Preslikavanje starih slika na net

Imam mnostvo starih slika (crno-belih) razlicitih dimenzija...Od maleckih do onih vecih.

Voleo bih da ih sve presnimim i preselim na net.

Kako to NAJBOLJE da uradim i da slike budu barem 800X600 ???
Скенер, без даљњег.

Имаш ваљда довољно новца за неки солидан скенер. Сасвим пристојан за те потребе, а и шире, код нас из серије CANON LiDE ти је већ од 60-80 е...

Увек скенирај у већој резолуцији, какву скенери изворно и дају... 800х600 није ништа. Минимум 1600х1200, мада ови скенери дају и више... Лако је после смањити...

Kamerom ne izadju dobro, a skener...ne znam....

Kako posle da ih uvecam, a zadrzim ostrinu?
Na skeneru biraš rezoluciju. Ako izabereš 600 slika će već izaći velika. Oštrina zavisi od same slike koju skeniraš.

Moj skener je stariji i najveća mu je rezolucija 600 ali su kopije odlične!
Upravo da slike ne bi bile prevelike obično skeniram sa rezolucijum 300 i sve ispadne kako treba.

Poslednja izmena:
Imam mnostvo starih slika (crno-belih) razlicitih dimenzija...Od maleckih do onih vecih.

Dobar skener.

Pre pojave digitalnih fotoaparata to je bio jedini nacin da se digitalizuje slika. Jedino ne znam kakva je sada ponuda skenera i ko ih ima i koristi. Ako imas negativ rezolucija je ogranicena jedino kvalitetom i/ili rezolucijom skenera.

Na skeneru biraš rezoluciju. Ako izabereš 600 slika će već izaći velika. Oštrina zavisi od same slike koju skeniraš.

Moj skener je stariji i najveća mu je rezolucija 600 ali su kopije odlične!
Upravo da slike ne bi bile prevelike obično skeniram sa rezolucijum 300 i sve ispadne kako treba.

Ja sam uvek za kvalitet. Ako mene pitas treba skenirati u najvisoj mogucoj rezoluciji i to zadrzati kao "original". Posle je lako menjati velicinu.

Скенер, без даљњег.

Имаш ваљда довољно новца за неки солидан скенер. Сасвим пристојан за те потребе, а и шире, код нас из серије CANON LiDE ти је већ од 60-80 е...

Увек скенирај у већој резолуцији, какву скенери изворно и дају... 800х600 није ништа. Минимум 1600х1200, мада ови скенери дају и више... Лако је после смањити...

Draga Milunka, ne radi se da nemam novaca za dobar skaner, ali mi se NE ISPLATI da kupujem skaner, iskaniram pedesetak slika i sledeci put ga ponovo upotrebim za nekih 4-5 godina kada vec bude zastario model..

Skaner se isplati tamo gde ljudi svakodnevno sa njim rade (cyber cafe, na primer), a ne onima kojima on treba jednom u 4-5 godina....

Draga Milunka, ne radi se da nemam novaca za dobar skaner, ali mi se NE ISPLATI da kupujem skaner, iskaniram pedesetak slika i sledeci put ga ponovo upotrebim za nekih 4-5 godina kada vec bude zastario model..

Skaner se isplati tamo gde ljudi svakodnevno sa njim rade (cyber cafe, na primer), a ne onima kojima on treba jednom u 4-5 godina....
Добро, ако је само 50ак фотки... Мада, за те паре, није лоше имати га, никад не знаш за шта ти све може затребати... Откад имам скенер, на пример, више ми не требају фотокопирнице за копирање разних докумената, итд... И књиге које немам у класичном виду, многе сам позајмљене скенирала...

Али, сваком случају, дакле, као што ти је лепо саветовано овде, пронађи скенер како год, и искенирај их, у највећој могућој резолуцији, ради квалитета, а после можеш да их смањујеш до миле воље.

Zavisi kako gledaš na to.
Iako ga retko koristim smatram da se isplati imati ga.
Ne mora biti nešto skupo, posebno ne veličine ormana, tanki skener, spolja sličan lap-topu, nije skup a završava ti posao.

Имаш ли сачуване филмове?
Скенирај њих, негативе, много добро испадну.
Ја сам слао филмове чак у Ужице да ми то ураде.
Потрајало је, коштало је, али имам неколико хиљада одличних негатива,што црно.белих, што у боји.
Ова има 1840×1232 пиксела.

F1030015.jpg

Back