Пријем новца из иностранства и online плаћања

ccaterpillar

Legenda
Poruka
56.059
Актуелна тема данас.
Дакле, људи раде преко интернета, то је данас стварност, и преко интернета бивају плаћени, а и купују и плаћају на исти начин.
Тренутно примам новац преко Western Union-а, али сам решио да то променим у најскорије време. Један од разлога је што ми врло често исплате буду отказане без икаквог разлога, онда се чека неколико дана да се новац врати пошиљаоцу, па морам да га молим да ми поново пошаље итд. Такође од пре неког времена закључава исплате ако си рецимо дошао на локацију и хоћеш да подигнеш више уплата једну за другом. Ваљда је нормално да не трчим сваки дан да дижем паре него да чекам да се скупе. Али то је као фора да се систем штити од хаковања.
Елем, која би била најбоља опција да ми паре лежу на неку дебитну картицу, и то рецимо и долари и еври, а да с том картицом могу да скокнем и у иностранство да подигнем новац, рецимо на банкомату уз неку малу провизију?
Да ли сам с том опцијом ван домашаја НБС и пореске управе?
Како то уопште функционише ако свакако морам налог да повежем са својим девизним рачуном у земљи?
Која би дакле била најбоља опција за овако нешто?

Хвала на одговорима.

Nisam licno koristila ali sam cula za revolut. Proveri iskustva. Navodno je najeftinija transakcija novca.
Читам данас цео дан и ништа и није јасно, али знам шта ја хоћу, дакле физичко лице ми шаље евре или доларе однекуд (рецимо зато што је физичко лице payoneer не може), хоћу да подигнем евре или доларе, да их имам у папиру.
Како то урадити, може ли на банкомату у некој суседној држави ако хоћу да избегнем пореске лешинаре овде, да ли су на банкоматима у иностранству веће провизије него овде, да ли банкомати уопште исплаћују евре, или доларе, или конвертују, рекао бих да је свака конверзија потенцијална пљачка.

Има ли неко на овом форуму да се разуме у то, или се сви разумеју смао у политику?

Читам данас цео дан и ништа и није јасно, али знам шта ја хоћу, дакле физичко лице ми шаље евре или доларе однекуд (рецимо зато што је физичко лице payoneer не може), хоћу да подигнем евре или доларе, да их имам у папиру.
Како то урадити, може ли на банкомату у некој суседној држави ако хоћу да избегнем пореске лешинаре овде, да ли су на банкоматима у иностранству веће провизије него овде, да ли банкомати уопште исплаћују евре, или доларе, или конвертују, рекао бих да је свака конверзија потенцијална пљачка.

Има ли неко на овом форуму да се разуме у то, или се сви разумеју смао у политику?
bankomat će da ti isplati isključivo u lokalnoj valuti. I normalno je da će da ti naplate proviziju osim ako nemaš račun baš u toj banci. Mogu da ti plaćaju i čekom koji ćeš da depozitiraš na svoj devizni račun. A odatle možeš i da podigneš te iste devize.

bankomat će da ti isplati isključivo u lokalnoj valuti. I normalno je da će da ti naplate proviziju osim ako nemaš račun baš u toj banci. Mogu da ti plaćaju i čekom koji ćeš da depozitiraš na svoj devizni račun. A odatle možeš i da podigneš te iste devize.
Значи картице типа revolut, које и нема за Србију, сад сам проверио, отпадају, нема могућности да примиш валуту коју ти шаљу...

Изгледа да сам још у почетку убо једину могућност, отварање девизног рачуна на Косову, и пријем новца на тај рачун, по старински, SWIFT, IBAN, па кад се скупе паре пут под ноге, и подигнем...

Ако неко има неку паметну идеју волео бих да чујем, ово што сам данас читао ми не одговара, углавном људи раде за неке платформе које их плаћају, паре им нпр. лежу на payoneer налог, ако има картицу може да плаћа њоме на POS терминалима, али наравно само динарима, мени то не треба, мени треба начин да евре које ми шаљу примим у папиру и ставим у чарапу.

Значи картице типа revolut, које и нема за Србију, сад сам проверио, отпадају, нема могућности да примиш валуту коју ти шаљу...

Изгледа да сам још у почетку убо једину могућност, отварање девизног рачуна на Косову, и пријем новца на тај рачун, по старински, SWIFT, IBAN, па кад се скупе паре пут под ноге, и подигнем...

Ако неко има неку паметну идеју волео бих да чујем, ово што сам данас читао ми не одговара, углавном људи раде за неке платформе које их плаћају, паре им нпр. лежу на payoneer налог, ако има картицу може да плаћа њоме на POS терминалима, али наравно само динарима, мени то не треба, мени треба начин да евре које ми шаљу примим у папиру и ставим у чарапу.
Problem danas je putovanje.
Inace mozes da otvoris debitnu karticu u nekoj zemlji evrozone, i da ti na nju lezu pare...Placas kad treba u Srbiji a ako hoces kes sksoknes do maticne banke i podignes.Naravno ne cekas da se skupi velika suma da te ne bi sumnjicili za pranje novca,kod njih je automatski sumnjivo podizanje velike kolicine kesa.
Sto se tice carape,mozes da pogledas BAUER,skejterske,visoke su,dovoljno elasticne da ne klize a i ne zuljaju nogu ako ubacis nesto sa strane.Imaju i zimske i klasicne varijante.

Ja ti preporučujem Moneygram™. Može se slati i preko kartica, i preko banke, i da podigneš keš u bilo kojoj pošti ili menjačnici koja to podržava, a najlepše je što za primaoca nema provizije; koliko su ti poslali toliko ćeš dobiti. Ja ga koristim već mesecima i sasvim sam zadovoljan.

papirni novac je izvikan u razvijenim zemljama. Na mnogim mestima ne primaju veće količine keša... doćiće to i do nas
Нисам ја рекао да ћу обавезно да подигнем новац, већ да ми треба могућност да могу да повучем новац и претворим га у папирни облик у валути у којој ми га шаљу.
Или ајде нека буде и провозије, али не да ми рачунају долар 92 динара, а његов средњи курс је 99.

Problem danas je putovanje.
Inace mozes da otvoris debitnu karticu u nekoj zemlji evrozone, i da ti na nju lezu pare...Placas kad treba u Srbiji a ako hoces kes sksoknes do maticne banke i podignes.Naravno ne cekas da se skupi velika suma da te ne bi sumnjicili za pranje novca,kod njih je automatski sumnjivo podizanje velike kolicine kesa.
Sto se tice carape,mozes da pogledas BAUER,skejterske,visoke su,dovoljno elasticne da ne klize a i ne zuljaju nogu ako ubacis nesto sa strane.Imaju i zimske i klasicne varijante.
Иди бре, ја већ кренуо да гуглам BAUER money transfer.

Ja ti preporučujem Moneygram™. Može se slati i preko kartica, i preko banke, i da podigneš keš u bilo kojoj pošti ili menjačnici koja to podržava, a najlepše je što za primaoca nema provizije; koliko su ti poslali toliko ćeš dobiti. Ja ga koristim već mesecima i sasvim sam zadovoljan.
Из свега пар европских земаља се може слати online, за остале мораш на уплатно место, а то људи не воле

Нисам ја рекао да ћу обавезно да подигнем новац, већ да ми треба могућност да могу да повучем новац и претворим га у папирни облик у валути у којој ми га шаљу.
Или ајде нека буде и провозије, али не да ми рачунају долар 92 динара, а његов средњи курс је 99.
western union ima izuzetno nepovoljan kurs. Mislim da je bolje da ti pošalju ček koji depozitiraš u banci gde si otvorio devizni račun.

western union ima izuzetno nepovoljan kurs. Mislim da je bolje da ti pošalju ček koji depozitiraš u banci gde si otvorio devizni račun.
Па могу они да ми уплате директно у банку, само им пошаљем swift и iban, али ће изгледа такве уплате прве да буду на мети порезника.
А то за WU си у праву, али могу да ти пошаљу евре и да примиш евре, осим у пошти где само исплаћују динаре Мада деру са провизијама ове у Европи, а за слање из Америке су таксе баш мале, али зато је долар неких 92 динара код њих

slanje čeka ne košta ništa, nema provizije. Depozitiraš u originalnoj valuti. Direktni depozit košta, obično fiksna cena bez obzira na sumu. Slanje u evima iz Eu je dobro ali iz amerike nije jer ti WU preračuna po njihovom nepovoljnom kursu.
Ма овима који шаљу није проблем да плате провизију за слање.

ako se sa amerima dogovoriš da isplate evre, oni će da ti uplate onoliko dolara za kolko ste se pogodili a wu će po nepovoljnom kursu da sračuna koliko ćeš evrića da dobiješ.
Не, давно сам одустао од тога, Амери ми плаћају у доларима, драње на конверзији Western Union-а сам досад толерисао, подигнем овде динаре и то је то. Али WU више не долази у обзир.
Јасно је да се свакоме ко ради и хоће да ради накаче разни паразити, почев од порезника, па до провизија за трансфер новца, али моје је да гледам да их избегнем како и колико могу, отуда и ова тема. Али слаба вајда за сада од ње, Србадија више воли да млати о политици изгледа..

ja sam ranije imao pejpal preko dojce banke u frajburgu i tako mozes da kupujes karte i slicno sa racuna ovde. I neki su uplacivali na pejpal i mozes sa pejpala da prebacis na racun banke. Medjutim vise nemam tamo racun jer db uzima tipa 15evra mesecno za odrzavanje racuna.
Немам никог у Немачкој па да отворим рачун кад му одем у посету, ја сам везан за мајку Србију, да не кажем осуђен. А и брате изгледа да је одржавање рачуна по тим банкама на Западу папрено.
Сад гледам око Косова, колико сам видео нигде их нема да можеш њихов рачун да повежеш са платформама за трансфер новца или како се то већ зове.
А и иначе је забрањено отварање рачуна у иностранству, или се мислим мора пријавити НБС.

Back