Presađivanje smokve

Моје мишљење је да је боље сачекати јесен ако је могуће, али ако прилике не дозвољавају онда покушај само знај биће ризик. Мада сам видео један случај комшија у сред лета пресадио јабуку Петровачу и ставио црево градске воде и кап по кап дуже време, на чудо велико јабука се примила. Но ја бих ти саветовао да смокву ако је могуће марготираш и за месец и по имаћеш нову садницу. Ево ја сам недавно такорећи убо ластаре од грожђа и од њих 10 две се примиле.

Ja sam tako metarsku smokvicu prošle godine malo kasnije presadila.
Osušile su joj se grane i mislila sam da je propala, ali je sada niže na
stablu isterala grančice. Ne znam šta će biti od nje.

Dobar dan dobri ljudi.

Zanima me vaše mišljenje i iskustvo.
Drvo smokve koje imam u bašti je visine oko 1m. Da li ima šanse da mi ono opstane ako bih je sada u ovom periodu presadila?

Prijatanu nedelju Vamo želim.
Hvala, :) i dobrodošli u lepo društvo.
Smokva je zahvalna biljka, lako ožiljava i iz reznica...a još nisu velike vrućine..
Vladan je dao sve dobre savete...
Ja bih se usudio da to uradim i sada, ali je jesen najsigurnija.
Važno je da biljka bude hidrirana.. da ne dehidrira duže od dan dva.
U ovim uslovima će joj brzo napredovari i koren... Ako skoče temperature, orošavajte je .. 4/5 puta dnevno..
Pri vađenju ( sa koliko je moguće većim busenom) sve oštećene žile prikratite da bude mala površina reza na korenu (da smanjite "ulaz" patogenima).
Tu gde zalivate stavite peska, da ga voda unese u tlo, da popuni praznine i time poveća dodirnu površinu korena sa vlažnom podlogom..
Tipujem da će se primiti i sada.

Kada se već mesto za smokvu pominje. Gledam dvorišta u komšiluku i svi
su smokvu pored trema stavili, pa leti od stršljena ne smeju na trem da
priđu. Ja sam prošle godine smokvu presadila jer je bila blizu staze kojom
se često prolazi. Neće stršljen iz čista mira da napadne čoveka, al prosto
ne bih da nam se putevi ukrštaju neplanirano.

Back