Prijedorčanin najbolji gitarista svijeta 2020g

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.422
Prijedorski gitarista, Igor Paspalj “u trci” je za nagradu za najboljeg ovogodišnjeg gitaristu svijeta.

Renomirani svjetski časopis “Svijet gitare” kandidovao ga je kao virtuoza na električnoj gitari i on se za ovu nagradu takmiči među pet finalista.

Svjetski, a naš. Da li će biti prvi, odlučiće internet glasanje na stranici časopisa, gdje je ovaj magistar gitare i studijski muzičar, rame uz rame s najboljim u svijetu, piše RTRS.

– Ta nagrada se dodjeljuje tradicionalno od kada postoji časopisi “Gitar vorld” i “Gitar plejer” u kojima editori tih magazina biraju gitariste koji su te godine ostavili neki trag na osnovu naših Јutjub kanala i drugih referenci. Pretpostavljam da je možda moja najeća referenca bila to što sam počeo raditi za GTC, firmu iz Londona, koja je možda najveći online guitar learning comunity na svijetu – kaže Paspalj.

Popularnost je stigla jer se za njega čulo zahvaljujući on lajn časovima gitare. Ovaj instrument je prvi put uzeo u ruke kao trinaestogodišnjak.

Magistrirao je na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, gdje je skoro deceniju radio kao profesor, a onda ga je poslovna prilika odvela u Dubai, gdje je ostao u svojoj branši. Žali što zbog pandemije ovogodišnji finalisti ne mogu nastupati uživo.

– Svake godine finalisti su išli u London, nastupali na London gitar šou. Nažalost, ove godine sve je to svedeno onlajn, malo skromnije, ali i dalje je to ista ta nagrada, ista titula. uglavnom, vidjećemo – dodaje mladi gitarista.

Internet glasanje završava se 20. decembra u ponoć. Ovaj prijedorski gitarista već je pobjednik, jer je u svjetskom finalu.

RTRS

**************************************************************************************************

Prema još nepotvrdjenim informacija Igor je pobijedio.. čekat ćemo tu potvrdu ali za nas Igor je već pobjednik. :)

igor-paspalj-2020.jpg

Igor Paspalj je rođen u Zagrebu, odakle je sa porodicom 1991. godine početkom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji izbegao u Prijedor.
U svom prvom intervjuu za srpske medije otkriva nam da je upravo u Prijedoru prvio put uzeo gitaru u ruke…
Igor-Paspalj-1024x1024.jpg
-Počeo sam da sviram relativno kasno, negdje između 13 i 14 godina, a odlučujući momenat je bio čuveni gitarista Edvard Van Halen i njegov album “Eruption”. Prije toga sam vježbuckao onako polu-ozbiljno, međutim kada sam to čuo odlučio sam posvetiti život gitari.

Odrastao si u ratno doba, koliko je muzika uticala da lakše preguraš to vreme?

-Pa, upravo u to doba prvi put sam čuo neke grupe i bendove gdje me je zvuk gitare opčinio. Dobro se sjećam emisije “Headbangers Ball”, koja je tada emitovana na MTV-u, i ona je prilično presudila da se okrenem tom nekom pravcu rock gitare. Ali eto, to je sve bilo sanjarenje, nisam ni imao gitaru u toku rata, tako da sam je nabavio tek kad je rat završio i tada sam i počeo svirati.
Gde si i pod kojim okolnostima imao prvu svirku?

-Prvi nastup sam imao pred par hiljada ljudi, to je bilo na “2. Prijedorskoj gitarijadi”. Sjećam se da sam nastupio nakon manje od godine sviranja gitare i da je bilo prilično zastrašujuće nastupiti pred tolikim brojem ljudi. Tada sam dobio i simboličnu nagradu – najperspektivniji mladi gitarista 🙂

Kako te je put odveo čak do Dubaija, gde danas živiš i sviraš?

-Te 2014. godine moja tadašnja djevojka je otišla da radi u Emirate za Etihad Airways. Ja sam došao da je posjetim, strašno mi se svidjelo tamo, i odlučio sam da napustim posao višeg asistenta na Akademiji Umjetnosti u Banja Luci, i preselim tamo još iste godine. I eto, tu sam već više od 6 godina.

Šta trenutno radiš, od čega živiš?

-U ovom momentu sam u Bosni i Hercegovini, na relaciji Prijedor – Banja Luka. U Dubaiju sam se bavio isključivo muzikom – bio sam profesor gitare u “American School of Dubai”, zatim studio muzičar i live session muzičar. Nastupao sam 6 dana sedmično, ponekad i po 2 nastupa dnevno, 11 mjeseci u godini, u posljednjih 5 godina. Zaista ogroman broj nastupa.

https://serbiantimes.info/ekskluzivni-intervju...

Back