Previše smo glupi da bismo videli i shvatili 4. dimenziju

To znači da , ako bi se pojavilo biće iz 4. dimenzije, njegov pravi oblik iz te dimenzije
bi bio predstavljen na pogrešan način.

2003d353511ae6323ce1dfc1b6326395-jpg.930166

Dalí’s Crucifixion (Corpus Hybercubus)
Veoma posebna i jedinstvena slika nadrealista Salvadora Dalija iz 1954. godine.
Često je citirao sliku kao „eksplozivnu, nuklearnu i hiperkubičnu“ scenu raspeća.
I ne samo to, u leto 1953. godine, ponosno je uzviknuo da će slika biti
„veliko metafizičko delo [njegovog] leta“
Ovo je 2d fotografija, u pokušaju 3d efekta. Prikazana u svetu informacija, 1D. Zapis.
Ali ta 3d realizacija, je tek kad je vidiš očima nekom ko ima kapacitet da je vidi kao . Jer onda osetiš i boje, i sopstvenu iluziju slike kroz pojam svog postojanja.

A 4D, je ono što traje kratko, a već se desilo nekoliko puta....

Eh ta iluzija brojeva.... jel najveći broj zillion ili gogol?
A 4d je kad je manje od 5D.

6D je verovatno, ćao narode, ajmo sutra opet...

Ovakvo objasnjenje 4. dimenzije mi se svidja i nekako mogu da kao da razumem:

Svi smo mi naučeni da živimo u trodimenzionalnom svetu, što u neku ruku ima logike. Imamo širinu, dužinu i dubinu (visinu), tj. x, y i z osu. Svaka tačka u našem prostoru, zapravo je određena tim koordinatama, pa bi neka nova dijagonalna osa bila zapravo samo kombinacija ove tri.

Da bismo bolje razumeli šta bi se dešavalo, hajde da zamislimo šta bi se dešavalo da nema određenih osa. Recimo za početak da ovaj svet nema ni x, ni y, niti z osu. Ovo bi značilo da smo zaključani u jednoj tački. Ne bismo mogli da vidimo ni u jednom pravcu, da osetimo druge stvari, da se pomeramo i slično. Jednostavno, sve oko nas - kao i mi - postoji u jednoj tački, tačnije može postojati samo jedna tačka i ništa više.

Zalutajmo sada u samo jednu osu, recimo X. Naš svet se prostire duž jedne horizontale. Svi smo mi najobičnije tačke. Nema skakanja, pogleda u visine, u zemlju... Možemo se kretati u jednom pravcu i videti isključivo jednu stranu jednodimenzionalnih objekata. Senke u ovom prostoru iskazane su korišćenjem jedne tačke.

Šta se dogadja ako su prisutne dve ose? Sada već sve poprima oblik linije. Primetićete da sada vidimo sve delove objekta koje su bile prisutne u jednodimenzionalnom svetu, ali samo jednu stranu dvodimenzionalnog objekta. Međutim, sada već imamo više različitih pravaca, pomoću kojih se možemo kretati, ali ponovo nema skakanja, saginjanja itd. Zamislimo sada krug u kvadratu. Ako bismo se kretali oko kvadrata, pred nama bi bile prisutne samo ivice kvadrata, ali ne i krug. Ako bismo mogli da gledamo sa neba, iznad kvadrata, videli bismo i krug, tačnije iz treće dimenzije. Senke u ovom svetu bile bi linije, tj. tela iz jednodimenzionalnog sveta.

Još jedna dimenzija nas deli od stvarnosti. Sada je svaki trodimenzionalni objekat izgrađen od više dvodimenzionalnih. Zamislimo prethodnu situaciju u novom univerzumu. Vidimo svaki dvodimenzionalni objekat, ali samo jednu stranu trodimenzionalnih. Umesto kruga i kvadrata, imamo kocku u kojoj je zarobljena lopta. Ponovo ne možemo videti loptu, ali sada, recimo, senke trodimenzionalnih objekata postaju dvodimenzionalni oblici. Ove oblike lako možemo predstaviti na papiru.

Primećujete li neku vezu između ovih osa? Svaki deo nulto-dimenzionalnog sveta, moguće je prikazati u jednodimenzionalnom, slična priča je i sa dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim. Dodajući nove dimenzije, vidimo sve delove objekata prethodne.

Sada, hajde da dodamo i četvrtu dimenziju. Sećate li se kada sam rekao da krug ograđen kvadratom ne bismo videli u dvodimentionalnom svetu, ali bismo u trodimenzionalnom pogledom odozgo? Slično je i za treću dimenziju. Dodajući četvrtu, vidimo sve ivice trodimenzionalnih objekata, ali i sve unutar njih. Tačnije videli bismo unutrašnjosti kuća, ljudskih organizama, automobila i drugih, nešto slično kao x-ray vision. Pošto su senke u dvodimenzionalnom svetu bile jednodimenzionalne, u trodimenzionalnom dvodimenzionalne, u četvorodimenzionalnom bi bile, pogodili ste, trodimenzionalni objekti. Ovo može značiti da smo i mi, kao ljudi, senke istih iz četvorodimenzionalnog prostora, pa smo u mraku vidljiviji od naših dvodimenzionalnih senki, jer smo mi zapravo senke nekih drugih, većih objekata itd. Dobro, ovo je već sve teorija zavere.

Primećujete li neku vezu između ovih osa? Svaki deo nulto-dimenzionalnog sveta, moguće je prikazati u jednodimenzionalnom, slična priča je i sa dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim. Dodajući nove dimenzije, vidimo sve delove objekata prethodne.
Zavera je u tome da možemo mi naći sve metafizičke dimenzije. Ali suština je da ona nije samo metafizička...

Nazovimo je različita dimenzija, RD, i počni sa slovima ili rimskim brojevima da je klasifikuješ. Ironija toga je, da smo se predozirali pokušajem shvatanja....
A kad istražimo tu, postoji i ona koja je izvan RD, recimo R2D. I na kraju je sve nešto kao R2D2....

A najveća ironija je da logika ili inteligencija nema nikakve veze sa time.....

Zavera je u tome da možemo mi naći sve metafizičke dimenzije. Ali suština je da ona nije samo metafizička...

Nazovimo je različita dimenzija, RD, i počni sa slovima ili rimskim brojevima da je klasifikuješ. Ironija toga je, da smo se predozirali pokušajem shvatanja....
A kad istražimo tu, postoji i ona koja je izvan RD, recimo R2D. I na kraju je sve nešto kao R2D2....

A najveća ironija je da logika ili inteligencija nema nikakve veze sa time.....
meni i ove tri dimenzije mnogo, moz se padne lako. dve mi taman

U 4toj postojiš. U 3d samo stojiš. A u 2d misliš da si postojan. A u 1d, nije važno da li postojiš. A u 0d, nisi ni u ničem da postojiš ili stojiš....

5d je kad se okreneš oko svoje ose... a 6d, je kad tu osu okreneš ka sebi... 7d je kad osa tebe okrene... 8d nema osu...a 9d je kad se osa pojavi opet....

A u suštini je zo-lja..... jedan i nula, binarni koncept nešto i ništa... sve i mir....

Šta kod da je sada r2d2 nalupetao iz mene....

A i 4D je "podeljena"...

4D0 "dišeš". (zadovoljavaš fizičko-hemijsko-biološke potrebe)...............................................................(recimo ameba-ćelija)
4D1 dišeš. Bleneš. ..................................................................................................................................(recimo biće poput cveta)
4D2 dišeš. Bleneš. Reaguješ. .................................................................................................................(recimo stablo sa cvetom)
4D3 dišeš. Bleneš. Reaguješ. Odreaguješ. ..............................................................................................(recimo stablo sa listom)
4D4 dišeš. Bleneš. Reaguješ. Odreaguješ. Misliš. ..................................................................................(recimo virus-parazit)
4D5 dišeš. Blejiš. Reakciju-Akciju. Misliš. Deluješ. ................................................................................. (recimo bakterija)
4D6 dišeš. Blejiš. Reakciju-Akciju. Misliš. Deluješ. Razvijaš. ....................................................................(recimo tardigrade)
4D7 dišeš. Blejiš. Reakciju-akciju. Misliš. Deluješ. Razvijaš. Stvaraš. ......................................................(recimo mladunče-beba)
4D8 dišeš. Budiš. Lančani niz. Stvaraš. Razvijaš. Zbivaš. .........................................................................(da lupimo, krokodil)
.........

Koliko se razum razvio uz logiku i nauku, sve ove podkategorijice mogu da se podele na još dodatne podkategorije, a,b,c,d,e....I klasifikacije....
Neki vrlo lako dostižu 5D, i ostale, a neki nikada....

mi shvatamo da ne shvatamo...

koji matrix

superiorna igrica za 8-bitne kompjutere, ELITE je omogućavala 3D prikaz svemirske stanice u 2D okruženju

super trik koji je zapalio vlasnike BBC Micro (prva verzija), ZX Spectrum i Commodore 64

Tehnički gledano najbolja je verzija na Amiga 500 računaru a svi bagovi su otklonjeni sa ver.2.0
kada budu cipovani ovi koji bi 4 dimenziju, e onda ce shvtiti, da mora covek da se usavrsi sa cipom, vidis da bi 'teli mnogi, ali izmice im ta 4. dimenzija, a lek tek stize, RESET, SAMO MORA PRVO CIP, ili bar neki kontrolni modul

zavera se sastoji u tome da se promeni definicija pojma DIMENZIJA, ako govorimo o prostornim trima, nema cetvrte

bilo bi postenije da se koriste drugi pojmovi da se objasni sta se 'oce, a ja vidim samo varanje, opticke varke i neka druge prevare, zavodjenja, mastanja, umetnicku, i naucno-fantasticnu ekspresiju

Poslednja izmena:
kada budu cipovani ovi koji bi 4 dimenziju, e onda ce shvtiti, da mora covek da se usavrsi sa cipom, vidis da bi 'teli mnogi, ali izmice im ta 4. dimenzija, a lek tek stize, RESET, SAMO MORA PRVO CIP, ili bar neki kontrolni modul

zavera se sastoji u tome da se promeni definicija pojma DIMENZIJA, ako govorimo o prostornim trima, nema cetvrte

bilo bi postenije da se koriste drugi pojmovi da se objasni sta se 'oce, a ja vidim samo varanje, opticke varke i neka druge prevare, zavodjenja, mastanja, umetnicku, i naucno-fantasticnu ekspresiju
uvek je bilo krezubih koji su namerno kvarili mašine kod privatnika

i ručke na vodokotliću u wc-u...

ovo drugo mi veći fenomen...

Back