Pricamo, dakle postojimo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 191696

Elita
Poruka
16.691
Evo , jednom od mojih mnogih Ja pripala je cast da otvori kafanu na filozofiji. Da li ce se ostala moja Ja izmedju sebe sporazumjeti i prepoznati Ja filozofa ne znam, no nije ni bitno. Kazu da mi savremeni ljudi ne prepoznajemo mnostvo razlicitih Ja u nama vec se sa svima poistovjecujemo i dozivljavamo ih kao jedno. Dakle, ja sam sebe vec svrstao u filozofe iako je to daleko od istine. Jednostavno nisam sposoban da mnostvo misli, emocija ili dogadjaja promatram u diferenciranom spektru, sa jasnim prioritetima - da dam svakom tom Ja priliku da evaluira bitno, te da se medjusobno dogovore oko aksioloskog reda, vec brkam umisljen da je samo jedinstveno Ja najpamtenije, da sve moze.

Dakako, izmedju svih ostalih mojih mana, ova umisljenost je medju najgorima. Ali si ne mogu pomoci. Mislim, ne mogu naglo - mozda postepeno.
Zato volim doci na ovo mjesto prepuno jedinstvenih i razlicitih Ja. Ovde se lijepo moze primjetiti kako razlicita Ja u istim osoboma reaguju. Ovde se, dakle, moze nauciti nesto o komunikacji i ljutnji. Pa onda shvatim kad sam ljut na neku osobu da nisam cjelokupno i emotivno predan toj ljutnji vec je to jedno Ja u meni ljuto. Znaci, nisam ljut vec osjecam ljutnju, ili dio mene je ljut. Ali ta ljutnja je u aksioloskom redu cjelokupnosti i znacaja samog mjesta ljutnje, u sustini nebitna.
Ovo je vazna spoznaja za sve koji ovde ukrstaju maceve i koji filozofski sukob pretvaraju u pijacnu prepirku. Spoznati sami sebe i prihvatiti mnostvo vaznih i manje vaznih Ja u nama definitivno pripada uljudjenoj sferi samokontrole i kontrole.

Priznajem, ta samokontrola i kontrola su meni tako sladak san. Al' napredujem:)

Aj sad...

AR5800-001.jpg

Trebaće mi par dana da pokapiram šta je na otvaranju govornik,ali da se i ja upišem...I da...dovodim za ušetinu Pericu,sad več starog kafanskog duha
koji je u prethodnoj kafani baš svašta preživeo i jadan video...To ne znači da je malodušan...to je bogatstvo duše...

Na papiriću napisao šta mi se desilo u vožnji danas i duno neki južin na palubi i odnese u more,a Borka iščenđirala kafanče
i papirče nestalo između dve kavane-u moretu...
Pa i nije neka pričica-više je za staru kafanu-definitivno nije za ovu...:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back