-09.jpg
www-St-Takla-org___Jesus-Baptism-10.jpg
Dalje, kada pogledamo stare krstionice, npr. postoji jedna heksagonalna krstionica,
koja potice iz 11 vijeka, u kojoj se krstenje obavljalo uronjavanjem u vodu. U njoj su postojale tri krstionice, jedna od njih bila je tako nacinjena da je religiozni covek ili neofit mogao da udje u vodu stepenicama koje su bile nacinjene, i tamo je mogao biti krsten uronjavanjem u vodu.
Krstenje znaci smrt i vaskrsenje. Smrt svega onoga sto predstavlja laz, nemoral, oholost, nepravdu, neistinu, sve to ostaje ispod horizontalne linije vode, a iz groba vaskrsava ili ustaje novi covek. To je duboki smisao krstenja.
Da bi neko bio krsten, treba najpre da bude naucen i da veruje u Isusa Hrista. Krstenje nije jednostavan obred, Bog je tom prilikom na poseban nacin prisutan u zivotu coveka i On menja ljudsko srce. Biblijsko krstenje je krstenje uronjavanjem.
To je krstenje odrasle osobe koja je svesna sta cini. Covek treba da zna zasto cini taj obred. To je svesni akt gde on javno priznaje pred ljudima i pred Bogom da zeli da prihvati spasenje i zivot, koji mu se nude.
Da li se pricescujete?
Pod pricestom smatram sjecanje na Hristovu zrtvu, gdje je otkupio nase grehe i otvorio nam put ka Njemu, ka zivotu.
“Jer ja primih od Gospoda što vam i pre dadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bijaše predan uze hleb. I zahvalivši prelomi i reče: ‘Uzmite, jedite, ovo je telo moje, koje se za vas lomi, ovo činite meni za spomen.’... Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe. Tako koji nedostojno jede ovaj hleb ili pije čašu Gospodnju, kriv je telu i krvi Gospodnjoj. Ali čovek da ispituje sebe, pa onda od hleba da jede i od čaše da pije.”
Hristos je iskoristio simbole, to jest hleb i neprevreli grozdjani sok (koji se tada zvao “vino”), koji su se nalazili na tom stolu, i zeleo je da nam ukaze na nesto, da nas podseti na Praznik Pashe, praznik koji podseca na izlazak iz egipatskog ropstva, kao i na izlazak iz duhovnog ropstva kojeg ce On uskoro omoguciti svojom zrtvom.
Naime, On je uzeo hleb koji je bio na tom stolu, i hleb je uporedio sa svojim telom. Takodje je uzeo sok, grozdjani sok ili vino, siru, i kazao je: “Ovo je krv moja.” “Ovo je telo moje, ovo je krv moja.” Zasto je Hristos o tome govorio? Sa biblijske tacke gledista, Hristova smrt na krstu Golgote, i tri dana kasnije vaskrsenje, jesu najveci dogadjaji u istoriji covecanstva. Zato je Hristos zeleo da se secamo tog dana. Kako? Na taj nacin sto cemo obelezavati Praznik Pashe i sto cemo s vremena na vreme koristiti ove simbole i secati se Hristove smrti i vaskrsenja.
....Ispovedate?
Samo pred Bogom.
Kakav je vas stav?
Sve obrede koje nam je Bog naglasio, imaju svrhu u duhovnom napretku i boljem povezivanju sa Tvorcem. Mi nismo duzni da svetkujemo Bozije praznike, da se krstimo, pricescujemo i td. ali upraznjavanje pomenutog, nam u mnogome pomeze da ucestvujemo u Bozijoj zamisli, da zivimo zivot koji je ugodan pred Bogom, zivot pomocu kojeg ce mo sto bolje izgraditi svoj karakter. Sve sto nam je Bog rekao ima svoju svrhu, nije tu eto tako, uzalud., vec sa ciljem, da sklopimo savez sa Tvorcem, da zajedno sa Njim pobedimo neprijatelja.

Poslednja izmena:
Pokajanje je Sveta tajna kroz koju vernici ispovedaju svoje grehe i ukoliko to ĉine iskreno, kajući se, od ispovednika (sveštenika) dobijaju razrešenje grehova u ime Isusa Hrista. Episkopi i sveštenici, kao naslednici apostola, imaju tu moć da opraštaju grehe, jer reĉe Isus apostolima: “Primite Duha Svetoga. Kojima oprostite grehe oprostiće im se; i kojima zadržite zadržaće se.” (Jovan 22; 22, 23).

Voleo bih da vidim čoveka, koji je toliko smeo, da nešto čini u ime Isusa.
Sve što je trebalo i treba, Isus je radio i radi u svoje ime, a sve što treba i što će trebati, svako dalje radi u svoje ime, jer svako ima svoje ime

SVETE TAJNE
Mi ne znamo kako, ali znamo da, tj. mi ne znamo kako Duh Sveti deluje u svetim tajnama, ali znamo da On deluje u njima i kroz njih.
Voleo bih saznati odgovor na pitanje: Šta čovek učesnik, praktikant, vernik i sveštenik pa čak i samo čovečanstvo dobijaju kroz praktikovanje tih svetih tajni budući da je Sveti Duh sveprisutan i uvek deluje kada god je i gde god je moguće sa ciljem da uzdigne svest samog čoveka - Duše i to nezavisno da li je ili nije religiozan i nezavisno koju religiju sledi.
Cilj Svetog Duha je da uzdigne svest same Duše (ono što jesmo) da bi kroz proces duhovnog pročišćenja i sami realizovali božanstvene kvalitete. Da bi svako pojedinačno dosegao visoko stanje svesti, koje je imalo mnoge nazive u prošlosti, (jedno od njih je Hrist) i time ostvario toliko željenu besmrtnost, spasenje i duhovnu slobodu što je ujedno osvajanje najviših duhovnih svetova.
Naravno da sve religije čuvaju neke svoje tajne da bi se na kraju pokazalo da tamo gde ima mnogo tajni ne postoji nikakva istina. Tamo gde ima mnogo tajni najčešćeobitava osmišljena prevara. Najgori je slaučaj kada onaj ko je nešto ubacio u Tajnu pa napustio ovaj svet, učinio je veliko nažao budućim generacijama koje i dalje čuvaju tu praznu tajnu od čega samo gube usmeravajući svoju pažnju na isprazne stvari.
Jedina "tajna" je umećekako da pojedinac otvori svoje srce da više i jače voli život i Boga. To se postiže laganim sagledavanjem onoga što je lepo i plemenito i praktikovanjem istih stvari u svakodnevnom životu.
Jedina sveta tajna je da sve što se radi to bude radjeno iz ljubavi.
Da li je ovo u suprotnosti sa bilo kojom religijom?
Nije a nije u suprotnosti čak ni sa ateizmom. Jer, i ateisti prija pažnja, uvažavanje i ljuzbav.

Ima,jer je nemoguće ostvariti ličnosni odnos sa Bogom van evharistijske zajednice,a samim tim je nemoguće poznati Boga.

To su izmislili popovi da bi napravili business. :bljak:
Kao ne možete se vi moliti Bogu bez nas.....ako ne platite nama on vas neće čuti...zato što on čuje samo nas...mi imamo exkluzivno pravo na Boga...on je naša svojina...NIJE NEGO!!! :evil:

To su izmislili popovi da bi napravili business. :bljak:
Kao ne možete se vi moliti Bogu bez nas.....ako ne platite nama on vas neće čuti...zato što on čuje samo nas...mi imamo exkluzivno pravo na Boga...on je naša svojina...NIJE NEGO!!! :evil:

Ličnosni odnos nije prosto molitva.To je poznanje Boga kao Ličnost,tj.kao slobodno,jedinstveno i neponovljivo biće.Oca možemo poznati samo kroz Sina,odnosno,ako se izjednačimo sa Sinom("Niko ne može doći Ocu do kroz mene").Hristos nas na to i poziva kada molitvu Gospodnju započinje rečima:"Oče naš".Dakle,za poznanje Boga potrebno je usinovljenje,a to je moguće jedino kroz Svete Tajne koje,kako govori apostol Pavle,nisu ništa drugo do projava i davanje Hrista svetu,radi našeg spasenja.Zato ih apostol naziva "Tajnom Hristovom" ili još direktnije, Tajnom "koja je Hristos".To nema veze sa plaćanjem,niti sa etikom već sa ontologijom.
Moraš da razlikuješ Crkvu u smislu njene spoljašnje administrativne forme od Crkve koja je zajednica vernih u Evharistiji,i koja nikada neće nestati jer je njen identitet večan-Hristos.

Poslednja izmena:
Ličnosni odnos nije prosto molitva.To je poznanje Boga kao Ličnost,tj.kao slobodno,jedinstveno i neponovljivo biće.Oca možemo poznati samo kroz Sina,odnosno,ako se izjednačimo sa Sinom("Niko ne može doći Ocu do kroz mene").Hristos nas na to i poziva kada molitvu Gospodnju započinje rečima:"Oče naš".Dakle,za poznanje Boga potrebno je usinovljenje,a to je moguće jedino kroz Svete Tajne koje,kako govori apostol Pavle,nisu ništa drugo do projava i davanje Hrista svetu,radi našeg spasenja.Zato ih apostol naziva "Tajnom Hristovom" ili još direktnije, Tajnom "koja je Hristos".To nema veze sa plaćanjem,niti sa etikom već sa ontologijom.
Moraš da razlikuješ Crkvu u smislu njene spoljašnje administrativne forme od Crkve koja je zajednica vernih u Evharistiji,i koja nikada neće nestati jer je njen identitet večan-Hristos.

Ukratko.ontološki, eklisiološki, harmatološki, eshatološki a naročito pneumološki: SERI SER MOJ GOLUBE BELI. :mrgreen:

MOLITVA SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG

Verujem, Gospode, i ispovedam da si Ti zaista Hristos, Sin Boga živoga, koji si došao u svet da spasiš grešnike, od kojih sam prvi ja.
Još verujem da je ovo samo prečisto Telo Tvoje, i da je ovo sama prečasna Krv Tvoja. Stoga Ti se molim: pomiluj me, i oprosti mi sagrešenja moja, hotimična i nehotimična, učinjena rečju, delom, svesno i nesvesno, i udostoji me da se bez osude pričestim prečistim Tajnama Tvojim na otpuštenje grehova i na život večni.
Primi me danas, sine Božji, za pričesnika Tajne Večere Tvoje, jer neću kazati Tajnu neprijateljima Tvojim; niti ću Ti dati celiv kao Juda, već kao razbojnik ispovedam Te: Pomeni me, Gospode, u carstvu Tvome.
Neka mi pričešće svetim tajnama Tvojim, Gospode, ne bude na sud ili osudu već na isceljenje duše i tela. Amin.

Danas je Sveti Jovan Zlatousti!

Tvoj komentar je zesci.Sto ne ides na erotiku,pa se tamo primaj?

Back