Preukusni sokovi

Bodulica

Primećen član
Poruka
882
World famous lemonade:
-3 zelene jabuke
-1/2 limuna
Limun ogulite i nasjeckajte pa stavite u sokovnik. Servirati sa ledom.

Jabuka joj daje taman dovoljno slatkoće.

Kale tonic:
-2 jabuke (sladje)
-1 limun
-1 krastavac
- par listova kelja ( 2-3 lista ili da stane na manji dezert tanjur).

Ako ne volite prati sokovnik onda Sve stavite u blender pa u cjediljku.

“World famous lemonade” pravim godinama a
“Kale tonic” iz lanca restoraba “First watch” ovdje na Floridi.

“First watch ima lagan meni zdrave hrane i jako su popularni pa možete malo da proguglate. 😊

Kaze mi majka da je kilo jabuka skuplje od kila banana i kila pomorandzi i kila mandarina...a da je kilo krastavaca skuplje od kila jabuka....a da je kila bundeve skuplja od kile krastavaca....

To cisto kazem koliko su nekad sokovi lakse pravljeni , bundeva bila najjeftinija, a odlicno ide , malo skuplja bila dinja, a ona ide uz koktele nevidjeno , nisam znao dok me profesionalci nisu naucili , pa je bio krastavac, pa jabuka pa tek onda po ceni isla pomorandza pa mandarina....totalno suprotno od danas...

Kaze mi majka da je kilo jabuka skuplje od kila banana i kila pomorandzi i kila mandarina...a da je kilo krastavaca skuplje od kila jabuka....a da je kila bundeve skuplja od kile krastavaca....

To cisto kazem koliko su nekad sokovi lakse pravljeni , bundeva bila najjeftinija, a odlicno ide , malo skuplja bila dinja, a ona ide uz koktele nevidjeno , nisam znao dok me profesionalci nisu naucili , pa je bio krastavac, pa jabuka pa tek onda po ceni isla pomorandza pa mandarina....totalno suprotno od danas...
Učili su nas i da je kora od jabuke najzdravija.
Zimi smo pravili kompot od jabuka.
Nedavno mi palo na pamet da od kora jabuke napravim topli napitak ali sam zaboravila da se današnje jabuke voskiraju. 😅
Voskiraju ih da spreče gubitak vode iz njih valjda i da fino sijaju.
Nisam mogla vjerovati koliko voska je bilo u šerpici od tako malo kora jabuke.
Sad obično gulim sve, što me strah pesticida i voska.
Sad je transport jeftin a kemikalije skupe i obilne pa se po tom i mjenjaku cijene voća.

Back