Jesam, ali na nacin na koji se to danas radi. Po meni, to nije pravo krstenje, krstenje koje bi Isus voleo da vidi.
Ako pogledamo kako se Isus krstio, videcemo da je velika razlika izmedju Njegovog krstenja, i krstenja koja se danas upraznjavaju. Pomocu ikonografije mozemo primetiti da se vremenom taj obred menjao. Npr: Na starijim ikonama mozemo primetiti da je Isus u vodi, negde do ramena ili ikone na kojim se vidi Isus koji uranja u vodu.
Dok na novijim ikonama mozemo videti kako Jovan krsti Isusa, tako sto mu poliva vodu po glavi:
Dalje, kada pogledamo stare krstionice, npr. postoji jedna heksagonalna krstionica,
koja potice iz 11 vijeka, u kojoj se krstenje obavljalo uronjavanjem u vodu. U njoj su postojale tri krstionice, jedna od njih bila je tako nacinjena da je religiozni covek ili neofit mogao da udje u vodu stepenicama koje su bile nacinjene, i tamo je mogao biti krsten uronjavanjem u vodu.
Krstenje znaci smrt i vaskrsenje. Smrt svega onoga sto predstavlja laz, nemoral, oholost, nepravdu, neistinu, sve to ostaje ispod horizontalne linije vode, a iz groba vaskrsava ili ustaje novi covek. To je duboki smisao krstenja.
Da bi neko bio krsten, treba najpre da bude naucen i da veruje u Isusa Hrista. Krstenje nije jednostavan obred, Bog je tom prilikom na poseban nacin prisutan u zivotu coveka i On menja ljudsko srce. Biblijsko krstenje je krstenje uronjavanjem.
To je krstenje odrasle osobe koja je svesna sta cini. Covek treba da zna zasto cini taj obred. To je svesni akt gde on javno priznaje pred ljudima i pred Bogom da zeli da prihvati spasenje i zivot, koji mu se nude.
Pod pricestom smatram sjecanje na Hristovu zrtvu, gdje je otkupio nase grehe i otvorio nam put ka Njemu, ka zivotu.
“Jer ja primih od Gospoda što vam i pre dadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bijaše predan uze hleb. I zahvalivši prelomi i reče: ‘Uzmite, jedite, ovo je telo moje, koje se za vas lomi, ovo činite meni za spomen.’... Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe. Tako koji nedostojno jede ovaj hleb ili pije čašu Gospodnju, kriv je telu i krvi Gospodnjoj. Ali čovek da ispituje sebe, pa onda od hleba da jede i od čaše da pije.”
Hristos je iskoristio simbole, to jest hleb i neprevreli grozdjani sok (koji se tada zvao “vino”), koji su se nalazili na tom stolu, i zeleo je da nam ukaze na nesto, da nas podseti na Praznik Pashe, praznik koji podseca na izlazak iz egipatskog ropstva, kao i na izlazak iz duhovnog ropstva kojeg ce On uskoro omoguciti svojom zrtvom.
Naime, On je uzeo hleb koji je bio na tom stolu, i hleb je uporedio sa svojim telom. Takodje je uzeo sok, grozdjani sok ili vino, siru, i kazao je: “Ovo je krv moja.” “Ovo je telo moje, ovo je krv moja.” Zasto je Hristos o tome govorio? Sa biblijske tacke gledista, Hristova smrt na krstu Golgote, i tri dana kasnije vaskrsenje, jesu najveci dogadjaji u istoriji covecanstva. Zato je Hristos zeleo da se secamo tog dana. Kako? Na taj nacin sto cemo obelezavati Praznik Pashe i sto cemo s vremena na vreme koristiti ove simbole i secati se Hristove smrti i vaskrsenja.
Samo pred Bogom.
Smatrate li da se moze biti dobar Hriscanin i bez primanja Svetih Tajni?
Da li smatrate grehom ne primanje Svetih Tajni?Da li se nesto promenilo u vasim zivotima od kad ste primili neku od Svetih Tajni?
Kakav je vas stav?
Sve obrede koje nam je Bog naglasio, imaju svrhu u duhovnom napretku i boljem povezivanju sa Tvorcem. Mi nismo duzni da svetkujemo Bozije praznike, da se krstimo, pricescujemo i td. ali upraznjavanje pomenutog, nam u mnogome pomeze da ucestvujemo u Bozijoj zamisli, da zivimo zivot koji je ugodan pred Bogom, zivot pomocu kojeg ce mo sto bolje izgraditi svoj karakter. Sve sto nam je Bog rekao ima svoju svrhu, nije tu eto tako, uzalud., vec sa ciljem, da sklopimo savez sa Tvorcem, da zajedno sa Njim pobedimo neprijatelja.