Preskakanje srca

Poruka
4.413
Imam 25 godina, zdrava, imam prolaps mitralne valvule bez veceg hemodinamskog znacaja. Pri put preskakanje srca mi se javilo sa nekih 17 godina, kardiolog je rekao da ako nisu ucestale nema potrebe za lecenjem, i da su najverovatnije uzrokovane stresom, i jesu bile. Od tada mi se javljaju povremeno, uvek kad sam pod stersom, i nisam ih imala sigurno godinu dana (iako sam u tom periodu bila pod stresom), sve do pre nedelju dana. Jedino sto sam promenila u tom periodu je ishrana (low carb vec dva meseca) i vezbanje (u poslednje 2 nedelje vezbam 2 sata dnevno, pre toga sam nekih mesec i po dana sat vremena, malo kardio malo tegovi). Da li ishrana ili intenzivno vezbanja mogu da izazovu preskakanje srca? Za ishranu na netu nisam pronasla nista pa pretpostavljam da ne, ali za vezbanje nailazim na kontradiktorne informacije - od toga da intenzivno vezbanje moze da izazove preskoke pa do toga da je vezbanje zapravo dobro kad srce preskace :confused:

Ono sto u celoj prici mene najvise plasi, je to sto mi srce preskace i do 10 puta za redom. Ni ne uspostavi normalan rad, vec ide preskok za preskokom :( Najcesce se javlja uvece pred spavanje ili ujutru, moguce da se javlja i u toku dana ali tada slabije osecam srce jer sam u pokretu, mada desava se, osetim ponekad. Sinoc i jutros je bas bilo zastrasujuce nisam pola noci spavala od preskakanja :( Naravno, malo sam trazila po netu, i naisla sam na "ventrikularnu tahikardiju", ciji je simptom upravo to da srce preskace za redom 3 puta i vise :( Ali, to je prilicno ozbiljna dijagnoza jer kazu moze da izazove i iznenadnu smrt :eek: Pa zato pitam da li je moguce da imam tu ventrikularnu tahikardiju, bez obzira sto nemam druge simptome: gusenje, vrtoglavicu, slabost itd?

Hvala unapred

Imam 25 godina, zdrava, imam prolaps mitralne valvule bez veceg hemodinamskog znacaja. Pri put preskakanje srca mi se javilo sa nekih 17 godina, kardiolog je rekao da ako nisu ucestale nema potrebe za lecenjem, i da su najverovatnije uzrokovane stresom, i jesu bile. Od tada mi se javljaju povremeno, uvek kad sam pod stersom, i nisam ih imala sigurno godinu dana (iako sam u tom periodu bila pod stresom), sve do pre nedelju dana. Jedino sto sam promenila u tom periodu je ishrana (low carb vec dva meseca) i vezbanje (u poslednje 2 nedelje vezbam 2 sata dnevno, pre toga sam nekih mesec i po dana sat vremena, malo kardio malo tegovi). Da li ishrana ili intenzivno vezbanja mogu da izazovu preskakanje srca? Za ishranu na netu nisam pronasla nista pa pretpostavljam da ne, ali za vezbanje nailazim na kontradiktorne informacije - od toga da intenzivno vezbanje moze da izazove preskoke pa do toga da je vezbanje zapravo dobro kad srce preskace :confused:

Ono sto u celoj prici mene najvise plasi, je to sto mi srce preskace i do 10 puta za redom. Ni ne uspostavi normalan rad, vec ide preskok za preskokom :( Najcesce se javlja uvece pred spavanje ili ujutru, moguce da se javlja i u toku dana ali tada slabije osecam srce jer sam u pokretu, mada desava se, osetim ponekad. Sinoc i jutros je bas bilo zastrasujuce nisam pola noci spavala od preskakanja :( Naravno, malo sam trazila po netu, i naisla sam na "ventrikularnu tahikardiju", ciji je simptom upravo to da srce preskace za redom 3 puta i vise :( Ali, to je prilicno ozbiljna dijagnoza jer kazu moze da izazove i iznenadnu smrt :eek: Pa zato pitam da li je moguce da imam tu ventrikularnu tahikardiju, bez obzira sto nemam druge simptome: gusenje, vrtoglavicu, slabost itd?

Hvala unapred

Preskakanje srca ili extrasistole nisu opasne, ako nisu proizvod neke kardioapatije.

Javljaju se cesto i kod mladjih ljudi, cak i vrhunskih sportista.

Tvoj EKG bi trebalo da izgleda ovako:

gsc-IMGP27.jpg

Ovaj tip "preskakanja" srca se naziva BIGEMINIZAM.

Vise je neprijatan, nego ozbiljan.

Cesto je povezan sa Taquicardiom supraventricular. (Manje opasna od T. ventrikular, koja je ozbiljno oboljenje srca i moze biti smrtonosna, ako se pretvori u Fibrilaciju ventrikula, koja nije kompatibilna sa zivotom)

Najcesce dolazi od iritacije nervnog sistema.

Moguce je da ga izazove alkohol, gazirana pica i neki lekovi.

Smanji vezbanje i pazi na ishranu.

Uzimaj obavezno neki od sedativa.

Mozes da uzimas i beta blokeante na bazi metoprolola. (Predhodno konsultuj svog kardiologa!)

I ne boj se - od toga se ne umire. (iako je neprijatno!)

Lekaru se hitno obrati ako se aritmija promeni ili pogorsa, ako ne mozes da nadises, ako ti trne leva strana, ako se jace znojis bez razloga, ako se nenormalno brzo zamaras, ili ako imas nesvesticu....

Poslednja izmena:
Sofija, to je ishrana sa smanjenim unosom ugljenih hidrata (unosim oko 50g).

morochodeocho, ne znam kako mi izgleda EKG jer ga nisam radila, a i pitanje je da li bi pokazao preskakanja, jer mozda bas u trenutku snimanja ne bi preskakalo, jer mi najvise preskace uvece i ujutru pre ustajanja.

Ne mogu na netu da nadjem nista o bigeminizmu, jel to vise preskakanja za redom?

Sofija, to je ishrana sa smanjenim unosom ugljenih hidrata (unosim oko 50g).

morochodeocho, ne znam kako mi izgleda EKG jer ga nisam radila, a i pitanje je da li bi pokazao preskakanja, jer mozda bas u trenutku snimanja ne bi preskakalo, jer mi najvise preskace uvece i ujutru pre ustajanja.

Ne mogu na netu da nadjem nista o bigeminizmu, jel to vise preskakanja za redom?

Ti treba od svog kardiologa da trazis da ti stave HOLTER.

Holter je jedan aparat koji to okace o vrat i koji meri svaki otkucaj srca u toku 24 sata.

Svaka nepravilnost ostaje zabelezena na traci.

Aparat je velicine jednog manjeg tranzistora i ne primeti se ispod odece..

http://www.enfermeriadeurgencias.com/ciber/PRIMERA_EPOCA/2006/octubre/seeue6b.JPG

(Koristi Google prevodioca)

Poslednja izmena:
Trebaš način i dužinu vežbanja prilagoditi stanju svog srca.
Dva sata dnevno je, po mom nestručnom miščjenju,isuviše. Bolje je manje intenzivno i kraće, svakodnevno vežbanje.
Govorim iz vlastitog iskustva. Imam nešto jači ritam srca, bez preskakanja, i jaki napori mi nikako ne odgovaraju. Polusatni brzi hod, ujutro i naveče ili vožnja kućnog bajsa (20-ak km) je moj recept; uz lagane vežbe (10-ak min.) za održanja tonusa mišića.

Ti treba od svog kardiologa da trazis da ti stave HOLTER.

Holter je jedan aparat koji to okace o vrat i koji meri svaki otkucaj srca u toku 24 sata.

Svaka nepravilnost ostaje zabelezena na traci.

Aparat je velicine jednog manjeg tranzistora i ne primeti se ispod odece..

http://www.enfermeriadeurgencias.com/ciber/PRIMERA_EPOCA/2006/octubre/seeue6b.JPG

(Koristi Google prevodioca)

hehe..holter.
lekare u našim ustanovama bukvalno moras da MOLIŠ da te pregledaju.
koji crni holter....
Moras da budes bas hitan slucaj da bi te neko stavio u red za holter.

Ja bih trebala da imam preglede bar na svakih 6 meseci, tako su mi rekli u studenskoj poliklinici. (posto sam ih prerasla :lol:) sad bih trebala da se prebacim kod nekog drugog kardiologa.
Niko neće ni da čuje,.. svi su u fazonu da pregleda treba da radim na svakih 5 god :lol:

hehe..holter.
lekare u našim ustanovama bukvalno moras da MOLIŠ da te pregledaju.
koji crni holter....
Moras da budes bas hitan slucaj da bi te neko stavio u red za holter.

Ja bih trebala da imam preglede bar na svakih 6 meseci, tako su mi rekli u studenskoj poliklinici. (posto sam ih prerasla :lol:) sad bih trebala da se prebacim kod nekog drugog kardiologa.
Niko neće ni da čuje,.. svi su u fazonu da pregleda treba da radim na svakih 5 god :lol:

Najduzi razmak izmedju kardioloskih pregleda je - godinu dana.

Ozbiljniji slucajevi se pregledaju svake pola godine, a jos ozbiljniji raznih kardiopatija- svaka tri meseca.....

Oni koji su preziveli infarkt se pregledaju svakih mesec dana, a oni koji pate od atipicnih aritmija uvek kada se aritmija promeni ili osete nesvesticu, bol u grudima ili odjednom pocnu tesko da disu...

Back