Prezime vanbračnog deteta

Bastiani

Poznat
Poruka
7.627
Svedok sam neverovatne situacije. Vanbračni par koji je dobio dete želi da detetu odredi prezime po oba roditelja. Npr. Ana Ilić-Simić. U matičnom uredu to međutim ne dozvoljavaju, jer zakon tumače tako da dete mora da ima isto prezime kao bar jedan roditelj. A nijedan roditelj se ne preziva Ilić-Simić nego jedan Ilić a drugi Simić. A pošto svako od roditelja naravno ima samo svoje prezime, To bi onda bilo različito od prezimena deteta i nije dopušteno.

Evo te odredbe zakona koju sam prekopirao sa jedne druge teme.

ПОРОДИЧНИ ЗАКОН

(Објављен у "Сл. гласнику РС", бр. 18 од 24. фебруара 2005)Презиме детета

Члан 345.

(1) Презиме детета одређују родитељи према презимену једног или оба родитеља.
(2) Родитељи не могу заједничкој деци одредити различита презимена.
(3) Презиме детета одређује орган старатељства ако родитељи нису живи, ако нису познати, односно ако не могу да постигну споразум о презимену детета.

Zaključak: daj pravnicima da nešto urade pa sedi kući i plači.

Ili, kako to kaže stara američka poslovica: da nema advokata, advokati nam ne bi bili potrebni.

Kažem vam da je tako kako sam napisao. Ko hoće može da proveri, opština je Zvezdara a pozivaju se na tumačenje koje su dobili od Ministarstva. E sad, moguće je da na nekoj drugoj opštini zakon tumače drugačije i ne pitaju Ministarstvo.

A detetu je majka dala očevo prezime, da se ne pravi belaj.

drugarica u skoli imala oba prezimena. secam se da je profan zajebavao 'sta ce biti kada dodas jos jedno (muzevljevo)?'...
:)
to je jednostavan slučaj. Verovatno je majka dodala muževljevo prezime na svoje i tako je zakonski zahtev ispunjen - dete ima prezime isto kao (bar) jedan roditelj.

Znam za slučaj kada su oba supružnika dodala prezime onog drugog. Zanimljivo je da problem prezimena deteta ne mora da se pojavi samo u slučaju ako je dete vanbračno. Isti je problem ako je dete rođeno u braku a majka je zadržala devojačko prezime.

Svedok sam neverovatne situacije. Vanbračni par koji je dobio dete želi da detetu odredi prezime po oba roditelja. Npr. Ana Ilić-Simić. U matičnom uredu to međutim ne dozvoljavaju, jer zakon tumače tako da dete mora da ima isto prezime kao bar jedan roditelj. A nijedan roditelj se ne preziva Ilić-Simić nego jedan Ilić a drugi Simić. A pošto svako od roditelja naravno ima samo svoje prezime, To bi onda bilo različito od prezimena deteta i nije dopušteno.

Evo te odredbe zakona koju sam prekopirao sa jedne druge teme.

Zaključak: daj pravnicima da nešto urade pa sedi kući i plači.

Ili, kako to kaže stara američka poslovica: da nema advokata, advokati nam ne bi bili potrebni.
A pošto svako od roditelja naravno ima samo svoje prezime, To bi onda bilo različito od prezimena deteta i nije dopušteno.

(2) Родитељи не могу заједничкој деци одредити различита презимена.
to znaci da ako imaju troje dece ne mogu dvoje da budu po mami a trece po tati, nego svo troje ili po mami ili po tati
nisi lepo skontao

to znaci da ako imaju troje dece ne mogu dvoje da budu po mami a trece po tati, nego svo troje ili po mami ili po tati
nisi lepo skontao

Nema šta da skontavam, lepo kažem da nisu ljudima dozvolili da dete nosi prezime od oba roditelja, iako su oni bili saglasni da bude tako. U pitanju je jedno dete.

Reč je o ovoj odredbi:

Tu odredbu zakona tumače tako da dete mora da ima isto prezime kao barem jedan roditelj. Ako se roditelji prezivaju različito, ne dopuštaju da zajedničko dete u prezimenu jednostavno sabere prezime oca i majke. Ne dopuštaju.

Nema šta da skontavam, lepo kažem da nisu ljudima dozvolili da dete nosi prezime od oba roditelja, iako su oni bili saglasni da bude tako. U pitanju je jedno dete.

Reč je o ovoj odredbi:

Tu odredbu zakona tumače tako da dete mora da ima isto prezime kao barem jedan roditelj. Ako se roditelji prezivaju različito, ne dopuštaju da zajedničko dete u prezimenu jednostavno sabere prezime oca i majke. Ne dopuštaju.

ja sam cula da moze...:think:
dobro nisam expert....

3) Презиме детета одређује орган старатељства ако родитељи нису живи, ако нису познати, односно ако не могу да постигну споразум о презимену детета.

ovo je nelogično.
Postoji rok u kome dete mora da se uvede u MKR i ne znam koja je to situacija da oba roditelja budu nepoznata lolol....ili da nema sporazuma.
Pisao neki pekar član zakona, nemoj ništa da te čudi, ali nije primenljiv u praksi :))))
Inače, dete nosi prezime oca, ako ga je priznao ili ako se roditelji drukčije ne dogovore - da nosi prez. majke, mada to kao srednje ime praktikuju neki jevreji na prime Erih Maria Remark lol, al to je ime, ne prezime

Poslednja izmena:
iako mi zvuči suludo lepo kaže da dete može da ima prezime oba roditelja, znači dva prezimena i očevo i majčino i šta tu ima da se pita matičar, nek se žale višoj instanci ako postoji spor
I čekaju u nedogled sa dobijanjem matičnog broja, vađenjem zdravstvene knjižice, prvim vakcinama koje se više ne mogu dobijati na majčinu knjižicu, dok je ažurnost "viših instanci" dobro poznata. Sve je to tako spakovano da možeš da uzmeš samo kako ti nude ili bude veća dara nego mera.....

Back