Prihrana biljaka sa odoženim delovanjem: "Osmokot" i slična đubriva

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Plant

Veoma poznat
Poruka
10.316
Pošalji Poslato: Čet Feb 25, 2021 1:47 pm Naslov: "Osmokot" i slična đubriva
Odgovori sa citatom

Osmocote" je 100% obloženo đubrivo (sporootpuštajuće, sa odloženim i kontinuiranim delovanjem na 3, 6, ili 9 meseci).
"Svaka granula ima isti hemijski sastav (azot, fosfor, kalijum i mikroelementi). Veoma je važno da hranljive materije budu zaštićene od nekontrolisanog otpuštanja."

"Osmocote se sastoji od finih granula NPK, sadrži magnezijum i mikroelemente. Svaka granula je obložena organskim polupropustljivim omotačem napravljenim od biljne smole.
Zbog visoke bezbednosti, Osmocote Exact se može primeniti i na osetljive biljke u različitim uslovima rasta.
Ovakva đubriva imaju veoma precizno otpuštanje hranljivih materija. Navedena dužina 5-6 meseci odnosi se na razlaganje pri temperaturi od 21˚. Otpuštanje hranljivih materija brže je na višim temperaturama što je u skladu sa potrebama biljaka. ! do određene granice - do previsokih temperatura)

1686302945899.png

Nivo soli, pH vrednost, aktivnosti mikroorganizama i kvalitet vode ne utiču na delovanje ovih hranljivih materija. Važna je samo temperatura zemljišta i vlažnost, što djubriva tipa - Osmocote čini veoma pouzdanim.
Preporučena količina primene je 3-4kg/m³ supstrata. (Zavisno i da li mu je delovanje 1 mesec dana, 3 ili 6 ili 9 meseci...
Može se umešati u supstrat (ta smeša se mora iskoristiti u roku od 1-2 nedelje) ili se može staviti direktno u sadnu jamu. 20/30 grama pa i više po biljci,.. zavisno od biljke.

Postoji još dosta đubriva sa sličnim (blagotvornim, odloženim i kontinuiranim ) efektima ( italijanski Bazakot,.. Substral- ,.. ), koja se mogu nabaviti i po nižim cenama od Osmokota, Ja ih koristim svuda,.. a mislim i da je koriste svi ozbiljni proizvođači biljaka, naročito sadnog materijala.

Ovo đubrivo je neuporedivo, sa bilo kojim drugim, po učinku na biljkama.
To je pre svega zbog organske opne kojom je obloženo i koja propušta u okolinu (u podlogu ili supstrat) tim više hrane, što je više vode prisutno u podlozi, i ako je viša temperatura,
..​

Ja koristim Guanito organsko djubrivo i za prihranu i kad sejem nesto.
Guano je moderni naziv za "Čilsku šalitru",...
Na nekom ostrvu kod Čilea su galebovi napravili velike količine Guano đubriva i to su Čileanci uz dobru reklamu dobro i prodavali,..
Uporedivo je sa golubijim, tj živinskim,..
Mnogo (lako pristupačnog) Azota je u njemu, pa ga i ja koristim ( živinsko) za biljke koje troše puno Azota ( Zelena salata, paprika, krastavac),. povrće zelenih plodova ili listova,..
Za paradajz već ne,.. Velika zastupljenost Azota bi smanjile broj i veličinu plododova,..
Od živinskog se pravi i Osoka ( gnojnica - hrv), ali u njoj ima jako malo Fosfora,..

Guano je moderni naziv za "Čilsku šalitru",...
Na nekom ostrvu kod Čilea su galebovi napravili velike količine Guano đubriva i to su Čileanci uz dobru reklamu dobro i prodavali,..
Uporedivo je sa golubijim, tj živinskim,..
Mnogo (lako pristupačnog) Azota je u njemu, pa ga i ja koristim ( živinsko) za biljke koje troše puno Azota ( Zelena salata, paprika, krastavac),. povrće zelenih plodova ili listova,..
Za paradajz već ne,.. Velika zastupljenost Azota bi smanjile broj i veličinu plododova,..
Od živinskog se pravi i Osoka ( gnojnica - hrv), ali u njoj ima jako malo Fosfora,..
Ja imam puno paradajza tu dodajem pomalo a sto se tice paprike to razbija koliko su dobri i krupni plodovi, prosle godine....imam i kupusa pa sam i tu stavljao.
E da i za krastavce znaci vrh, ove godine je manje sejano ali prosle godine su bili veliki plodovi.

Back