Prijateljstvo

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.234
svako od nas ima prijatelje
manje ili vise bliske

koliko sebi dajete za pravo da se svojim prijateljima savetima ili informacijama mesate u zivot
kakve informacije iz licnog zivota razmenjujete sa prijateljima
da li su to samo razmene misljenja ili i cinjenice iz licnog zivota izrecene do najmanje sitnice
gde mislite da je granica koju ne treba da predjete da bi ste ostali prijatelji
da li mislite da ste svom prijatelju duzni sve da kazete, cak i ono sto vas se ne tice
da li mislite da precutkivanjem necega sto vas se ne tice, a tice se njegovog zivota izdajete prijatelja

manje ili vise bliske

koliko sebi dajete za pravo da se svojim prijateljima savetima ili informacijama mesate u zivot
da li su to samo razmene misljenja ili i cinjenice iz licnog zivota izrecene do najmanje sitnice
da li mislite da ste svom prijatelju duzni sve da kazete, cak i ono sto vas se ne tice
da li mislite da precutkivanjem necega sto vas se ne tice, a tice se njegovog zivota izdajete prijatelja

Pravih prijatelja vise nema,ili ih je jako malo da i ne uspevas naici na njih..
Ja im pricam samo ono sto ne uspeva da me ugrozi ..nekad
Ne mesam se ni u njegov zivot ako me ne zamoli za Savet..Nikada ne pricam o drugima ako je stvar delikatne prirode..Nikom!!:heart:
Bas zato sto pravih prijatelja vise nema!Kazem u RL..jer ovde imam prijateljice za koje mislim da su Andjeli.;)

Poslednja izmena:
Zar nisi obecala po temicu dnevno...:lol:

- - - - - - - - - -

Imamo dogovor da se iskreno kaze ono sto se misli kad si upitan za misljenje.

pa ovo za prekjuce sto sam zabusavala :lol:

- - - - - - - - - -

Pravih prijatelja vise nema,ili ih je jako malo da i ne uspevas naici na njih..
Ja im pricam samo ono sto ne uspeva da me ugrozi ..nekad
Ne mesam se ni u njegov zivot ako me ne zamoli za Savet..Nikada ne pricam o drugima ako je stvar delikatne prirode..Nikom!!:heart:
Bas zato sto pravih prijatelja vise nema!Kazem u RL..jer ovde imam prijateljice za koje mislim da su Andjeli.;)

:heart:

manje ili vise bliske

...ako sam prijatelj onda sam potpuno prijatelj, ne umam ja nista na pola....
...na pitanja vezano za neke osetljive teme mogu da dam misljenje, ali da ga sama iznosim, ne...
...nemam sta da iznosim iz licnog zivota, ako smo takvi prijatelji kako ja to smatram onda oni ili ja vec sve
znamo....ne postoje tajne medju prijateljima, poznanici su nesto sasvim drugo...

...ne mesam se u najintimnije stvari...opet samo i iskljucivo ako me ne pitaju....

..ako nesto znam sto moze povrediti moje prijatelje pokusala bih da im na neki indirektni nacin to predocim
ako bih znala da ce im od tog saznanja biti bolje, ako ne, ne bih se mesala, sve dok ne primetim da neko od
mog prijatelja pravi budalu....a i tad bi gledala da svog prijatelja navedem da sam /a dodje do tog zakljucka...

..valjda sam ti na sve odgovorila....

Gledanje u gaće i ogovaranje nije prijateljstvo.Prijateljima se ne petljam u život, pomažem kad im treba i to je sve.I oni su pomogli i pomažu meni.Svi ostali okolni šetači nisu prijatelji.

znash kako...jedno mene prijatelji,u toku utpoistichne zalopojke,pitali nako,paushtalno...za mishljenje
od ta doba nismo prijatelji
najbolje reci ljudima ono shto vole i zele da chuju

manje ili vise bliske

Postoje razlike između poznanika, druga, prijatelja i bliskog prijatelja.
U zavisnosti od toga, pričam više odn manje detalja.

i kad mi neko priča probleme iz svog života ne smatram da mi kuka nego da ima poverenja u mene. ..(ovo možda i nije tolko vezano za temu..al ajde.)
mada i to zavisi ko mi priča...

sve zavisi od osobe do osobe.

manje ili vise bliske

ma jok nemamo pravo da se mesamo al kad treba se pare pozajme to moz

manje ili vise bliske

Ако се не варам, прошло је можда и 2 године, да си се усудила да споменеш пријатеље, после оног каменовања од стране сељотрендке...

- - - - - - - - - -

Имам два пријатеља, од малих ногу. Могу да им кажем све. Само је питање интересовања - колико ће да буде користан одзив, од њих.

manje ili vise bliske

da manje vise bliske
a covek nema vise od dva tri aj i pet prijatelja i to su mahom samo ona iz detijstva
idem redom
jako sam direktan pa sigurno da si dajem i za pravo, al to samo sa mojim kumom kao i on
sve
znam sta trebam da precutim
granica? samo je ljudskost granica
nisam nikom duzan nista
zavisi kakva je njegova svest, moze tako da misli i da smatra ko izdaju mada kazem sa pravim prijateljem nema precutkivanja ako je od velike vaznosti

Prijateljstvo kao i svaka interakcija među ljudima ima svoja nepisana pravila. Koliko ćemo se mi sami pridržavati istih je srazmerno i trajanju te interakcije gde se nekad i sami pogubimo pod rizikom da se isto prekine.

Izuzetno sam intuitivna osoba i skoro pa nepogrešivo mogu da ocenim čoveka pa čak i virtuelno , a u svakom odnosu bilo to poznanstvo kroz intenzivnija druženja ili pravo prijateljstvo najbitnije mi je ko je kakav čovek jer lošim ljudima neću, ne želim i ne moram da posvećujem ikakvu pažnju ni svoje vreme.

Najupečatljiviji utisak , ustvari greška koju sam svesno napravila u odnosu na sada bivšu mi prijateljicu je što sam se umešala u nešto što očigledno nije bio moj problem iako to nisam uradila iz zle namere, naprotiv.

Ta žena je izuzetno dobar čovek , kolega, lafčina , osoba koju sam zaista iskreno volela ali je negde ona poklekla , gde i kako , a pre svega zašto , ne znam ni dan danas.

Imala je i ima divnu decu, vaspitanu , dobre studente , finog čestitog muža , a šta je nju nateralo da počne da pije, nisam pametna. Verujem da je neki kuršlus tu potojao , kako i koji , a da ja to nisam znala , da nije mogla ili htela da mi se poveri ne znam, sem da je bila ostala bez posla kao i gomila nas kolega ali opet nije bačena na ulicu jer joj je muž na položaju i dobro zarađuje te mi to kao jedini razlog nije pilo vodu.

Krenula je malo, malo da me naziva pijana , kad bismo se našle u gradu iako se trudila da bude montirana po njoj se videlo i osetilo da je pod dejstvom alkohola, na slavama i druženjima je znala da pretera do potpunog pijanstva i to je trajalo nekih par godina , bar 1-1.5 a da sam ja primećivala.

Da mi nije bilo stalo do nje, da je nisam volela okrenula bih glavu na drugu stranu, istrpela te minute pijanog smaranja i gledala svoja posla ali baš iz razloga što mi je bilo stalo htela sam da joj pomognem.

Našle smo se jedan dan na Ušću i ja krenem sa razgovorom , prvo izokola da ne budem napadna i da njoj ne bude neprijatno navodeći joj primer jedne zajedničke poznanice koja je uspela da se izvuče iz kandži tabletomanije i kroz tu priču provučem da je opet u zemlji jedan moj prijatelj neuropsihijatar na VMA i da mogu i nju da spojim sa njim jer primećujem da ima malecki problem sa alkoholom pa ako hoće da porazgovara neobavezno.
Naravno da sam to mnogo suptilnije izvela i ne s neba pa u rebra, ovde sam maksimalno skratila ali nisam očekivala tu salvu negativnosti koju sam dobila od nje, da njoj ne treba nikakav psihijatar , da ja ne mogu da osuđujem sve ljude i proglašavam ih alkoholičarima jer sama imam averziju prema alkoholu i ne volim ga , da ona ima idealnu porodicu i ko sam ja da pokušavam da joj uništim istu i ima toga još što je izrekla takvim tonom i načinom da ne da nije zaličila na moju drugaricu koju volim i cenim nego na nekog koga prvi put vidim u životu, a sa takvim nekim ne bih ni kafu popila i to u većem društvu.
Da ta njena deca i sama nisu svesna svega i zabrinuta ne bi je nazivali na svakih 10-tak minuta, to sam spomenula na početku razgovora te je valjda povezala s tim da pokušavam porodicu da joj rasturim.
Nikada se više nismo srele ni videle, jednom je pokušala kontakt ali u primetno pijanom stanju što sam videla kroz poruku koju mi je poslala i na to nisam htela da odgovorim, a bila sam spremna i da se lično uključim ako treba u to neko njeno lečenje.

Naravoučenije koje sam izvukla iz toga mi znači za ceo život jer više nikom ne bih pokušala da se mešam u takve probleme sem najbližima nedajBože.

Muža druge dobre prijateljice sam nagazila sa nekom cicom u jednom klubu , prišao je da se pozdravimo i zamolio me da izađemo napolje na minut gde je počeo da me kumi da ovoj ništa ne kažem i odgovorila sam mu da mi to svakako ne pada na pamet ali ne zbog njega, za njega me boli uvo nego zbog nje da joj ne stajem na muku jer nije slepica i sigurno i sama zna da ovaj švrlja, a što mu ništa ne govori, nije moj problem i na tome se završilo.
Posle nekoliko godina su se i zvanično razveli.

Ne treba ugrožavati prijateljstva sa previše informacija koje je nepotrebno razmeniti naročito ne ako će to izravno ugroziti ili prekinuti prijateljstvo što se najčešće i dešava.

manje ili vise bliske

Sto sam starija sve manje dobrovoljno ucestvujem u razmeni "materijala" iz licnog zivota. Cak i kad sam pitana direktno, doziram sebe, jer vecina pita reda radi, sve trazeci potvrdu za ono sto je vec naumila da uradi. Pa ako si drugog misljenja krene ubedjivanje "ali Ti ne razumes". Ok, ne razumem... kakvo ce vreme da bude sutra?

I da..."mozes da cutis, mozes da rezis, mozes da ostanes, a mozes i da bezis" ako mene prozoves za nesto, sto si sam/sama uradila milion puta pre toga.

Nekad preteram, pa posle sebe prekoravam u smislu, zacepi gubicu. Najbolje prolazis kada si neutralan i aminujes, ali je i vrlo nezahvalno prenositi svoje standarde sta je dobro ili lose na nekog drugog. Prvo, ko kaze da sam ja u pravu i da je moj nacin ispravan?

A sto se tice pricanja....pa kako me ko inspirise. To radim po osecaju. Pred nekim ljudima ne volim da se otvaram pa koliko mi bili dragi. Pred nekim drugim znam da kazem svasta, mada jesam po pitanju nekih stvari vrlo zatvorena i ne pricam o tome Sta ne zelim da kazem, nece niko iz mene izvuci.

Prijateljstvo kao i svaka interakcija među ljudima ima svoja nepisana pravila. Koliko ćemo se mi sami pridržavati istih je srazmerno i trajanju te interakcije gde se nekad i sami pogubimo pod rizikom da se isto prekine.

Izuzetno sam intuitivna osoba i skoro pa nepogrešivo mogu da ocenim čoveka pa čak i virtuelno , a u svakom odnosu bilo to poznanstvo kroz intenzivnija druženja ili pravo prijateljstvo najbitnije mi je ko je kakav čovek jer lošim ljudima neću, ne želim i ne moram da posvećujem ikakvu pažnju ni svoje vreme.

Najupečatljiviji utisak , ustvari greška koju sam svesno napravila u odnosu na sada bivšu mi prijateljicu je što sam se umešala u nešto što očigledno nije bio moj problem iako to nisam uradila iz zle namere, naprotiv.

Ta žena je izuzetno dobar čovek , kolega, lafčina , osoba koju sam zaista iskreno volela ali je negde ona poklekla , gde i kako , a pre svega zašto , ne znam ni dan danas.

Imala je i ima divnu decu, vaspitanu , dobre studente , finog čestitog muža , a šta je nju nateralo da počne da pije, nisam pametna. Verujem da je neki kuršlus tu potojao , kako i koji , a da ja to nisam znala , da nije mogla ili htela da mi se poveri ne znam, sem da je bila ostala bez posla kao i gomila nas kolega ali opet nije bačena na ulicu jer joj je muž na položaju i dobro zarađuje te mi to kao jedini razlog nije pilo vodu.

Krenula je malo, malo da me naziva pijana , kad bismo se našle u gradu iako se trudila da bude montirana po njoj se videlo i osetilo da je pod dejstvom alkohola, na slavama i druženjima je znala da pretera do potpunog pijanstva i to je trajalo nekih par godina , bar 1-1.5 a da sam ja primećivala.

Da mi nije bilo stalo do nje, da je nisam volela okrenula bih glavu na drugu stranu, istrpela te minute pijanog smaranja i gledala svoja posla ali baš iz razloga što mi je bilo stalo htela sam da joj pomognem.

Našle smo se jedan dan na Ušću i ja krenem sa razgovorom , prvo izokola da ne budem napadna i da njoj ne bude neprijatno navodeći joj primer jedne zajedničke poznanice koja je uspela da se izvuče iz kandži tabletomanije i kroz tu priču provučem da je opet u zemlji jedan moj prijatelj neuropsihijatar na VMA i da mogu i nju da spojim sa njim jer primećujem da ima malecki problem sa alkoholom pa ako hoće da porazgovara neobavezno.
Naravno da sam to mnogo suptilnije izvela i ne s neba pa u rebra, ovde sam maksimalno skratila ali nisam očekivala tu salvu negativnosti koju sam dobila od nje, da njoj ne treba nikakav psihijatar , da ja ne mogu da osuđujem sve ljude i proglašavam ih alkoholičarima jer sama imam averziju prema alkoholu i ne volim ga , da ona ima idealnu porodicu i ko sam ja da pokušavam da joj uništim istu i ima toga još što je izrekla takvim tonom i načinom da ne da nije zaličila na moju drugaricu koju volim i cenim nego na nekog koga prvi put vidim u životu, a sa takvim nekim ne bih ni kafu popila i to u većem društvu.
Da ta njena deca i sama nisu svesna svega i zabrinuta ne bi je nazivali na svakih 10-tak minuta, to sam spomenula na početku razgovora te je valjda povezala s tim da pokušavam porodicu da joj rasturim.
Nikada se više nismo srele ni videle, jednom je pokušala kontakt ali u primetno pijanom stanju što sam videla kroz poruku koju mi je poslala i na to nisam htela da odgovorim, a bila sam spremna i da se lično uključim ako treba u to neko njeno lečenje.

Naravoučenije koje sam izvukla iz toga mi znači za ceo život jer više nikom ne bih pokušala da se mešam u takve probleme sem najbližima nedajBože.

Muža druge dobre prijateljice sam nagazila sa nekom cicom u jednom klubu , prišao je da se pozdravimo i zamolio me da izađemo napolje na minut gde je počeo da me kumi da ovoj ništa ne kažem i odgovorila sam mu da mi to svakako ne pada na pamet ali ne zbog njega, za njega me boli uvo nego zbog nje da joj ne stajem na muku jer nije slepica i sigurno i sama zna da ovaj švrlja, a što mu ništa ne govori, nije moj problem i na tome se završilo.
Posle nekoliko godina su se i zvanično razveli.

Ne treba ugrožavati prijateljstva sa previše informacija koje je nepotrebno razmeniti naročito ne ako će to izravno ugroziti ili prekinuti prijateljstvo što se najčešće i dešava.

Znas kako...svi smo mi skloni da posle jedog loseg iskustva generalizujemo. To sto si ti napisala jeste u velikom broju slucajeva tako bas kako si rekla, medjutim uradila si pravu stvar iako je ispala losa po tebe. Sad je problem u tome, sto se svi mi razocaramo jer ne dobijemo onakvu reakciju kakvu smo ocekivali i kazemo sebi "ma nikad vise". Ali da li je to bas ispravno? Pa nije, jer mozda ces u drugom slucaju bas biti od pomoci nekome. Kad se primeni to na dosta situacija u zivotu, nas odbrambeni mehanizam tako deluje. Jednom se damo nekome, ne dobijemo onoliko koliko smo ocekivali i osveta krece po drugima. Ne treba se previse plasiti gubitka, samo treba dobro izvagati sta treba reci i kada treba reci, pa kud puklo da puklo.

Back