Priča za laku noć /32 /

Јерменин и син

На самрти позва стари Јерменин свога сина,па га доведе до прозора и упита га шта види.
- Људе, одговори он.

Затим му пружи огледало да се погледа и упита га шта види.
- Видим себе, одговори син.

- Ето, сине!
И прозор и огледало направљени су од истог стакла,с том разликом што се на стаклу од огледала налази
танки слој сребра.
И у животу је тако: где год се сребро нађе између људи,ту човек види само себе.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Priča je poučna,mada se na prvi pogled se čini i kao nesrećno nedorečena.
Njeno tumačenje može da ima dve verzije..

Prva verzija:
Da biste videli druge (i da bi,uopšte,išta mogli videti onakvim kakvim nešto jeste) morate najpre dobro pogledati
sebe (kroz ogledalo samospoznaje).
Zato moramo,mada to nije nimalo lako,da bar tezimo objektivnom,nepristrasnom opažanju (genetski usadjeni
subjektivitet nam to otežava) u kome nas ni srebro ogledala nece pomutiti u realnoj percepciji ljudi,stvari i dogadjaja.
/..usput..utešno deluje zapažanje,da količina srebra na ogledalu i nije tako velika..he,he../

Druga verzija:
Poenta priče je da tamo gde nema srebroljublja,dakle nema ogledala,čovek se ogleda na prozoru...
odnosno u čoveku,u mnogim ljudima.
Gde je strast prisutna(a ona je ovde u vidu materijalne vrednosti-srebra),čovek ne može da vidi nikog drugog
do-sebe sama.
Ali,svakako da je taj proces teško razgraničiti,jer zagledanje u sebe lično i nije ništa drugo
nego ogledanje nas u drugima, i obrnuto - drugih u nama.

I da ne zaboravimo da je "ogledanje" (na ogledalu ili na prozoru) veoma važna aktivnost.
I da joj se stalno treba vraćati kao svakodnevnom,školskom zadatku...

Laku noć ljubiteljima prozora i ljubiteljima ogledala...

lejla.al.dbuni;bt109262:
Nevidjenog si dara u postepenom nizanju premisa koje vode blistavoj konkluziji,dragi moj!
I tako,step by step,dodjosmo (nepogrešnim putevima logike) do "jadnih malih konjčića"...

A narcisoidnost je (u granicama,jasno!) bespogovorno poželjna crta ličnosti.
Kažu da ko ne voli sebe,ne može ni druge voleti.
A o važnosti veze "narcisoidnost i samopoštovanje",može komotno da se napiše jedan poveći kvalitetan esej..

Tako da...jadni mali konjčići.. ha,ha,ha

....ajde malo da se nadgornjavamo - igre radi ; pošto voliš ogledala / duhovna - svakakva ( a treba ih voleti , imao je narcis lepe oči ; jezero laže , zaljubilo se u njegove oči , jer su one u ljubavnom žaru stvarale lepšu sliku o njemu nego što ono jeste - jezero je bilo malo veća baruština , ali puna života ) dakle , koliko moći posedujemo toliko različitih narcisoidnosti imamo - pa ako svaku moć koristimo po rasponu karakternih svojstava , onda neke narcisoidnosti imaju ožiljke na svom licu ( kao Dorijan Grej ) , a neke lepotu ( Apolonsku ) --- zar ne ?:hvala:

Tol;bt109263:
Moze i ogledalo da bude trošno..pa da puca pred snagom svetlosti jarke? ;)..nije bila namera za ironijom..

nAsi dečaci su naši štićenici i kao takvima im je dozvoljeno da budu nestashni i da se zalude igrarijom kroz pustinju i prasumu umstva...naša uloga jeste da ih bodrimo, verujemo u njihovu neustrasivost i dobrotu , čuvamo osmeh u očima i prigrlimo kada se umore:)

Puca pred snagom svetlosti jake..divno rečeno,draga!
I u svemu ostalom napisanom (tako osećajnom i romantičnom),apropo naših matorih dečaka,potpuno se slažem.

Tvoj komentar me je asocirao na bazičnu mušku,must have potrebu - "biti uspešan".
I tako,setih se novokomponavne maksime "Iza svakog uspešnog muškarca stoji žena"..
Ključna reč ove tvrdnje je upravo u ovom "iza"....

Ps.Jel` vidiš,mila,kako nadovezujem misli po istom principu kao moj zemljak Lončar?

123loncar;bt109265:
....ajde malo da se nadgornjavamo - igre radi ; pošto voliš ogledala / duhovna - svakakva ( a treba ih voleti , imao je narcis lepe oči ; jezero laže , zaljubilo se u njegove oči , jer su one u ljubavnom žaru stvarale lepšu sliku o njemu nego što ono jeste - jezero je bilo malo veća baruština , ali puna života ) dakle , koliko moći posedujemo toliko različitih narcisoidnosti imamo - pa ako svaku moć koristimo po rasponu karakternih svojstava , onda neke narcisoidnosti imaju ožiljke na svom licu ( kao Dorijan Grej ) , a neke lepotu ( Apolonsku ) --- zar ne ?:hvala:

E,đe me nadje..svaka ti je na mjestu,pozlatila ti se!
Zato mi i nije da se nadgornjavamo,kad isto mislimo.

Moje "naslikane" narcisoidnosti imaju definitivnu lepotu Apolonsku,što jes`,jes`..
A tvoje Dorijan Grejovske se daju retuširati od strane veštog slikara..
Pa,`oćemo li..ako se odlučiš?
ha,ha,ha...

Tol;bt109263:
Moze i ogledalo da bude trošno..pa da puca pred snagom svetlosti jarke? ;)..nije bila namera za ironijom..

nAsi dečaci su naši štićenici i kao takvima im je dozvoljeno da budu nestashni i da se zalude igrarijom kroz pustinju i prasumu umstva...naša uloga jeste da ih bodrimo, verujemo u njihovu neustrasivost i dobrotu , čuvamo osmeh u očima i prigrlimo kada se umore:)
.. ovo sa ogledalima i prozorima postaje interesantno i moram da ispričam doživljaj ..... zastupao sam gladnu rulju u vreme slobokratije i razvio sam specijalnu strategiju ( što veći broj razgovora vodim sa vrhom države , toliko hrane u usta gladnih mojih pelikana - strategija palila , a ja gruvao u vrh tadašnjih država ---čak tri puta pregovarao sa slopčetom ..... primoravao ga da nas primi .... bez kritične mase , naseli na moć govora ) dakle sedimo kod oca nacije , napolju sneg i glad , a on nadmeno : Srbija u poslednjih sto godina prvi put ratuje a nijedan prozor joj nije razbijen ... a ja ko zapeta puška , lego dasa na pendžere : znate šta , nije vaše da brinete za naše prozore, kod nas u kraju kad deca obesna razbiju prozor , mi ih ne bijemo, nego lepo srču pokupimo , staklorezca pozovemo i pošteno platimo , deci loptu vratimo a mi sednemo i popijemo štogod -- velim : ima staklorezac decu ; a on : čeveče , ništa te nerazumem ; ja : ako deca ne razbijaju prozore , staklorezac neće moći poštenim radom da hrani svoju decu , a on će onda da nam razbija prozore - da bi imao čime da hrani decu --- a to je rat , jer svaki je prozor kod nas ogledalo neke duše , nego gledaj ti da mi gdegod pšteno zaradimo , deca nam gladna , da ne počnemo da razbijamo prozore vlasti --- i tako on vrti glavom ; veli prvi put čuje ovaku priču a deca stvarno nesmeju biti gladna -- - svaki put donosio sam meso pelikanima , a sad pola svinje , šećer , zejtin ,mleko u prahu , čak i pomarandže za decu ( i ja bi narandže no sam junak pa trpim )suvo blago ---- sad kad se setim , pukao bih od smeha ( eto bilo je i toga , verovali ili ne ) .znate da ti koji nas vode, o ovim stvarima koje se vrte oko prozora , ogledala i narcisa nemaju pojma - bar ovako kako mi stvar vidimo :hahaha:

Poslednja izmena:
znaju "oni" za ogledala..no ne mare...koriste ih da umnozavaju svoju sujetu i nahrane ego..a i bankovne zalihe....bez pardona..
mnogo su lepi..'nako krvavih iskrivljenih faca...
sto vece "ogledalo" to bogatije "carevo odelo" i samo se presvlače...jer moraju se dopasti svima "JA"..koje ogledalo reflektuje

upravu ste ; no treba imati i ovo na umu , veliki broj ljudi koji se iz tog vremena divio caru i njegovom odelu / računu - imao je svoje račune ; no nekako se stvar okrenula tumbačke , boleštine i zarđala kosa , stvari su se nekako poravnjale .
Moj pokojni otac govorio je : ako imaš pare za prase imaš i za kasapina - nije to za tebe ; ako dođeš do para na trange frange , sirotinji vrati njihovo , a onima što mlate na trange nedaj, ali pare ne nosi kući - decu ne rani stim , pogan je to sine ; ti onda daj na život ( znaš onako , de stigneš i gde te nepoznaju ) , ako pretekne , daj popovima izelicama znaće oni . Dugo sam o tome kontao i skontao : obavezno dajem kasapinu a na trange frange ne potežem ! I isplatilo se ! Evo me živa i vesela !
Vetar ćarlija oko mene - rasteruje svako zlo ; ma još da vidim stepu i čergu da podignem , na konju sam ! Mirno spavam ki tica !

Tako nekako je to !

Ocu sam poverovao , dosta je prošao i dosta davao na život ; bio je u zarobljeništvo , pa ga otkupi Nedić u konvoju sa onim mnoštvom srba ---- i krenu tako zarobljenici kući . Kad su bili u austrijskim atarima, on iskoči iz voza i doće peške kući ( putujući tako pola godine sve peške ) . Što bre crni čoveče mimo ostali , da izgineš ; grom ne bije veliko zlo ili veliko dobro - veli : ja nešto jesam , pa reših da vidim svet bila je prilika .
Šta je on video nikad nije pričao , ali ono mi ispriča .
:bye:

Back