preporuke za pojas

Treba li nam svima pojas za dizanje tegova - u većini "slučajeva" ne treba.
E sad, kada treba i kad je neophodan i kome se preporučuje?
Ako smo zdravi, a tebalo bi ako nešto vježbamo, pogotovo još ako dižemo tegove ili teži terett.
Neiophodan je kada se oporavljamo od neke povrede kao što su npr hernije stomaka ili razne povrede donjeg dijela kičme.
Nekada se koristi i kao preventiva ili kada se prelazi na teži dio, ali to su pitanja za stručna lica kao što su profesionalni treneri, instruktori a u odredjenim momentima neophodan je savjet doktora.

Dakle, pojas sprečava deformacije kičme, a donji dio ledja tada podnosi veće sile i omogućava da se podiže veća težina.

Inače postoje dva tipa pojaseva, profesionalni i tzv powerlifting..
Ovaj drugi je obično izradjen od tvrde kože, dosta je krut i neudoban ali baš zbog toga omogućava veću funkcionalnost.

Inače pojas sada mnogi nose, uglavnom radnici koji su izloženi teškom fizičkom naporu, tako da ti pojasevi imaju primjenu i tamo gdje se ne preferira vježbanje ili sport. :)

buraz ja znam o pojasevima i vise nego sto mi treba
ono sto ne znam je kakav je koji pojedinacno jer nisam mogao sve da ih kupim i probam
pa sam zato pitao u temi koji je najboljji i naveo da se misljenje da po iskustvu
znaci neko ko je koristio 2 3 5
a sve sam cuo sem onoga sto mi treba

Da.. ukratko što znam.. dakle imaš 2 osnovna: sportski tzv olimpijski koji je širri na ledjima i to mu omogućava veću pokretljivost ali njegova upotreba je za one koji su istinski snažni i stabilni.
Ovaj drugi je za one koji su manje stabilni i proporcionalno nerazvijeni u odnosu na gornji dio tijela.. dakle, ovaj pojas je iste širine i samim tim daje veću zaštituu od povreda donjeg lumbalnog dijela..
Sve kreće od od ova dva načina izrade.. dakako da postoje mnoge lajt verzije ovih pojaseva ali kao što rekoh treba tačno izabrati onaj koji nam odgovara.

Back