Prepravljanje kompjuterskih zvučnika

skyline00

Zainteresovan član
Poruka
107
Zdravo svima :)

Ne znam da li je tema na pravom mestu, ako nije, verujem da će admini odraditi svoje i premestiti je :)

Elem, ono što sam hteo da pitam... Imam neki stari 2.1 Genius sistem (mislim da je oznaka SP-Q2.1 Slim) . Lepo to svira za takav sistem, nemam zamerki, ali pošto ću da kupujem nove, ozbiljnije zvučnike, palo mi je na pamet da se malo igram sa ovima. Dakle, da li je moguće i koliko se isplati da napravim neke dve male zvučne kutije od iverice i da kompletnu elektroniku i zvučnike prebacim u njih? Ovi zvučnici su plastični, pa me zanima da li bi se time poboljšao zvuk...
Naravno, ako neko ima neki predlog kako da se to izvede, neka piše. ;)

U principu kutija je potrebna samo za bas zvucnik tj subwoofer i postoji puno razlicitih tipova.

http://www.mobileinformationlabs.com/HowTo-1Woofer-BoxPaid-New.htm

koliko vidim u tvom slucaju u pitanju je Single reflex band pass

box9.jpg

Za kvalitet zvuka jako je bitan dobar proracun za kutije sto znaci da bi morao da prekopiras originalnu kutiju. Narocito moras obratiti paznju na unutrasnju zapreminu kutije. Zapreminu vazduha bez pojacala, bez drugih zvucnika... E sad ne znam koliko je bitna velicina rupe i duzina "cevi" tog otvora kroz koji prolazi zvuk pa bi bilo najbolje da i to prekopiras.

A koliko ces dobiti na kvalitetu zvuka? Ne verujem da ces biti odusevljen.

PS
zvucne kutije prave se od medijapana.

za single bas kutije treba precizan proracun

bitna je i duzina i precnik cevi koja se stavlja , postoje programi za proracun

mada recimo za ovaj zvucnik http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/tiefton/w200s_8.html treba onakva kutija kao sto su oni preporucili

potrazi na sajtovima kolika kutija za koliki zvucnik.

dosta tu ima preciznosti i moras traziti ako hoces najbolji moguci kvalitet

- - - - - - - - - -

a najlakse ces uraditi ako napravis kutije 50-ak posto vece od sadasnjih ( za woofer , satelite ces dzabe raditi posto im ne treba zapremina za kvalitet)

stavis u njih neki filc ili sundjer za zvucnike ( zalepis iznutra ali ne mnogo debele jer ces skroz ubiti zvuk)

Hvala svima na odgovorima. :)
To su ovi zvučnici.

Iskreno, ja sam više mislio da "prepakujem" satelite, ali pošto kažete da je to bitnije za bas, onda ću prvo pokušati njega da sredim. Što se kvaliteta zvuka tiče, ja i ne očekujem da dobijem hi fi zvuk nakon toga :D Ovo je više igranje i eksperimentisanje sa već gotovim komponentama, da bih jednog dana kad se upoznam sa materijom mogao da sam napravim zvučnike... :)

Poslušaću člana sasasta, pokušaću sa kutijom 50% većom od sadašnje, pa kako bude.

Nego, ako povećam dimenzije kutije za 50%, da li i veličinu (dužinu) i prečnik cevi treba srazmerno povećati?

Back