Priče za decu... i odrasle.

meni je alisa...
zaista mi izaziva neku odvratnost.
a ovo o govancima....takođe.
mada i kada je došao lovac pa rasporio vuku stomak, iz iz njega izašle baka i crvenkapa, onako zamackane stomačnom kiselinom:lol: ...
mislim da mi ni to nije primereno....nekoj maleckoj populaciji...
potpuno se slažem sa neverovatnim, htedoh da pomenem te knjige...ali da se ne ponavlja,sad...
ili tek devojčica sa žigicama....qq...
ja sada čitam deci maju..maja na selu, na jedrenju....
sjajno.lepa ilustracija, lepa pričica....

i came to get down...
so get out your seats and jump around...
jump up jump up and get down
jump jump jump...

Svoju macu mezimicu grdila je mala Anka
Ti si maco nevaljala, jedna prava gotovanka!
Nocas mi je mis progrizo carapicu novu, belu,
a ti repom nisi makla prespavala noc si celu.
A sada si dotrcala hoces tanjir toplog mleka,
e da znades neces dobit' ne voli te vise seka!

Е, да, подсети ме!
Кад су моја деца била млађа, мене мрзело да читам дугачке бајке, а и нису ми биле баш нешто...ал сам зато читала поеееезииијуууу!!!
Чика Јова Змај, Душко Радовић, Бранислав Црнчевић.....и..чекај, заборавих омиљеног....ал сетићу се!

sta ima da deluje monotono, ako je knjiga obicna "dosadna" onda ce da pravi slike u svojoj glavi! a ovako ima strip! bar nek kombinuju!!!!!! ionako ce ceo zivot morati da uci linearne knjige.. te strip nacine nek daju meni. mada mozda neka deca ne mogu da citaju p aim je to bolje. ali uvek je bolje pomuciti se. ok. mozda ne ba s uvek.

meni je alisa bila super narocito alisa2....volela sam da citam dosta tih bajki. super su mi bile neke indonezanske bajke
ali neko voli da cita a neko voli nesto drugo. mala hanibal je sigurno imala mali kapitalistichki shop i prodavala je deci limunade

?:
meni je alisa bila super narocito alisa2....volela sam da citam dosta tih bajki. super su mi bile neke indonezanske bajke
ona krem knjiga A5 formata?
Citala i bas volela te bajke.... iz Najlepse bajke sveta edicije? (tako bese???)
I madjarske. :D
I nase... ono "Zlatna jabuka i devet paunica" ili tako nekako... ma sve to. I H.K. Andersena, mada mi je on bio jako tuzan.

mislim da je moja "zlatna knjiga" edicija, svaka knjiga druga boja, jednobojne korice ali nisam sigurna u naziv, a5 format ovo j bilo zeleno
e sad ne znam podediciju.
secam se indonezani su imali neke kanibalske price, jednu, sa bornea : ))
a ove bajke andersen su nekako mrachne bajke mada se ne secam utiska, da li mi je bilo tuzno, ali da, sve su imale tuzan kraj
da, i nase, i cardak ni na nebu ni na zemlji

Da li ste probali da sami izmisljate price koje smatrate da ce prijati vasem detetu a i vama .Ja i moja cerka se time bavimo vec 2 godine i do nam jako dobro ide prvo sam se oslanjala na neke postojece ,ali kasnije pustim masi na volju i ispadne zabavno i opustajuce .Ona sada i sama izmislja junake i nekih par minuta aktivno ucestvuje pa posle slusa i na kraju se samo prebaci u san a i ja sa njom .Relaksirajuce je probajte time ocistite mozak od gore pominjanje prljavstine koja se tokom dana svima skupi a i ustedite koji dinar jer ne kupujete stalno nove i nove knjiizice.

Јесмо, и то је добра ствар, а играла сам се са децом и тако што смо причале наизменично, свака по једну реченицу.....па је увек било неизвесно како ће тећи радња и како ће се завршити! :D

Kad pogledaš malo bolje:
U crvenkapi-vuk proguta baku-a lovac ga RASPORI
Snežana -lovac odvede snežanu u šumu da je UBIJE
Koza i sedam jarića-takođe RASPORE vuka.
Ivca iMarica-baba hoće da POJEDE decu.
Doduše, Pepeljuga nema tih detalja.
Tri praseta-vuk upadne u lonac vrele vode-ali ajde to je bar bolje od ubistva i sl.

Ja imam priče za laku noć-prevod sa francuskog-mnogo lepe priče, bez krvavih detalja.

Само да се надовежем ...
Snežana -lovac odvede snežanu u šumu da je UBIJE
тако што ће да јој ишчупа срце
Doduše, Pepeljuga nema tih detalja.
А то што су је злостављали (малтретирали, шиканирали)? Мислим, нису је убили, али опет, било је и ту неке врсте насиља.

Стварно су језиве те приче.
А девојчица са шибицом? Јел она, беше, умрла на крају? Од хладноће, глади?

U jednom trenutku sam pomislila da su ove jezive prče za decu takve da bi ih pripremile
za život koji je surov.
Jer ja drugo objašnjenje nemam.Ali brate- da joj iščupa srce, i tome slično-pa da nije malo mnogo?

Devojčica sa šibicama-ne sećam se kraja ali sad me neka tuga uhvati kad se setim te priče.

S obzirom da sam bila Titov pionir-mi smo u školi učili priče o partizanima.
Dve od tih jezivih kojima su nas trovali, godinama su kod mene izazivale tugu: "Crveni šal" i "Kašika" (kašika kajmaka)
E to je tek bilo trovanje.

''Кашика'' је сјајна приповетка, али није за децу, и не служи никаквом ''тровању''....грешка је само што је у програму за основну школу, било би боље преместити је у средњошколски програм.

Sunce Ta:
Dve od tih jezivih kojima su nas trovali, godinama su kod mene izazivale tugu: "Crveni šal" i "Kašika" (kašika kajmaka).

:lol: "Kajmak se mreška", Antonije
Najbolji stih partizanske epopeje je "Pevaju mašinke lepše nego tice" , kako da decu ne bude strah, možda i više od Alise. Mitja Danojlić i sad ima neku meditativnu prozu za niže razrede osnovne škole, koja nije za decu u tom uzrastu, a nije ni za odrasle. Ne znam da li se radi Šešir profesora Koste Vujića, ali to bi trebalo da bude obavezna školska lektira za 3. ili 4. razred O.Š.

Back