Previsok nivo triglicerida u krvi

falconcrest

Primećen član
Poruka
829
Jutros odoh da izvadim rezultate u laboratoriji i zapanjih se .... Na svakih nekoliko meseci radim kompletne pretrage, a današnji rezultat me je iznenadio. Osim povišenog holesterola, pojavio se i rezultat triglicerida od 27.5 mmol. Preporučeno je od 1.7 do 2.2, a 5.6 je visoka granična vrednost. U poslednje vreme sam se ugojio 5 kg, na 189 cm idu 193 kilograma. Pre 3 meseca rezultati su bili odlični i sve je bilo u granicama normale. Usput, nisu mogli da mi izmere rezultate Ast i Alt zbog gustine seruma tj. masnoće u krvi. Kako je najbolje da rešim ovaj problem ?

Poslednja izmena:
Jutros odoh da izvadim rezultate u laboratoriji i zapanjih se .... Na svakih nekoliko meseci radim kompletne pretrage, a današnji rezultat me je iznenadio. Osim povišenog holesterola, pojavio se i rezultat triglicerida od 27.5 mmol. Preporučeno je od 1.7 do 2.2, a 5.6 je visoka granična vrednost. U poslednje vreme sam se ugojio 5 kg, na 189 cm idu 193 kilograma. Pre 3 meseca rezultati su bili odlični i sve je bilo u granicama normale. Usput, nisu mogli da mi izmere rezultate Ast i Alt zbog gustine seruma tj. masnoće u krvi. Kako je najbolje da rešim ovaj problem ?
Šta si jeo unazad 4 dana ?
Neke štrudle, kolače ?
Kiselo testo jako pogorša rezultate.

Losi rezultati ne idu preko noci,to se talozi mesecima i godinama do nekog momenta dok ne pukne.
U petak i subotu sam pojeo tepsiju štrudle sa makom :) U ponedeljak vadio krv. Trigleceridi i holesterol loši. Kažem doktorici nemoguće (pazim šta jedem)
Pita me jesam li jeo neko kiselo testo.
Jesam... puno, ali dva tri dana pre.
- To je.
Ako ti znaš bolje od doktorice (kardiolog), svaka čast. :kafa:

U petak i subotu sam pojeo tepsiju štrudle sa makom :) U ponedeljak vadio krv. Trigleceridi i holesterol loši. Kažem doktorici nemoguće (pazim šta jedem)
Pita me jesam li jeo neko kiselo testo.
Jesam... puno, ali dva tri dana pre.
- To je.
Ako ti znaš bolje od doktorice (kardiolog), svaka čast. :kafa:
Da si zdrav, kao što nisi, ne bi ti podivljali ni trigliceridi ni holesterol. Prati ti to malo. Zdravom čovjek ostaje u granicama normale i kad pojede tepsiju bureka :D

Lažeš, da nisam zdrav.
Sram te je ? A i ovo za tepsiju bureka pokazuje koliko si pametna.
Ja ovih dana jela, da ne nabrajam šta sve, jutros uradila malo detaljniju analizu lab. i pošaljem nalaz "prijatelju" :) ni željezo nije loše ali nije savršeno :D 6.8

2025-08-12 21_07_00-Window.png

Kakav četvrtak, to je teška hipertrigliceridemija. Sutra odmah ispitati pankreas, jetru, štitnu i insulinsku rezistenciju. Do tada jedi, ništa!! :)
Biće to ok, samo mora ti se hitno uključiti pravilna terapija. Srećno!
Hvalaaaaa na lepim željama !!! Ja sam negde pročitao da je hipertriglicendemija preko 500 mmol. Meni je rezultat preko 27, ali i to je veoma visoko, nikada nisam imao problema sa tim, a krv vadim na svaka 3 meseca.

Back