Primanje novca na devizni račun iz inostranstva

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Pozdrav dobri ljudi, možda sam promašio kategoriju, ali dobri moderatori će to premestiti.
Pitanje: Kada otvorim devizni račun (nebitna banka), prijatelj želi da mi prosledi recimo 200 USD. Da li ja imam neke obaveze prema državi? Da li se deo toga oduzima iz nekog razloga? Da li je taj poklon od prijatelja zvanično poklon koji neće dovoditi u pitanje da li je online posao zbog čega me isplaćuju.

Pozdrav dobri ljudi, možda sam promašio kategoriju, ali dobri moderatori će to premestiti.
Pitanje: Kada otvorim devizni račun (nebitna banka), prijatelj želi da mi prosledi recimo 200 USD. Da li ja imam neke obaveze prema državi? Da li se deo toga oduzima iz nekog razloga? Da li je taj poklon od prijatelja zvanično poklon koji neće dovoditi u pitanje da li je online posao zbog čega me isplaćuju.
Moraš da izabereš šta je to.

Na primer, lupam "Kod 745 - plata za rad."
"Kod 812 - pokloni i donacije"

Bolje da staviš šta je stvarno, jer to je suviše mali iznos da bi bio oporezivan na ime poreza na dohodak.

Moraš da izabereš šta je to.

Na primer, lupam "Kod 745 - plata za rad."
"Kod 812 - pokloni i donacije"

Bolje da staviš šta je stvarno, jer to je suviše mali iznos da bi bio oporezivan na ime poreza na dohodak.
To je fora tipa: Pomognem drugu oko matematike, on iz zahvalnosti meni da toliko i toliko. Nisam firma, pomažem, taj i taj hoće da se zahvali. To je sve.

.

Стриктно, по закону (порез на доходак грађана), на све приходе се плаћају порез и доприноси (и из иностранства).

Примања из иностранства имају третман осталих прихода и опорезују се као уговори о делу, порез 20%, допринос за пензијско 24% и за здравство 12,3% (здравство само ако си незапослен) обрачунато на бруто основицу умањену за 20%. Претходно се електронски подноси пореска пријава и уплата се врши према подацима које достави пореско.

Ово је информација да знаш, а не знам да је било ко из неког мог окружења ово урадио (додуше нисам из те бранше, па ми крхко знање).

Не верујем да би те неко јурио за овако мали износ, али ако...

.

.

Стриктно, по закону (порез на доходак грађана), на све приходе се плаћају порез и доприноси (и из иностранства).

Примања из иностранства имају третман осталих прихода и опорезују се као уговори о делу, порез 20%, допринос за пензијско 24% и за здравство 12,3% (здравство само ако си незапослен) обрачунато на бруто основицу умањену за 20%. Претходно се електронски подноси пореска пријава и уплата се врши према подацима које достави пореско.

Ово је информација да знаш, а не знам да је било ко из неког мог окружења ово урадио (додуше нисам из те бранше, па ми крхко знање).

.
Zar nije samo na dohodak koji premašuje neki milionski iznos dinara godišnje

Zar nije samo na dohodak koji premašuje neki milionski iznos dinara godišnje
.
Не, ни један приход није изузет од опорезивања. Ако на крају године збир свих и тако опорезованих прихода премашује прописане износе, плаћа се додатно порез.
.

A ako primam preko Western Union?
.
Нема значаја на који начин примаш, дужан си да пријавиш приход подношењем пореске пријаве и затим измирујеш тако створену обавезу, према подацима (позив на број преко којег се твоја уплата повезује са поднетом пријавом) које достави пореско.

Вестерн унион или банка немају никакву обавезу осим да ти исплате дознаку/депонују на твој рачун у банци, међутим, онај ко прима има обавезу да пријави приход. Такви су прописи.

Мало људи ово уопште зна, чак и рачуновође, али је мени нешто требало, па сам избушио, мислим да има неко мишљење о томе министарства финансија...
.

Neka me ćorkiraju xD
.
Баш :hahaha:

Писао сам да знаш, па ако је нека интернет посао варијанта, да и то евентуално урачунаш у цену, односно да до краја знаш какви су трошкови.

Једнократне уплате типа, па и пар хиљада евра мислим да нико не истражује.

Чак и редовне преко 500 па до хиљаду могу да прођу у краћем периоду, рецимо шест до осам месеци.

Преко тога значајно расте ризик.

Ово је нека моја процена, али да знаш да и у оваквим случајевима увек може да се деси неки "залутали метак".

Мислим да је казна за порески прекршај овог типа 80К, плус да се плати дуговани порез и камата (која није претерано висока, али јбг.) и
судски трошкови, неких 20К, све у динарима.

.

Nije ni ćelija tako loša. Hrana, smeštaj. :D

Ma šta, 200 evra je ništa. Sad će oni da jure nekoga za te pare. Oni će da prate ove transakcije sa jačim novcem, tu oni mogu da se ugrabe. Ali u pravu si, može da zaluta metak. :D
.
Ако је само 200 Е, заборави...

Код участалијих уплата типа неки посао, ваља размислити.

ПС. пореско прати све, односно све трансакције су им на располагању, али како кажеш, неће да се дрндају са ситнишем.
.

.

.
A šta ako ja prodajem knjige preko Amazona, Koliko sam video Amerika mi uzme 30% pošto Srbija nema nikave ugovore sa Amerikom po tom pitanju.
Da li će mi i Srbija uzeti 20% pa ću biti duplo oporezovan? Zašto da ja uopšte plaćam porez kad faktički donosim devize državi jer istovremeno ta država neke firme stimuliše (olakšice, subvencije, tj. negativan porez) zato što investiraju u Srbiji (strane) ili se bave izvozom (domaće)?

A šta ako ja prodajem knjige preko Amazona, Koliko sam video Amerika mi uzme 30% pošto Srbija nema nikave ugovore sa Amerikom po tom pitanju.
Da li će mi i Srbija uzeti 20% pa ću biti duplo oporezovan? Zašto da ja uopšte plaćam porez kad faktički donosim devize državi jer istovremeno ta država neke firme stimuliše (olakšice, subvencije, tj. negativan porez) zato što investiraju u Srbiji (strane) ili se bave izvozom (domaće)?
.
Прописи су такви. Види ако могу да те пребаце на Амазон у Ирској, са Ирском постоји уговор.

Можеш да отвориш предузетничку делатност, да пријавиш плаћање пореза паушално и тада ти пореско одређује колико месечно плаћаш или да пријавиш према стварном приходу, тада на крају године састављаш завршни рачун и плаћаш 15% на остварену добит, а када подижеш добит још 15%. Мислим да рачуновође за те ЗР наплаћују до 80Е.
.

Ne. Tipa meni neko šalje svakog mesecaa toliko. Koliko bi njega uopšte košta taj fee mesečno
2 еура максимално провизија то пошаљилац плаћа на износ мислим до 10.000 еура. Твоје је само да одеш у банку, пошту, већу мењачницу и уз лк подигнеш новце. То је најјефтинији пренос новца из иностранства. Тако радим годинама кад плату из иностранства шаљем породици у Србији.

.

.
Zasto da se placa dva puta ako vec u zemlji u kojoj si placas to?

Back