Prihvatanje lazi

Evo jedna zanimljiva misao: "Nesreća je voleti istinu a nemati snage suzbijati laž, ili biti toliko pritisnut životom da je moramo trpeti ili odobravati."

Borba protiv lazi je plemenita stvar, ali kad zagusti, prve stvari koje vecina zrtvuje su postenje, pravda i istina. Kad zagusti, mnogi prihvataju laz i branice je po svaku cenu.

Ovih dana donosim odluke...matematičke...ako neko nov u mom životu kaže "ja ne verujem nikome"....ne nalazim mesta za tu osobu ili ću krenuti da je "ne lažem", već obanjujem, jer je to suptilnija varijanta....ko nikome ne veruje-laže i sebe i druge....konkretno ovih dana sam totalno ne imuna na kardinalne laži...no i to će proći...

"И лаж је истина!"

Доказано.

Лаж као лаж непостоји, она је превазиђена пре него је настала, Божијом Промисли. :)

Ако неко каже нешто што у датом тренутку и датом месту није прикладно, незначи да тај лаже, већ говори ИСТИНУ која се или дешава негде некоме, или најављује неке будуће догађаје/дешавања која ће доживети лично та особа која говори, или особа/е којима говори... :)

- - - - - - - - - -

Један пример дефиниције лажи:

- НЕ - ЗНАМ

- НЕЗНАМ

Овде имамо "лаж", шта мислите, где је ту лаж?

Лаж која и није лаж, већ говори о скретању истине, које се у Хришћанству сматра и "пророштвом", избегавање истине и навођење других на крив пут... :)
A ko je to dokazao, neko kome ti kad nam kazes da mu vjerujemo da je dokazao mi imamo razloga da ti vjerujemo da je on dokazao razumnog nekog razloga, ili si ti to dokazao? Jesi to dokazao ti?

ne ja je necu podrzati ni po koju cenu
Deveta božija zapovest
NE SVEDOČI LAŽNO NA BLIŽNJEGA SVOGA.
Ovo znači:
Lagati znači svesno i hotimice govoriti ono što nije istina. Pod lažnim svedočenjem se podrazumeva: svaka lazna dostava, iznošenje neistine protiv ma koga, bilo privatno ili javno, na sudu ili van njega.
U devetoj Zapovesti Božijoj zabranjuje se: lažno svedočenje protiv bližnjih, klevetanje i ogovaranje i nepravedno osuđivanje bližnjih.
Laž ponižava čoveka i rađa druge grehe. Naš narod je rekao: Ko rado laže – rado i krade.
Jedan Brat je rekao:
„Ipak, oče, zapovesti Gospodnje sumnogobrojne. Ko ih može sve poznati da bi se podvizavaoza njih? Naročito je teško meni, maloumnome. Stoga bih hteo da čujem kratku reč, koju bih mogao da zadržim u umu i da se sa njom spasem“.
Starac odgovori: „Iako sumnoge, brate, zapovesti se sažimaju u jednoj reči, tj. u rečenome:
Ljubi Gospoda Boga svoga svom snagom svojom…i svim umom svojom, i bližnjega svoga kao samoga sebe.

laganje nije pricanje onoga sto nije istina, nego pricanje onoga sto ili ne znas je li istina ili mislis da nije istina ili mislis da je istina ali nije...ILI NE ZNAS DA LI ZNAS

Poslednja izmena:

Back