Пријем новца из иностранства и online плаћања

Иначе ја уопште не могу да сконтам то око тих картица, а то је тако јер не могу себи да избијем из главе тај физички појам новца, оно, ако је новац на девизнм рачуну ја подсвесно замишљам да је нгде у банци иза 7 брава.
И онда ми иде логично питање, а где је ког врага новац код тих платформи типа pay pal, payoneer итд, каже повежеш девизни рачун са налогом, али мораш да скидаш паре с налога, дакле нису на вом девизном рачуну, а можеш да плаћаш ако ти та плаформа пошаље картицу, а увек можеш да скинеш паре с ње на свој дебизни рачун и бла бла.
Али где су онда паре ако су на картици, да ли их Јоргобанка види или ће моћи да их види у року од 5 година?
Даље, како сам разумео, те платформе могу да размењују новац међу собом, дакле не мораш на рачун да свлачиш новац да би послао, али како да знам која са којом може да размењује новац?
На крају, ако имам паре на некој од тих платформи а хоћу кеш у еврима, да ли је једини начин да ме не одеру провизијама да пребацим на девизни рачун који сам увезао с том картицом?
Има ли неко да ми разјасни ове постулате? Или да шаљем мејл министарству финансија, министар нам је пре коју годину успешно опрао милионе евра и уложио у некретнине у Бугарској.

И још једно питање, visa, mastercard, у чему је разлика?

western union ima izuzetno nepovoljan kurs. Mislim da je bolje da ti pošalju ček koji depozitiraš u banci gde si otvorio devizni račun.
Meni su slali u evrima i u menjacnici mi isplatili u evrima...
Да, AUTOBUS, money transfer worldwide
Jesmo li se dogovorili da to bude Carapa worldwide...Nemoj sad menjati))

Немам никог у Немачкој па да отворим рачун кад му одем у посету, ја сам везан за мајку Србију, да не кажем осуђен. А и брате изгледа да је одржавање рачуна по тим банкама на Западу папрено.
Сад гледам око Косова, колико сам видео нигде их нема да можеш њихов рачун да повежеш са платформама за трансфер новца или како се то већ зове.
А и иначе је забрањено отварање рачуна у иностранству, или се мислим мора пријавити НБС.
ima neka banka koja jeftinije naplacuje odrzavanje racuna. DB mi je skinuo sigurno 500-600 evra za 2-3 godine samo na ime odrzavanja racuna.

ima neka banka koja jeftinije naplacuje odrzavanje racuna. DB mi je skinuo sigurno 500-600 evra za 2-3 godine samo na ime odrzavanja racuna.
Ево сад опет гледам банке на Косову. Велика погодност тамо је што је евро валута плаћања, дакле физичка лица имају текуће рачуне на које примају плате у еврима. Постоји наравно и опција да од банке добијеш дебитну картицу која је везана за тај рачун, и онда можеш да дижеш паре и тамо и где год хоћеш.
Нисам сигуран да ли нерезиденти могу да отварају текуће рачуне тамо, али сад сам видео да у Србији могу, дакле нема разлога да тамо буде другачије.
Е сад, следећа недоумица, да ли текући рачун може да буде multicurrency, могу ли да баратам и еврима и доларима на њему.
Послао сам једној банци та питања, ако одговори отворе нова питања, послаћу и другој обједињено..

Оно што не ваља јесте што је Косово веома слабо заступљено у платформама за трансфере новца или како се то већ зове, нема га на paysend-у, једино сад видео да је transferwise присутан тамо.
Е сад, не знам да ли ми је уопште потребна та нека платформа уколико бих узео дебитну картицу mastercard или visа, или је довољно да пошаљем податке са картице па да ми клијент из иностранства уплати новац, још увек ми те основне ствари нису јасне, а нико да се јави овде да прозбори коју.

Око провизија и одржавања картице нисам гледао, али с обзиром да је стандард тамо нижи него овде, не би требало да буде скупо.

Nije baš tačno, osim ako ne očekuješ pare iz Kavkazije.
Лик из Словеније ми рече да нема могућности да ми пошаље паре из фотеље преко moneygram-а, већ да мора да иде на уплатно место. После сам видео списак на коме је мало земаља Европе из којих се може платити online. Сад ћу баш да погледам да опет нађем то.

Сад сам схватио да сам глуп, нема везе која валута је на Косову, текући рачуни су вероватно само за унутрашња плаћања. А за ове ствари би требало нешто што је пандан девизним рачунима, каква збрка, какви девизни рачуни кад су тамо девизе домаћа валута. Уосталом, тако је и у Црној Гори, оној најцрњој.

Back