Autor koji živi pod naoružanom stražom
Roberto Savijano je pisac besteslera, čija je prva knjiga prevedena u 51 zemlji. Dobila je i nagrađivanu filmsku adaptaciju, ali ako bi ga pitali šta oseća prema svojoj karijeri, rekao bi vam da mrzi to što ga je knjiga učinila poznatim.
Savijano je odrastao u Napulju, gde su nevini posmatrači ubijani u mafijaškim obračunima, a kuće dizane u vazduh bombama. Živeo je u gradu, gde je mafija u sve uplela svoje prste, od sakupljanja smeća, do proizvodnje hleba i distribucije gasa.
Revoltiran, Savijano je pet godina istraživao Kamoru. Radio je za građevinsku firmu u vlasništvu gangstera. Slušao je policijski radio, o tome ko se prvi pojavio na mestu ubistva i samostalno istraživao. Čak je radio i kao konobar na mafijaškim venčanjima, a 2006. je objavio „Gomoru“, surovi ekspoze Kamore.
Na početku, gangsteri su uživali čitajući Savijanovu knjigu, čak su je delili kao poklon. Uživali su u publicitetu i ozloglašenosti, sve dok knjiga nije postala popularna u svetu. „Gomora“ je prodata u preko 100.000 primeraka, i sada su ljudi širom sveta čitali o njihovim aktivnostima. Razotkriveni su i otkucani.
Savijano je počeo da dobija pretnje smrću. Njegova majka je u sandučetu zatekla sliku svog sina, na kojoj je krupnim slovima pisalo „osuđen.“ Kada su dvojicu krupnih mafijaških vođa doveli pred sud, advokati su optužili Savijana za njihovo hapšenje. Doušnik je obavestio vlasti da su Savijanovi dani odbrojani. Na neki način i jesu bili.
Savijano se naprasno našao okružen telohraniteljima. Ako je želeo da se provoza ulicom, njegova pratnja je putovala u dva blindirana auta. Nije smeo više da ostane u Napulju, jer je bilo previše opasno, počeo je da putuje svetom, provodeći noći u hotelima ili policijskim barakama. Poslednjih osam godina, živi pod konstantnom zaštitom, a njegov raspored je isplaniran precizno u minut. Kada je u poseti drugim zemljama, nije mu dozvoljeno da sam šeta.
Kad bi mogao da vrati vreme, Savijano se kune da nikad ne bi napisao „Gomoru.“ „Ostvario sam san pisaca, imam internacionalni besteler. Ali mi je život zatrovan.“