Прича о несталим романима Иве Андрића

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.508
Наш чувени нобеловац имао је намеру да пише роман о звонима, помно је проучавао српски римокатолички покрет, а у заоставштини Иве Андрића налази се 500 библиографских јединица о звонима

1721146497153.png

Дело интригантног наслова „Тајна испод мртве мачке“ са поднасловом „Прича о несталим романима Иве Андрића" после десетогодишњег истраживања и прикупљања обимне грађе коначно је стигло до читалачке публике.

Познати адвокат, новинар и писац Предраг Т. Савић из Београда написао је узбудљив причу, за коју сам каже да је нешто између романа, есеја, драме и психолошког трилера о нобеловцу Иви Андрићу. Књига је објављена као заједнички је издавачки подухват „Народне просвете“ и „Филипа Вишњића“.
https://www.politika.rs/scc/clanak/623122/Prica-o-nestalim-romanima-Ive-Andrica

У кући Иве Андрића у Херцег Новом за 20. јул заказана је промоција овог необичног романа. На представљању књиге, поред аутора говориће и др Милорад Вукановић, председник Српско националног вијећа из Дубровника, професор Жељко Комненовић председник Општине Тиват и Дејан Мастиловић, директор ИК " Филип Вишњић".

Текстове из књиге читаће Ненад Хаџи Маричић, стални члан Драме Народног позоришта у Београду. Три дана касније 23. јула промоција књиге одржаће се и у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу.

На питање зашто је рад на овом специфичном, интригантном и узбудљивом делу трајао толико дуго, Предраг Савић, одговара да се идеја о писању овог дела родила се још пре двадесетак година

„У разговору са двојицом, сада покојних предивних људи и стручњака енциклопедијског знања - Слободаном Милеуснићем, управником Музеја СПЦ и Синишом Димитријевићем, редитељем и публицистом, сазнао сам да је Иво Андрић, имао намеру да пише роман о звонима, као и да је помно проучавао српски римокатолички покрет."

Савић појашњава да је 2014. године дошао у посед списка од 500 библиографских јединица о звонима који се налази у заоставштини Иве Андрића у Историјском архиву САНУ.

„Почео сам да проучавам ту библиографију. То је на крају прерасло у пијанство срца и преокупацију. Почео сам и да скупљам звона, тако да данас имам и завидну колекцију. Паралелно сам проучавао Србе римокатолике, и чак успео са Сашом Недељковићем да напишем две историјске студије о дубровачким Србима. На том истраживачком послу успео сам пронађем и простора за моју адвокатску струку и да рехабилитујем Андрићевог пријатеља др Мату Грацића, заборављеног великана и челника Срба римокатолика из Дубровника," наводи Савић и истиче да је прикупио више хиљада извора, књига, студија, новинарских текстова, научних радова, интернет страница, ТВ емисија…

Back