prestona kraiška kultura

Promocija književnog dela , haškog sužnja , utamničenog na pravdi boga , u prestonom domu omladine , predstavlja veliki , svtski značajan kulturni događaj . Veličina ovog događaja , videla se na samom početku , na kome je visoko intelektualna i nezapamćeno kulturna publika , burnim reakcijama , željno isčekivala početak promocije . Svaka čast prestoničari - vi ste zaista sigurna kuća za nezapamćene svetske intelektualce , koji su rasadnik kulture , u kome se vi negujete i napajate nebeskom duhovnošću !

Kako se ono kaže , ako priča laže , slika i ton ne lažu !

http://www.blic.rs/vesti/beograd/in...rajisniku-posetioci-ih-cupali-za-kosu/wj1vpvf

...ne budi Lorde prestrog , to je samo jedna u nizu kulturna manifestacija....pa konačno , oklen toliki živi kreč...da se ceo nato i ruska crvena armija pretvore u taj živi kreč , mnim da nebi zaleglo ni za dva , tri NB bloka...a tamo ti je bastion kraške kulture !...kaj ne.....sveti franjevci , drže svoje kraišnike , sa ugarske strane savsko dunavskih voda , dok se stvar sa Beogradom na vodi ne razbistri - mislim dok muhamedanci šeici gratis ne izgrade i jednu džamiju , svetsku a našu !....i najposle , čemu sve to - mislim sa pročišćenjem u živom kreču...pa ovako je kul , in - još samo da nagrnu kaporovci sa svojom kulturom, ima i dodela oskara da se preseli u beogradski dom kulture i vrši iz beogradsko prekodrinskog fazona - jerbo , ameri su ludi za našom kulturom , uvijenoj u kraiški intelekt !...živ ti ja !

Poslednja izmena:
i-kraj-rusenja-kuce-ljubomira-stojanovica.jpg

тренутак рушења куће Љубомира Стојановића (Фото лична архива)

"Стојановића су савременици, због његове строге начелности, храбрости, изразитог патриотизма, скромности и стављања општег интереса изнад личног, поредили са римским сенаторима из времена републике."

http://www.politika.rs/scc/clanak/353156/Pogledi/Otisak-palca-u-Uzicu#

Kako to kažu grafiti , prednatovske milosrdne pomoći : Džaba krečiš - ravnjanje je počelo !
Naime , reč je o dojučerašnjim stanovnicima "Titovog Užica", koji imaju kolektivnu osobenost , rekao bih vrlinu utkanu kroz DNK poruku , umeće prilagođavanja svakoj političkoj opciji i vladajućoj prilici . Ta vrlina , postala je opšte državna uzornost , tako da otisak nije slučajno što u rasprodatoj tranzicijom opljačkanoj državi , razorenoj samoživim partijskim manipulativnim izdajstvom - gde caruju besčašće , političko nasilje , korupcija , nevaspitanje i prostakluk kao kakve uzorne društvene norme !
Ima se utisak , da je ravnatelj tošao po svoje , te da nam nema spasa !

Poslednja izmena:
...ma muče mene mnogo kamenje temeljno...svakog dana , tek neko postavi kamen temeljac...više ni jedna podlost u prestonici ne može da prođe bez kamena temeljca , nekoliko prekodrinaša , bar po jedan kraišnik obavezno , ličanin pride i tek trofrtaljni hercegovac - više ne mož biti , jerbo to bi bila svetska akademija nauka...
....bože mi oprosti , kažu upućeni , da i moje pleme iz mog zaseoka sadanjeg , vuče te dinarske konce....
...pa šta ,takvi smo mi zaseočani .... kad bi neki dinarac , ceo celcijat , onako kavim ga bog dao , a ne kao neki gačani , skrajcovani , dakle - kad bi taj celciti dinarac , postavio kakav god kamen temeljac , e jade , veljo , kakva bi to tek bila kulturna zadužbina...da bleneš...a ne kao ovi kraišnici , sa banjalučkog asvalta , koji se najedu sarajevskog bureka i napiju banjalučkog jogurta - pa posle grade nekakva trošna zdanja , na koja greota i živog kreča trošiti...
....jašta....oćemo čistog ercegovcačkog dinarca , za predsedatelja sviju nas ....može biti i sa onim glamočkim nemim , al' da bude častan i pošten , sto nosto ; provereno na poligrafu - da džaba ja ovde ne krečim !

Poslednja izmena:
Nije to samo krajiška kultura.Ispričaću ti dogadjaj kome sam odavno kao omladinac prisustvovao.Bila je to predpremijera poznatog,divnog filma Franka Zafirelija " Romeo i Julija" u Domu omladine.Film je bio simultano prevodjen i bilo je manjih problema u vezi sa tim.Beogradska omladina je urlala,smejala se na najdelikatnijim mestima tako da je po završetku predstave Zafireli izašao pred publiku i rekao sve najgore o omladini Beograda i uz to zapretio da neće dozvoiti više da se njegovi filmovi u našoj zemlji prikazuju.I ova zabrana je dugo važila...

..pa , Beograd je vazda bio i ostao , balkansko kulturološko sabirno mesto...kako kakav kulturni izbeglički kamp , da kažem...ta kulturna viešenacionalnost , njegovo je blago....a bezobrazlog , bahatost i sve ostalo , što ide uz tu kulturnu viešenacionalnost i njen kosmopolitizam , dođe kao kakva zajednička crta....u tome , u toj crti je jednoobraznost tog kulturnog blaga !....predpostavljam!?

Ovaj tekst hteo sam da podelim sa vama , kao štivo za ponedeljak , ali , nekako mi paše uz ovaj moj lupoglav o kulturi ! Ko velim , postoji i kultura patriotizma , ako nije kult ! Bilo kako bilo , kultura govora , saopštavanja istina na jedan častan , dostojanstven i pošten način , pomanjkuje u celoj državi , pa i u novinarstvu ! Međ političarima i ljudima na vlasti , to je , rekao bih , već viševekovno stanje !

~ „Критиковати сопствену земљу представља услугу и комплимент. Услуга је јер земља може да покуша да буде боља него што јесте. Критика је, укратко, више од права. Она је патриотски чин – виши облик патриотизма.” ~

http://www.politika.rs/scc/clanak/353157/Patriotsko-novinarstvo-opasna-iluzija

Back