U Zabavniku su bile objavljivane kratke sf priče najboljih svetskih pisaca fantastike. Čitajući sve te priče i ja sam dobio inspiraciju da napišem sf priču. Objaviću je ovde. Nadam se da će Vam se dopasti.
ISPITIVANJE
Agenti Lazar i Milan odlučno koračaju kroz široki betonski hodnik. Lazar podiže ruku i pogleda svoj časovnik na kojem je bilo ispisano ZEMLJA NOVI NOVI SAD GODINA 2349 2 SATA 34 MINUTA 15 SEKUNDI 9 STOTINKI 12 MILIONSTOTINKI. Lazar, iako iskusniji od svog college, a uz to visok skoro 2 metra, majstor 13 borilačkih veština, najprecizniji strealac u svojoj jedini i dobitnik nekoliko medalja za hrabrost, nije uspevao da prikrije nervozu. Toliko toga je na kocki. Toliko toga može krenuti po zlu. Posle pet minuta, Lazar i Milan su najzad bili ispred svog cilja, vrata od neprobojnog metala, jedini ulaz u najbezbedniju ćeliju Gradskog Zatvora. "Šta je, tu je"-pomisli Lazar u sebi."Neka nam je Bog u pomoći".
Lazar otkuca sigurnosnu šifru i vrata se otvoriše, otkrivši Dahaka, sedmog od deset najopasnijih svemirskih terorista. U poređenju sa Lazarom, Dahak je bio sitan, ali je bio prilično krupan za jednog reptilijanera, zmijoliku rasu kojoj je pripadao. Gledao je prezrivo u ljudske pridošlice, dok su mu svih šest ljigavih,snažnih ruku bile vezane iza leđa titanijumskim lisicama.
-Agente Lazar, baš lepo od Vas sto ste mi svratili u posetu. Vaš kolega je sigurno Dobar Agent-Dhaka reče veselo
-Gde će se dogoditi teroristički napad?-upita Lazar oštr
-Vrlo dobro znate da je to jedno od onih pitanja na koja nećete dobiti odgovor.
-GDE ĆE SE DOGODITI TERORISTIČKI NAPAD? RECI MI ILI ĆU...
-Ili će te sta? Tući će te me? Mučiće te me? Čak I glupi inferiorni poput vas zna da ja nisam neka Vaša obična baraba, nego ratnik Crnog Kvazara, I da vaše metode na meni neće imati nikakvog efekta. Znate koliko sam posvećen našem cilju I da sam sve spreman da položim za njega. Znate da možete slomiti moje telo ali da nikako ne možete slomiti moj duh!
-Ja bih mogao da koristim dobre stare metode poput lomljenja kostilju I davljenja ali ovog puta to neću uraditi.
-Ne?
-Premda u vecćni slucajeva daju zadovojavaljuće rezultate, Vi zahtevate mnogo moderniju I efikasniju metodu.
Lazar pucne prstima. U prostoriju tehincari unesoše veliku modern napravu iz koje vire kablovi. Tehnicari prikačiše kablove na Dahakaa.
-Dahak, upoznaj FINX. Najmoderniji uredjaj u polju mučenja. Stvara elektro –šokove koji direktno deluju na reptilijanerske nervne završetke I stvaraju jednu sasvim novu dimenziju bola. Celo telo oseća neverovatan bol, zapravo, celo telo POSTANE jedan veliki BOL. Naravno, telo se brzo vrati u normal, ali to iskustvo vlasnik tela ne želi ikada vise ponovo da doživi. Da se vrati na to mračno, neistraženo mesto.
-Udri iz sve snage! Budi najgori sto mozes!
Lazar mašinu namesti na stepen 10. Dahak poče da se grči, trese I znoji od bolova. Lazar isključi masinu.
-Gde ce se desiti napad?
-U... tvojoj... guzici...budalo!
Lazar mašinu namesti na stepen 15. Dahak poče da se grči, trese I znoji od bolova. Lazar isključi mašinu.
-Gde ce biti napad?
Dahaka izgovori rečenicu koja je bila puna reči koje su bile toliko prostačke da to nesmem ni da zapišem ovde.
Lazar mašinu namesti na stepen 20. Dahak poče da se grči, trese I znoji od bolova. Lazar isključi mašinu.
-Gde ce biti napad?
-Jel...to...najjace...sto...umes...samo...me...golicas...
Lazar besno pogleda Dahaka. Namesti mašinu na 25.
-NE LAZARE!UBIĆEŠ GA! TREBA NAM ŽIV!-reče Milan uspaničeno
Dahak se trese, grči I znoji kao da je opsednut. Zatim pada u nesvest.
Milan i Lazar su stajali pored kreveta zatvorske bolince u kome je ležao onesvešćen Dahak. Dahak širom otvori, svoje velike, četvrtaste, kao najcrnji ugalj crne oči.
-Bio si u komi tri dana.
-Oboren record,a...- reče Dahak svojim najležernijim glasom.
Lazar pruži Dahaku veliki list papira.
-Ti si tvrd orah. A ja sam racionalan čovek kome je bezbednost gradjana na prvom mestu. Trebalo mi je dosta truda, veza I ubedjivanja da izdejstvujem ovo ali nije mi žao. Ti samo treba da potpišeš.
-Sta je ovo?-Dahak je bio prilično iznenađen.
-Ovo je tvoj zlatni padobran. Ugovor o pomilovanju za tebe I tvog mladjeg brata. Treba samo da potpišeš I odgovoriš na naša pitanja. Svi vaši zločini će vam biti oprošteni, bićete pušteni I dobićete novac I nove identitete. Ali se nikada nećete smeti vratiti na Zemlju. Ja mislim da je ponuda sasvim korektna s naše strane.
-Posle jakog drvenog štapa, ponudili ste mi debelu masnu šargarepu. Evo šta ja mislim o vasoj šargarepi.
Dahak pljunu na papir. Lazar ga preneraženo pogleda
-Šta...
-Glupi inferiorni, zar još nisi shvatio? Mi smo ratnici Crnog Kvazra! Nas nemozeš kupiti, uceniti, zastrašiti! Mi smo iznad ovozemaljskih stvari! MI SMO SMRT! MI SMO USUD! MI SMO NOVI SVET!
Lazarovo lice iznenada poprimi besan izraz. Lazar izvadi skakavac iz dzepa I aktivira njegovo secivo. Prinese ga blizu Dahakinim očima.
-Reci ćeš mi odmah gde ce se dogoditi napad, ili cu početi da te sečem deo po deo, a pocecu od oč...
Lazaru zavoni mobilni telefon. Lazar se javi.
-Da, ja sam. Kaži...
Lazar zanemi od uzasa. Lice mu je totalno belo kao krec. Lazar istrči iz celije. Milan i Dahaka začuše Lazarov glas .
-PREBACI NA PRVI KANAL! ODMAH!
-...JOS SE NEZNA TACAN BROJ MRTVIH! OVAKAV MASOVNI ZLOČINACKI NAPAD NIJE ZABELEZEN JOS OD ZLOCINACKE AGRESIJE NA SRBIJU 1999 GODINE! PREDSEDNIK JE PROGLASIO VANREDNO STANJE A VOJSKA I POLICIJA...-govorio je spiker koji vidljivo nije mogao da kontroliše šok
Začu se zvuk gašenja televizora a zatim i Lazarov glas
-ĐUBRE JE MRTVO!
Milan istrči iz prostorije. Dahak začu Milanov glas.
-Ne Lazare, moraš da se smiriš! Direktiva je da nam treba živ!
Lazar ulete kroz vrata. Milan ulete I počne da se rve sa Lazarom. Lazar šutnu Milana medju noge. Milan se presamiti od bolova. Lazar obori Milana na zemlju I veza mu ruke lisicama za ledja . Zatim uperi laserski pištolj Dahaku u glavu. Dahak se zadovoljno osmehnu.
ĐUBRE JEDNO TERORISTICKO!
-Povuci obarač! Pošalji me u raj!-Likova je Dahak.
-Lazare, druže, nemoj to da radiš! Izbaciće te iz službe!-Milan je pokušavao da smiri strasti.
-TI DA CUTIS!
Lazar se približi Dahaku.
-DJUBRE TERORISTICKO! SVI TI NEDUžNI LJUDI! ŽENE I DECA! STA SU TI ONI NAŽAO UČINILI? ŠTA SU TI ONI ZGREŠILI?ŠTA?ŠTA?
-ŠTA SU MI UCINILI? SVI ONI SU INFERIORNI!KUGA!KOROV! NEPOSTUJU VOLJU NASEG KANUMA NEGO SE KLANJAJU LAŽNIM BOGOVIMA U VASIM LAŽNIM HRAMOVIMA, GDE SE SLAVI BLUD I MATERIJALIZAM. Izgleda da vasi lažni hramovi, vaši soping molovi vise nece biti toliko u modi. A ironija je kako ste nazvali vas šoping mol. "Buducnost Novog Novog Sada". Pa Buducnost moj nokat. Pre ce biti Propast Novog Novog Sada. Usud Novog Novog Sada.
Lazarovo lice poprimi pobedonosni izraz. Stavi pištolj u futrolu,I uzie mobilni I pozove broj.
-Branko imamo lokaciju napada!
Zatim se dođe do Milana i odveza mu lisice
-Druže, jesi li dobro?
-Jesi li baš tako jako morao da me šutnes? Maja I ja nećemo moci da budemo intimni nekoliko dana, a baš smo odlucili ovog meseca da napravimo drugo dete!
-Izvini druze, moralo je da bude sto uverljivije!
Dahak je sve ovo gledao zbunjeno. U ćeliju uđe treći agent noseći laptop. Lazar pritiisnu dugme na laptopu I iz njega se začu glas spikera.
-...JOS SE NEZNA TAČAN BROJ MRTVIH! OVAKAV MASOVNI ZLOCINACKI NAPAD NIJE ZABELEŽEN JOS OD ZLOČINACKE AGRESIJE NA SRBIJU 1999 GODINE! PREDSEDNIK JE PROGLASIO VANREDNO STANJE A VOJSKA I POLICIJA...
Lazar pritIsnu dugme na laptopu ugasivši ga.
-Šta je ovo? Koji je danas dan?-Dahak nije mogao da sakrije zbunjenost.
-Ponedeljak. Bio si u nesvesti samo dva sata.-staloženo mu odgovori Lazar
-PROKLETI INFERIORNI! PREVARIO SI ME!
-Tuzi me!-odgovori Lazar kroz smeh.