Presvlačenje nameštaja

brizna mama

Primećen član
Poruka
505
Planiram da presvučem naslone i prednju (čeonu stranu) kauča. Interesuju me vaša iskustva u samostalnom radu ili sa majstorima. Gde tražiti materijale? Kupila sam u Dermi eko kožu koja se pocepala nakon dve godine. Kako izabrati kvalitetnu ekokožu ili materijal za presvlačenje i gde. Za četiri naslona i dve prednje daske tapetar mi traži 90eura samo za rad+ materijal koji se kreće od 5-15evra po dužnom metru. :confused:

Planiram da presvučem naslone i prednju (čeonu stranu) kauča. Interesuju me vaša iskustva u samostalnom radu ili sa majstorima. Gde tražiti materijale? Kupila sam u Dermi eko kožu koja se pocepala nakon dve godine. Kako izabrati kvalitetnu ekokožu ili materijal za presvlačenje i gde. Za četiri naslona i dve prednje daske tapetar mi traži 90eura samo za rad+ materijal koji se kreće od 5-15evra po dužnom metru. :confused:
Eko koža nije kvalitetna,prosek trajanja je oko 4,5 godine.
Veliki izbor imaš u Yu sorbonu (ima dve radnje za koje znam to je u Balkanskoj i Bulevaru K.A ali ne znam koji je broj )

Pravo da ti kažem,ja bih pre kupila kvalitetan mebl štoš,nego taj glupavi skaj.
A cene ? pa to su te,uvek su tapetari bili skupi. Nekada je presvlačenje kreveta bilo malo manje od cene novog !
Znam jednog iz Rušnja koji dobro radi,ali ne znam tačno koje su cene njihovih usluga.

Evo nekih sajtova gde možeš pogledati ponudu materijala, opreme i usluga
yu-sorbon.rs
simpera.co.rs
italtes.com
megaline.rs
ajnates.com
dezenplus.com
lakitex.rs (usluge i online prodaja)
Mnogo mebla i eko kože ima i na beogradskom buvljaku, a prodaje se i na Limundo i Kupindo.
Da li raditi sam ili dati majstoru - to zavisi od toga koliko je kauč komplikovan, koliko imaš iskustva, novaca, vremena, alata i da li si perfekcionista.
Lično sam u zavadi sa svim tapetarima, pa sve presvlačim sama, ali moj nameštaj je jednostavan pa i nije teško.
Znaj da je sa eko kožom teže raditi nego sa meblom jer se isteže pa na velikim površinama mogu ostati zaista ružni nabori. Svaka eko koža ili skaj vremenom ispuca, ipak je to materijal koji ima veštačku površinu. Ustvari, eko koža bi trebala da ima prirodni donji sloj (drugi sloj kože tzv. špalt) a odozgo bi trebao da bude sloj mlevene kože spojene nekim lepkom. Na žalost, kod nas je sve moguće pa se svakakav bofl prodaje pod nazivom eko koža.
Nedavno sam i ja tražila neki zanimljiv mebl, ali ponuda je zaista slaba. Rečeno mi je da se mnogo mebla uvozi iz Sirije, a tamo je sada rat pa slabo izvoze. Uglavnom, neki kvaliteniji, čvršći mebl sa dobrim plišom (to su one dlačice po površini) kreće se od 15 evra pa na gore.

Treba zaobići u širokom luku Italtes-bar kada je u pitanju mebl štof.
To je sve roba sa greškom.

Ja se baš ne bih usudila da presvlačim delove nameštaja sa eko kožom,a da to radim u kkućnoj radinosti.
Većina delova mora da se šije,a ne može ni pod tačkom razno da se radi na kućnojmašini,a još manje sa tankim koncem koji nije namenjen za tu svrhu.
Konac će vrlo brzo da pukne,jer ne može da izdrži taj materijal.
To sam čak i videla,jer je neko bio vredan i pametan,pa presvukao dve fotelje koje su ubrzo popucale sa strane.

Ja sam videla lep mebl štof u Yu sorbonu u Balkanskoj,ali je to bilo početkom marta,sada ne znam kakav je izbor.Cene su bile od 900 dinara pa na gore.

Ja se baš ne bih usudila da presvlačim delove nameštaja sa eko kožom,a da to radim u kkućnoj radinosti.
Većina delova mora da se šije,a ne može ni pod tačkom razno da se radi na kućnojmašini,a još manje sa tankim koncem koji nije namenjen za tu svrhu.
Konac će vrlo brzo da pukne,jer ne može da izdrži taj materijal.
To sam čak i videla,jer je neko bio vredan i pametan,pa presvukao dve fotelje koje su ubrzo popucale sa strane.
Ja sam radila i sa eko kožom i sa skajem. Šila sam na svojoj kućnoj mašini, ali naravno sintetičkim koncem i iglom za kožu. Jedino nisam presvlačila velike komade, ali fotelju, hoklicu, i postolje bračnog kreveta jesam. Mali komadi koji nisu suviše zahtevni mogu se uraditi i u kućnoj varijanti.

E sad si me zbunila :) a kakva je razlika eko kože i skaja,zar to nije isto ? Ima odevni skaj,mekši je,tanji i onaj za tapaciranje.Ja to zovem sve skaj.
Predpostavljam da je lakše raditi manje komade nameštaja,nego uzeti dvosed i presvući ga.Tu je dobar onaj bleken-deker (ako se tako kaže) ja sam sa njim nešto spajala,odlična stvar,samo je skup,nov je oko 8 700 dinara .

Nije ni slično. Eko koža je skoro od čiste kože a veštački je samo onaj lepak što sjedinjuje mlevenu kožu i boja. Kad je nakratko prineseš plamenu ona niti gori niti menja teksturu. Zbog prirodnog donjeg sloja eko koža je mnogo prijatnija za sedenje i ne isteže se tako jako kao skaj. Skaj je od čiste sintetike, odozdo je najčešće neko platno a gornji sloj je neka vrsta plastike. Isteže se, gori, i preko leta je odvratno sedeti na takvom tapacirungu. Otprilike kao da sediš na plastičnoj mušemi. Odevni skaj je samo tanja varijanta tapetarskog skaja, mnogo je elastičniji, jako se isteže i brže propadne.

Nije ni slično. Eko koža je skoro od čiste kože a veštački je samo onaj lepak što sjedinjuje mlevenu kožu i boja.

Al` ga odvali u pm.

Kaži mi sestro, zašto bi neko mleo kožu ( plemenit materijal) da bi je muljao lepkom i nanosio na neku tkaninu ?

Time bi dobio nešto što je skuplje od kože, nekvalitetno kao i svaki skaj ( a to je eko koža ) i pri tom neopisivo ružno ( tekstura kao mlevena pluta ili iverica) ?

Ako ništa, bar se seti koliko košta prava koža a koliko košta trosed presvučen "eko kožom".
Da tu ima K od kože, takav trosed bi koštao par hiljada evra a ne 30 000din za koliko može da se nađe. I naravno, ne bi ti trajao dve-tri god nego maltene 100god uz povremeno održavanje.

Poslednja izmena:
Prvo - ne psuj, nije lepo.
Drugo, ne znam iz koje si struke, da li govoriš iz ugla običnog potrošača ili imaš neki stručniji uvid.
Nisam ni ja ekspert, ali sam 4 godine provela u jednoj obućarskoj radnji sa starim majstorom koji me je svačemu naučio i pokazao mi je razne materijale. Videla sam i špalt i kožu i eko kožu i skaj, nemam potrebe da išta izmišljam. Moja prva garnitura za sedenje bila je od eko kože.
Na tvoje pitanje - zašto bi neko mleo kožu - odgovor je lak, da bi se iskoristili sitni otpaci.

sve eko kože koje sam videla na netu da se prodaju su PU (poliuretan) .
Gde ima da se kupi ta eko koža sa mlevenim odpacima ? da li je skuplja ?
Izvini,ali meni ovo zvuči neverovatno,jer proces proizvodnje je verovatno teži tj duži i ujedno i skuplji.

Danas sam svratila do Yu sorbona da kupim neke sitnice i ujedno pitala prodavca da li postoji eko koža,mlevena,lepljena smolom za osnovu tekstila.
Kaže postoji !! To je prava eko koža,mlevena od odpadaka,ali je nema ovde kod nas i pre 12-13 godina je koštaala 20 maraka.

Tako da je Kaja bila u pravu ! Medjutim,nje više nema.
Ovo sada što zovu eko kožom je teška skajčina,čak mi je rekao i naziv te eko kože ,a A počinje,ali sam zaboravila.
Kajo,izvini,bila si u pravu,mada je ja videla nisam,jer znam šta je skaj.

Danas sam svratila do Yu sorbona da kupim neke sitnice i ujedno pitala prodavca da li postoji eko koža,mlevena,lepljena smolom za osnovu tekstila.
Kaže postoji !! To je prava eko koža,mlevena od odpadaka,ali je nema ovde kod nas i pre 12-13 godina je koštaala 20 maraka.

Tako da je Kaja bila u pravu ! Medjutim,nje više nema.
Ovo sada što zovu eko kožom je teška skajčina,čak mi je rekao i naziv te eko kože ,a A počinje,ali sam zaboravila.
Kajo,izvini,bila si u pravu,mada je ja videla nisam,jer znam šta je skaj.

Pojam eko koža ( "eco leather") se prvobitno odnosio na ekološki način prerade sirove kože. Dakle prava koža obrađena hemikalijama i postupcima neškodljivim po prirodu.
Ta ideja nikada nije zaživela zbog visoke cene, ali su zato trgovci preuzeli naziv da bi unapređenom skaju dali malo "glamurozniji naziv" i nazvali ga - eko koža. Ne rade to samo kod nas već i napolju ali su zato barem u obavezi da na deklaraciji istaknu detalje tako da kupac ni na trenutak ne bude u zabludi da kupuje PRAVU kožu a ne "eko" prevaru.

Pošto svašta može da se provuče pod pojmom "eko kože" tako mogu i ti isfantazirani mleveni pa lepljeni otpaci prave kože samo što teško da biste ikad naleteli na to, a ne morate ni da ih tražite jer lepjenjem sitnih otpadaka sasvim sigurno ne možete da dobijete ni približan kvalitet prave kože niti njen izgled.

Ali neka svako radi sa svojim parama šta hoće, moraju i prevaranti od nekoga da žive ...bar dok im ne zabrane sluđivanje potrošača.

ovo je za oštro oko : dve stolice (leva i desna ) izgledaju mi kao da su sašivene navlake koje su tako"presvukle "stolicu) ,ali mi nestvarno deluje,jer donji deo naslona i sedalnog dela je nekako zategnut ,savršena ivica,kako je to onda uradjeno ? ovo izgleda baš majstorski .

nwqq0Hb.png

Back