"Pretjerano" dojenje

E Becky hvala na informaciji, ja sad pogledah na teglicama zaista pise do navrsene druge godine ali na kutijama samo pise da se dojenje nastavlja i posle sest meseci a ne i dokle. A zasto bas do druge?
ne moras da dojis do druge godine, mozes da dojis dokle hoces... to je poenta
mozes, a ne moras da dojis... niko nema informaciju o tome kada i kako treba prestati

dojis dokle ti osecas da je to OK, tj. dok ne osetis (u mom slucaju) da to tvom detetu vise nije potrebno (psiho fizicki)

Na svakoj teglici sa kašicom, na svakom bebećem sokiću, na svakoj instant hrani za bebe ili adaptiranom mleku, u svakoj knjizi o bebama stoji naglašeno ,,Dojenje treba nastaviti do druge godine"

Ја колико знам дојење треба наставити до ТРЕЋЕ године!
Мада, мени лично је и оно после годину дана мало бесмислено. Ја не знам колико дуго ћу имати млека за моју девојчицу, али не верујем (и ако би Бог дао да имам млека до прве године) да ћу моћи наставити после године (из простог разлога - враћам се на посао!!!)

ne moras da dojis do druge godine, mozes da dojis dokle hoces... to je poenta
mozes, a ne moras da dojis... niko nema informaciju o tome kada i kako treba prestati

dojis dokle ti osecas da je to OK, tj. dok ne osetis (u mom slucaju) da to tvom detetu vise nije potrebno (psiho fizicki)

E pa to me i zanima. Znaci svodi se iskljucivo na tvoju licnu procenu, nema preporuka?
Zasto pominju tu drugu godinu na teglicama nemam pojma, za prvih sest meseci znam, a za posle bas i ne.
Sto se mene tice ja sam kandidat za produzeno dojenje, ali zbog postojanja alergije na kravlje mleko u porodici, pa mi se cini ako do toga dodje, bolje moje mleko nego sojino. A ako se time postize neka ``patoloska`` vezanost za majku - ne bih da preterujem ni u tome. Ali nema ovih psihologa ili psihijatara sa foruma da kazu svoje misljenje.

E pa to me i zanima. Znaci svodi se iskljucivo na tvoju licnu procenu, nema preporuka?
Zasto pominju tu drugu godinu na teglicama nemam pojma, za prvih sest meseci znam, a za posle bas i ne.
Sto se mene tice ja sam kandidat za produzeno dojenje, ali zbog postojanja alergije na kravlje mleko u porodici, pa mi se cini ako do toga dodje, bolje moje mleko nego sojino. A ako se time postize neka ``patoloska`` vezanost za majku - ne bih da preterujem ni u tome. Ali nema ovih psihologa ili psihijatara sa foruma da kazu svoje misljenje.
U tom uzrastu je sasvim normalno da budu vezani za majku, nije to patologija.
Patologija bi bila kada je covek odrastao, a vezan je za roditelje i ne daj boze maminu sisu.

Druga godina se spominje jer svetska zdravstvena organizacija tako preporucuje... valjda imaju neke podatke koji ukazuju da je to optimalno. Moj sin je tek pre par meseci poceo da pije kravlje mleko i sada ga bas voli, cim otvorim frizider on trazi mleko z:lol:

Znam da je normalna veza sa majkom, nesto sto sam ja onako laicki citala se ipak svodi na tu dijadu majka-dete za koju se vezuje period od godinu dana kao najvazniji ali i da sa manje od godinu dana bude jako vazno ucesce oca i brace ili sestara kao osoba za koje se dete vezuje i polako odvaja od majke. Ne znam da li produzeno dojenje utice na to odvajanje koje treba da pocne u tom periodu...

Znam da je normalna veza sa majkom, nesto sto sam ja onako laicki citala se ipak svodi na tu dijadu majka-dete za koju se vezuje period od godinu dana kao najvazniji ali i da sa manje od godinu dana bude jako vazno ucesce oca i brace ili sestara kao osoba za koje se dete vezuje i polako odvaja od majke. Ne znam da li produzeno dojenje utice na to odvajanje koje treba da pocne u tom periodu...
Sto vise ljudi u zivotu tvog deteta, mislim bliskih ljudi koji ce ga voleti i uciti svasta... to bolje za njega!
Moj sin nema tu raznovrsnost, ali se ja maksimalno trudim da mu nadomestim sve te stvari, pa radim sa njim najrazlicitije stvari... i nesto sto inace ne bih, nesto sto bi radio sa dedom ili babom itd.

A sto se tice vezanosti... ocigledno citamo razlicitu literaturu, moja kaze da ne treba gurati dete u nezavisnost pre vremena... svako ima svoje vreme, neko pre, neko kasnije.

Licno, bila sam kao mala jako vezana za roditelje, oni su svasta pokusavali, ali to jednostavno nije urodilo plodom, samo su pravili frustraciju meni i ljudima koji su me okruzivali u njihovoj odsutnosti.

Ali zato sam kao odrasla osoba bila izuzetno samostalna, jednostavno... oni nisu mogli da me se otresu, dobila sam sta mi je trebalo da odrastem i postanem zdrava i stabilna osoba... A moja sestra je uvek bila hvaljena kako je samostalna (kao mala), nikad nije trazila roditelje... a onda kada se udala sa 21 (zamisli!) pocela polako da se vraca roditeljima... bas kada nije vreme za to!!!! i sada je pod maminom suknjom... sa triesz:cry:i nekom

Znači, što se tiče prestanka dojenja, Baš na toj reportaži o produženom dojenju, govorio je i psiholog, koji kaze da je prvih 6 mjeseci bebi jako bitno majčino mlijeko, jer njegov organizam nema dovoljno razvijene odbranbene mehanizme, a majčino mlijeko mu pruža optimalnu zaštito,a o hranljivosti tog mlijeka da ne govorimo, nakon 6 mjeseca beba ima dovoljno razvijene mehanizme, da bi sa medicinskog gledašta moglo da se prestane sa dojenjem, bez ikakvih opsasnosti za bebu, ali mogućče je i nastaviti, s time, to i psiholog kaže, da je vrijeme za prestanak dojenja ono, kad djete počne da jede svu čvrstu hranu, tako da mu dohranjivanje majčinim mlijekom nje potrebno, sa psihološke strane treba prestati kada majka primjetei da djete doji samo iz navike, to sisanje sise znači postane navika kao sisanje palca, bez ikakvih korisnih efekata. Djete tada počne iz dosade da traži sisiu, lezi i gleda crtic sisajuci sisu.

Znači, što se tiče prestanka dojenja, Baš na toj reportaži o produženom dojenju, govorio je i psiholog, koji kaze da je prvih 6 mjeseci bebi jako bitno majčino mlijeko, jer njegov organizam nema dovoljno razvijene odbranbene mehanizme, a majčino mlijeko mu pruža optimalnu zaštito,a o hranljivosti tog mlijeka da ne govorimo, nakon 6 mjeseca beba ima dovoljno razvijene mehanizme, da bi sa medicinskog gledašta moglo da se prestane sa dojenjem, bez ikakvih opsasnosti za bebu, ali mogućče je i nastaviti, s time, to i psiholog kaže, da je vrijeme za prestanak dojenja ono, kad djete počne da jede svu čvrstu hranu, tako da mu dohranjivanje majčinim mlijekom nje potrebno, sa psihološke strane treba prestati kada majka primjetei da djete doji samo iz navike, to sisanje sise znači postane navika kao sisanje palca, bez ikakvih korisnih efekata. Djete tada počne iz dosade da traži sisiu, lezi i gleda crtic sisajuci sisu.

Тачно!

Дете почиње да се везује за сисање, а не за исхрану. Може да сиса и цуцлу ,,варалицу'' или да пије из флашице.

Контакт мајке и детета остварује се причањем, мажењем, стварањем здравог односа, а не везивањем детета за сису.

Мени је најблаже речено дегутантно да дете сиса кад прохода, кад почне да једе чврсту храну, кад почне да говори...

Ту настају неки односи који не могу бити добри ни за мајку ни за дете.

Мајка је детету мајка увек, она своје место треба да гради васпитањем, љубаљу, поверењем...а не тиме што ће бити објекат за исхрану.

Нека и отац узме учешћа у исхрани детета, нека га и отац храни, нека се формирају породични односи!

Ne znam da li dojenje stvara to bolesno vezivanje, i opet pozivam nekoga ko se malo vise razume u to, ako moze da nam prenese i neko strucno misljenje. Ja bih to bas volela da cujem.
Nije to bas tako prosto, verujem da detetu treba osecaj sigurnosti da bi moglo da se samo odvoji i da ga onda treba u tome podrzati a ne vezivati ili sputavati.
Ne na silu ga gurati da se osamostali vec ispratiti kada mu dodje momenat za to. E sad treba biti i prijemciv za tako nesto z:hm:.

ja sam moje sinove odbila od dojenja kad su imali po 18 m otprilike
taj uzrast je po mom misljenju i najbolji za odbijanje > izmedju prve i druge godine
dotle dete dobije od maminog mleka sve potrebne hranljive materije i zadovolji svoju potrebu za sikom
sve posle toga teze se odbija i degutantno je

Back