Presovane ruze

Ovaj krug sam smislio
ovaj krug sam stvorio
ovaj krug sam razbio
u vetar rasuo

Vetar misli, vetar zna
sve sto znamo ti i ja
on me voli, on me nosi
on me razbija

Kao da sam umoran
i kao da sam star
kao da je dosadno
i suvise da znam

Ovaj krug sam skupio
i opet sklopio
on me voli, on me nosi
on mi oprasta

Kao ne i kao da
i kao zabrana i kao dozvola
kao ne, ne, ne, kao da, da, da
kao zabava i kao dosada

Siren:
Kako ih točno presuješ? Da li ih samo pritisneš sa 2 knjige ili ima još stvari na koje se treba paziti? Gdje ih čuvaš? Može li se to raditi i sa drugim cvijećem, npr. ljiljanima? Ja sam osušila par ruža za koje me vežu uspomene, ali me strah da će se uništiti!
Stavim ih u neku knjigu ili novine, pritisnem sa 2 knjige i to je sve. Ne znam stvarno za drugo cvece, nemam iskustva. Nece da se uniste, meni ove stoje godinu dana i jos uvek su crvene i prelepe, a i ako se Hellenina ruza iz 1983. nije unistila... Mislim da nema razloga za brigu. ;)

Bela ruzo

Od svih mojih belih ruza
ti si samo crna bila
moju ljubav i postenje
nicim nisi zasluzila

Ref.
Bela ruzo, zasto crna postala si
kad kraj mene
sve sto zelis imala si
za noc jednu srusila si

Ziveo sam slusajuci
na grudima dok mi dises
kako mozes posle mene
da drugom cvetas i mirises

Ref.

nedeljko bajic-baja

E, i ja čuvam ruže al sam ja to od nekoliko buketa i korpica napravila jednu veću. Samo sam ih isprskala lakom za kosu kad su počele da se suše i evo traju već 2-3 godine. Jedini je smor kad počnem da brišem prašinu sa njih.....
A trenutno presujem par suncokreta (ili je ovo neko cveće koje liči na to), prvi put to radim pa ću da vidim šta će da ispadne. Ima li neko pojma jel frka što stoji na terasi?

Siren:
Kako ih točno presuješ? Da li ih samo pritisneš sa 2 knjige ili ima još stvari na koje se treba paziti? Gdje ih čuvaš? Može li se to raditi i sa drugim cvijećem, npr. ljiljanima? Ja sam osušila par ruža za koje me vežu uspomene, ali me strah da će se uništiti!

Moже се пресовати само свеже цвеће... Значи, те осушене руже не можеш сад пресовати јер ће се издробити...

Ја не волим да добијам букете резаног цвећа (штета пара, ионако се осуши за пар дана), а и кад их добијем (а најчешће су то руже) онда букет и не стављам у воду, него га окренем, сушим наопачке, напрскам лаком за косу и после држим у вази тако осушен цео букет, наравно без оних креп папира, пластичних машница и других ђинђува... Понекад издржи и годину-две, али временом избледе, нахвата се прашина, поотпада оно ситно бело украсно цвеће (увек заборавим како се зове)..па га бацим... А иначе, волим да држим сушено цвеће, мада фенг-шуи каже да не ваља...
Иначе, већ 17 година чувам бидермајер са сестриног венчања (ја га уватила :wink: ), и руже у њему су још целе, али га чувам у кутији и не дирам га јер би се распао...

А пресовала сам својевремено неколико цветова које сам добила од мени драгих особа. Ставим свеж цвет у књигу (било који, и висибабе су лепе) али не директно на лист књиге, него прво у новину, да не упрља књигу...притиснем - и то је то.
Неки цветови ме и данас изненаде када испадну из књиге коју одавно нисам читала, а оне две већ поменуте пресоване руже чувам залепљене селотејпом у дневницима. Само су изгубиле боју, али су ми и данас драге успомене. :)

Struja:
Struja ljude koje zna vole je i obozavaju da zive pored nje.
Nije primetila da lose utice na njih,naprotiv.
Cim je vide osmeh im se razvuce preko cele glave.
Niko jos nije dobio nikakvu bolest,cak kazu da je i lekovita.

Tako su i ljudi pored struje kao ta detelina sa 4 lista. Srecni.
Teorija ti je neodrziva.

:lol: :lol: :lol:

Moze i tako ;-)

Pecurkice...kako ti nije mesto!
meni su pecurke bas dekorativne (narocito one malo otrovne heheheh)
znas kako ovde na severnom polu rastu pecurke....k'o pecurke! da ne verujes!
(jedino sto hvatanje zjala nije dozvoljeno zakonom)
mesto ti je .....nemoj da zbegas!

dannijella:
Citajutji razne knjige doshla sam i do prirucnika za feng shui. Mrtvo cvetje u kutji- ne nikako. Kazu kinezi da zadrzava negativnu energiju koja moze biti pogubna.
Ja sam moje pobacala. :)
Pogubna? :shock: Bas me zanima kako i koliko pogubna. Ako neces da plasis posten svet posalji mi na pp. ;)

Ја деценијама имам сушено цвеће у стану... Али, пошто не знам ништа о фенг-шујиу - на мене то проклетство не делује!

aom_nut:
ako zelis da ih sacuvas kao buket, nemoj ih presovati
dovoljno je samo da zakacis da visi na koncu naopacke dok se skroz ne osusi
sacuvace i oblik i pomalo boju.
kada se dooobro osusi, mislim da je dovoljan lak za kosu!

p.s. verovatno ima i neki bolji stos, ja znam samo za ovaj!

ja volim sesire :) iz svakog grada koji sam obisla, donela sam neki sesir..ima raznih :)
ovih dana sacujem jedan polucilindar u Uppsali...vec ga vidim da je moj...samo cekam bozicnu rasprodaju :)) (skup je do bola)

nisam znala za lak
a par buketa koji mi znace sam na ovaj nacin sacuvala i traju dugo

Liv Tyler:
Pre godinu dana sam pocela da presujem ruze i tako presovane ih cuvam. Sve su mi nekako drage i svaka me podseca na neki dogadjaj, vazan dan, na sasvim obican dan, na drage ljude. I jos uvek imaju boju, samo je malcice tamnija nego ranije. I mirisu! (mozda je to samo moj subjektivni osecaj). Planiram da ih skupljam tako osusene dok ne sakupim 101, a onda da napravim neki buket, cvetni aranzman ili tako nesto. Zanima me jel radite vi nesto slicno? Jel znate mozda da li postoji jos neki nacin da se sacuvaju a da to nije presovanje? Neki sprej ili lak kojim mogu samo da naprskam ruzu kad se osusi i da ostane tako osusena, a da joj ne otpadnu latice i da ne izbledi?
A sta vi sakupljate? :)

Ako te bas zanima, ne radim nista slicno.

Liv Tyler:
Cek, cek. Ko se pojavi pored struje? :) A to za feng shui.... Pa verujem ja u feng shui al ne znam bas puno o tome. A znam da preporucuju da se ne cuva bilo sta staro, suvo, iscepano, zakrpljeno, sastavljeno i tako to :lol:

detelina s 4 lista moze da se pronadje pre pored dalekovoda, devijacija zbog hm..kakvog polja..elektromagnetnog da
ako su lagali mene i ja lazem vas..nisam trazhila jedinu sam nashla pored svetinje.

Back