Primanje novca na devizni račun iz inostranstva

Pozdrav imam jedno pitanje. Planiram da drzim skajp casove i interesuje me kako bih mogao da naplacujem od ljudi iz inostranstva? Koja je najbolja opcija? Western union, devizni racun?

Da li bih mogao da imam problem sa porezom ako primam mesecno 10-20 uplata po 20-30 eura sa razlicitih izvora?

Najlaksa i najeftinija opcija je da koristis kripto valute poput bitcoina

Uputis toga ko ti treba poslati novac da zamjeni fiat za bitcoin na nekom od Bitcoin ATM ako vec ne koristi bitcoin
Bitcoin ATM su na svakom cosku u Americi i Evropi
Na ovom sajtu imas lokacije svih ATM https://coinatmradar.com

On ti prosljedi Bitcoin ti ga zamjenis za dinare na https://ecd.rs ili https://bcx.rs

Placa posiljalac ,Western je preskup ,uzimaju 10 % na sumu ,znaci 20 $ bi platio prijatelj.
Neka ti posalje preko MoneyGrama ,oni su duplo jeftiniji.

Nije istina.
Na iznos od 690 evra, slanje WU iz Nemačke u Srbiju, pošiljalac je platio malo više od 3 evra.
Primalac je dužan samo da ima broj uplate i ličnu kartu, ne plaća ništa.

Što se tiče deviznih uplata iz inostranstva, banka je dužna da informacije o SVIM deviznim doznakama pošalje u NBS dekadnim PPI izveštajem.
Dakle, u NBS postoji apsolutno sve.

U praksi, ovi podaci se koriste samo prilikom finansijskih istraga, ali je u tom slučaju i banka dužna da dostavi sve podatke o komitentu.

Poslednja izmena:
Nema veze s temom ali da ispricam sta se meni desilo pre 10 ak godina, ne znam dal jos uvek vaze ta pravila sa deviznim racunima. Supruga uzme neku karticu za online placanja iskljucivo se mogla koristiti. Secam se moglo se kupiti i kod nas nesto ili platiti racuni online ali nisi mogo na bankomat ili u prodavnicu da kupis nesto, iskljucivo online ali su drali na proviizije na kursne razlike. Nije moglo da se uplati u dinarima vec u evrima. Hteo ja da nesto kupim i odem do inteze da uplatim 15 evra kazu ne moze ??? zasto ??? musko ste a kartica se vodi na zenu, rekoh to mi supruga kaze onaj ne moze mora ona licno. Rekoh covece doso sam da uplatim a ne da podignem. Ma jok ne moze. Zasto? "Zbog zakona o sprecavanju pranja novca." Dal si bre ti normalan (naravno ovo u sebi ssm pomislio) rekoh mu kakvo pranje novca o cemu vi pricate 15 eura hocu da uplatim treba nesto online da kupim. Kaze nebitno dal 15 eura dal 15 miliona eura racun je devizni i mora ona licno ... zakon je takav

Poslednja izmena:
Nema veze s temom ali da ispricam sta se meni desilo pre 10 ak godina, ne znam dal jos uvek vaze ta pravila sa deviznim racunima. Supruga uzme neku karticu za online placanja iskljucivo se mogla koristiti. Secam se moglo se kupiti i kod nas nesto ili platiti racuni online ali nisi mogo na bankomat ili u prodavnicu da kupis nesto, iskljucivo online ali su drali na proviizije na kursne razlike. Nije moglo da se uplati u dinarima vec u evrima. Hteo ja da nesto kupim i odem do inteze da uplatim 15 evra kazu ne moze ??? zasto ??? musko ste a kartica se vodi na zenu, rekoh to mi supruga kaze onaj ne moze mora ona licno. Rekoh covece doso sam da uplatim a ne da podignem. Ma jok ne moze. Zasto? "Zbog zakona o sprecavanju pranja novca." Dal si bre ti normalan (naravno ovo u sebi ssm pomislio) rekoh mu kakvo pranje novca o cemu vi pricate 15 eura hocu da uplatim treba nesto online da kupim. Kaze nebitno dal 15 eura dal 15 miliona eura racun je devizni i mora ona licno ... zakon je takav
Pa da, imaš još 1000 glupih zakona.

Recimo ja ne mogu rođenih 1000 evra da prebacim iz jedne u drugu banku bez da idem lično.

Nije istina.
Na iznos od 690 evra, slanje WU iz Nemačke u Srbiju, pošiljalac je platio malo više od 3 evra.
Primalac je dužan samo da ima broj uplate i ličnu kartu, ne plaća ništa.

Što se tiče deviznih uplata iz inostranstva, banka je dužna da informacije o SVIM deviznim doznakama pošalje u NBS dekadnim PPI izveštajem.
Dakle, u NBS postoji apsolutno sve.

U praksi, ovi podaci se koriste samo prilikom finansijskih istraga, ali je u tom slučaju i banka dužna da dostavi sve podatke o komitentu.
Mozda u bajci 3 evra ...Western Union je najskuplji .

Pozdrav svima.

Da li neko ko se malo bolje razume može podrobnije da objasni ko je sve dužan da plaća poreze u Srbiji kada je reč o primanjima na devizni račun u Srbiji?

Šta tačno predstavlja pravilo 183 dana i na koji način stalni boravak u inostranstvu igra ulogu u određivanju nečije poreske rezidentnosti?

Da li freelanceri koji zive u Srbiji, primaju novac iz inostranstva na račun u banci u Srbiji, a novac koji primaju je već oporezovan, moraju da plate porez?

Da li gastarbajter iz Norveške ili moreplovac sa prekookeanskog broda koji provode duže od 183 dana van Srbije treba da plate porez u Srbiji?

Hvala na odgovorima.

Što se tiče slanja novca na račun u banci u Srbiji preporučio bih aplikaciju WU. Novac odmah može da se podigne, a provizija je niska. Isto važi i za Moneygramm.

Back