Presa usporava rast ? ? ?

Moram da idem u teretanu, blizu je moje kuce ,a i drustvo nije lose (svi iz mog naselja), bolje da idem u teretanu nego da gledam Farmu i Velikog Brata.

Ок, али једно време тренирај само на машинама, да би се зглбови и тетиве навикле на терет. Па после пар месеци полако крени постепено на тегове.

И још једна битна ствар: никад не тренирај испод 15 реприза. Ако тренираш са нпр. 5 реприза или мање са неких 80-90% максималне снаге, а скелет ти још није развијен, онда може доћи до озбиљних проблема друге пироде, раст неће бити поремећен, али последице могу бити трајне. Кратко и јасно: најбоље са 15+ реприза тренирај. ;)

Ок, али једно време тренирај само на машинама, да би се зглбови и тетиве навикле на терет. Па после пар месеци полако крени постепено на тегове.

Ne... :)

I pocetnici mogu da rade bench, squat, deadlift, cak je i preporucljivo. U svakom slucaju ce prilagoditi tezine sebi i svojoj snazi. Mada verovatno mislis samo 1-2 mes ("par meseci") sto je ok...npr 6 meseci samo na masinama je gubljenje vremena.

Inace, u vezi teme...presa niti bilo koja vezba s opterecenjem u teretani ne usporava rast pri pravilnom izvodjenju, to su gluposti :lol:
Evo ti primera...

http://www.bodybuilding.com/fun/body-transformation-jeff-looked-up-to-the-last-action-hero.html

Sa 13 godina: 167.5 cm
Sa 17 godina: 183 cm

Sponsored by http://en.wikipedia.org/wiki/Trenbolone :rotf: :lol:

Zakljucak:

3113523937_1_3_D954paWa.jpg

Poslednja izmena:
I pocetnici mogu da rade bench, squat, deadlift, cak je i preporucljivo. U svakom slucaju ce prilagoditi tezine sebi i svojoj snazi. Mada verovatno mislis samo 1-2 mes ("par meseci") sto je ok...npr 6 meseci samo na masinama je gubljenje vremena.
Не не каквих 6 месеци, неколико недеља, шта знам неких 4-8 недеља би ипак требало прво тренирати на машинама, док се одређени покрети рутинирају, док се развије осећај за мишић, који човек тренира итд. Наравно да се може од самог почетка кренути са комплексним вежбама, али ја лично то никоме не бих препоручио, поготово не онима у развоју. Пар недеља на машинама, три пута недељно, па онда полако сваке недеље по једну вежбу замењивати једном комплексном са теговима и од самог почетка се концетрисати не на висину тегова, него на што исправније извођење вежбе, то је најбитније.

Не не каквих 6 месеци, неколико недеља, шта знам неких 4-8 недеља би ипак требало прво тренирати на машинама, док се одређени покрети рутинирају, док се развије осећај за мишић, који човек тренира итд. Наравно да се може од самог почетка кренути са комплексним вежбама, али ја лично то никоме не бих препоручио, поготово не онима у развоју. Пар недеља на машинама, три пута недељно, па онда полако сваке недеље по једну вежбу замењивати једном комплексном са теговима и од самог почетка се концетрисати не на висину тегова, него на што исправније извођење вежбе, то је најбитније.

Репризе, висина тегова...

Репризе, висина тегова...
Репризе најбоље 15 и више. Висина тегова је мање више резултат исправног извођења вежбе + репризе.
Мада најбоље кренути са празном шипком па полако додавати тегове, јер се зглобови и тетиве не могу тако брзо навикнути на висок терет као што то могу мишићи.
И ради здравља, поготово то важи за млађе у развоју, оставите его код куће и тренирајте са концентрацијом и пазите на што исправније извођење вежби.

Back