Prijatelj

'' Nedavno sam nešto otkrio: pravi prijatelji su uz nas kada nam se dogode lepe stvari. Drže nam palčeve, raduju se našim uspesima. Lažni prijatelji se javljaju samo kada nam je teško, tužna lica, 'solidarni', a zapravo ih naša patnja teši u njihovim bednim životima.''

Paulo Coelho

- Ima i toga, ali ima i slučajeva da lažni prijatelji u teškoći "ispare." Ne pojavljuju se da se ne bi tražila neka usluga od njih. Kada sve prodje i kada je dobro, evo ih da proslave.

Pravi prijatelj dodje kada je teško, ne da bi se nasladjivao našom patnjom, već što mu je iskreno žao i što se saoseća s nama. Tu je da podrži i pomogne ako može. Uz nas je i u dobru i u zlu. Ponašanje ljudi može biti personalno, a situacije kompleksne zato treba uzeti u obzir više faktora u proceni pravih i lažnih prijatelja.

---------------

"Lijepe stvari će doći u vaš život. Samo nemojte nikada prestati da vjerujete."

- Lepim stvarima se krči put da lakše dodju. Veruj, ali i čini sve što možeš da se želje ostvare.

------------

„Duša, budući da je večna, posle smrti je kao ptica u kavezu koja je puštena. Ako je dugo bila u telu, i ukrotila se mnogim poslovima i dugom navikom, duša će odmah uzeti drugo telo i jednom ponovo se uplesti u nevolje sveta.

Najgora stvar u starosti je to što se sećanje duše na onaj svet zatamnjuje, dok istovremeno njena vezanost za stvari ovoga sveta postaje toliko jaka da duša teži da zadrži oblik koji je imala u telu. Ali ta duša koja ostaje samo kratko vreme u telu, dok je više sile ne oslobode, brzo povrati svoju vatru i ide dalje ka višim stvarima."

Plutarch

- Duša je kontroverzan pojam pošto se pod njom, u različitim epohama i verovanjima, podrazumevao drugačiji svesni entitet. Danas se većinom shvata kao sfera osećanja. U ranom periodu se ponekad poistovećivala samo sa Ja koje u sebi nosi iskustva i razumevanje zemaljskog života.

Ja koje, za vreme zemaljskog života, nije spoznalo svoj viši duhovni potencijal se u potpunosti identifikuje telom i oblikom. Zato se neposredno posle smrti oseća zbunjeno i nelagodno i nastoji da se opet vrati u bilo koje telo samo da nije bestelesno.

Ako je Ja u telu imalo kontak svojom nematerijalnom suštinom (duhovnom dubinom i visinom) posle smrti se lakše "vraća sebi" ili celovitom Jednom Sopstvu. Proširuje svesnot i oslobadja iluzornosti zemaljskog života. Time u potpunosti prelazi u duhovnu sferu gde nastavlja drugačiji razvoj.

Back