Преписка Шкаљарца на SKY-у: "Траже ми 100 калаша, Црква финансира набавку за Н.К."

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548

1661260604708.png

Prepiska Škaljarca na SKY-u: Traže mi 100 kalaša, Crkva finansira nabavku za N.К.

1661245425-blob-5-750x500.jpg

23. avg 2022 11:03

„SKY ECC“ aplikacija nije, kao što se pretpostavljalo u početku, kompromitujuća samo za kriminalce širom svijeta, već i za brojne političare, što je kroz pisanje M portala viđeno i na primjeru Crne Gore. Ono što je svakako neočekivano, „SKY ECC“ razotkriva potpuno drugu ravan – veze Srpske pravoslavne crkve sa pripadnicima kriminalnih klanova, ali i njihove zajedničke, prilično zlokobne, planove uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine.

Samo jedna iz niza komunikacija koju su Europol i partnerske službe bezbjednosti dešifrovale, a koju M portal danas ekskluzivno objavljuje, otkriva kako su, iza političkih kulisa, pripadnici kriminalnog klana, sveštena lica i njima bliske osobe provodila tri ljetnja mjeseca u susret izborima.

Risto Mijanović sa Cetinja, pripadnik OKG „Škaljari“ sa podebelim kriminalnim dosijeom, u periodu od šestog juna 2020. do kraja septembra iste godine poslao je čak 11.315 poruka u „SKY ECC“ komunikaciji pod šifrom “4BM573, B40B01W”. Službe bezbjednosti su utvrdile da je Mijanović sve poruke razmjenjivao sa Nikolom Dedovićem, rođenim bratom Igora Dedovića, jednog od vođa Škaljarskog klana, koji je ubijen u Atini 19. januara 2020. godine, zajedno sa svojim bliskim saradnikom Stevanom Stamatovićem.
U analizama „SKY ECC“ prepiski službe bezbjednosti, između ostalog, bilježe sljedeće:

„1. 24.06.2020. Mijanović informiše Dedovića da mu je „crkva” (SPC) tražila nabavku 100 komada jurišne puške „AK-47 Kalašnjikov”, u cilju organizovanja oružanog otpora (ne precizira se koji događaj zahteva oružani otpor – radna pretpostavka – u slučaju nepoželjnog ishoda na predstojećim opštim izborima u Crnoj Gori / ukoliko mirni protesti ne ishoduju poželjnim razvojem događaja).

Mijanović navodi da je deo saznanja pribavio od lica Knežević Mitar (blisko lice OKG „Škaljari”), a na osnovu činjenice da je brat Knežević Mitra svešteno lice Knežević Ostoja“.

1661245118-blob-300x225.png
Izvor : M portal
Tog 24. juna 2020. godine Risto Mijanović piše Nikoli Dedoviću, između 20 sati i 27 minuta i 21 sat:
Dize se ovaj narod
Brate
Polako
Dolje
Brate traze mi 100kalasa
Da nabavim
Crkva place
Pisali mi
Da brate
Traze mi
Sve sta ima
Da kupuji odma
Mitru je brat iguman
(slijede glasovne poruke)
Daj ja podrsku
Oruzja sve
Samo da pale auta
Muriji lome
Lokale sve
(glasovna poruka)
Crkva
Finasira
Nabavku
Za NK
(glasovna poruka)
Al ove stiti NATO
Da I'm prebacimo
Brate imamo naoruzanja samo da se osluce
I kupimo al
Dobro brate
Kaze mitar imaju para
Samo da se donese da se usteka
Cim Oni kupuju
Mozes mislit
Nece zivi izac oni
Do kraja ce ic
Sigurno a onda gradjanski
Rat
Tesko brate
Pljevlja
Bijelo polje
Rozaje sve srbi
Samo svo da krenu nemaju dje
Drzava
Da pale auta im
(glasovna poruka)
Kome sve
Izloge
Napanu
Voli
Svaki
Lakovic
Da kradu
E tu he onda problem

Na vise lokacija

Uoanu

Upanu

Da da fantomke sve

I sve pale

Lome

Mitar Knežević, kojeg Risto Mijanović navodi kao vezu sa SPC, crnogorskoj i regionalnoj javnosti je postao poznat nakon ubistva Ljubiše Mrdaka, pripadnika službe obezbjeđenja u pošti u Nikšiću, koju je sedmočlana grupa, čiji je Knežević bio član, pokušala da opljačka 20. oktobra 2021. godine. Mada i Knežević ima debeo kriminalni dosije mnogo prije ubistva Ljubiše Mrdaka, sada se prvi put pominje kao „blisko lice OKG Škaljari“.

1661259767233.png

Mitar Knežević je bio dio grupe srpskih ekstremista koja se, pod pokroviteljstvom predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, spremala da „brani“ Cetinjski manastir tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, 5. septembra 2021. godine. Knežević je rođeni brat protojereja-stavrofora Ostoje Kneževića, ličnoga sekretara Joanikija Mićovića. Ostoja je godinama bio nastojatelj Sabornog hrama u Nikšiću, a nakon izbora Joanikija Mićovića za mitropolita, preselio se na Cetinje i sada u Eparhiji crnogorsko-primorskoj ima trostruku službenu ulogu: lični sekretar Mićovića, zatim, umjesto Gojka Perovića, namjesnik arhijerejskoga protoprezviterijata (obuhvata sve parohije na teritoriji Prijestonice) i paroh 2. parohije cetinjske.

Kneževića je na mjestu nastojatelja Sabornog hrama u Nikšiću zamijenio kontroverzni sveštenik Mijajlo Backović.

Cetinjanin Risto Mijanović je već 10-ak godina redovan „član“ medijskih rubrika o crnoj hronici. Još 2013. godine hapšen je, zajedno sa ocem Radovanom i tada maloljetnim bratom Filipom i još 12 osoba, u velikoj regionalnoj policijskoj akciji „Grom“, zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. U godinama nakon toga, Mijanović se pominje isključivo kao visokorangirani pripadnik Škaljarskog klana u više obračuna koji su se dešavali između ovog i njima suparničkog Kavačkog klana, piše M portal.

link

Зар не мислите да би СПЦ што се тиче свог политичког ангажмана у Црној Гори, ипак требала да мало "повуче ручну"? Шта је фалило да Митрополија Црногорско-приморска буде суштински аутономна у односу на Београдску патријаршију? СПЦ води политику "српског света" која је заправо про-руска и коју је већинска Црна Гора одавно одбацила, а нарочито након агресије РФ на Украјину је та политика бесмислена и Црногорци никада неће да је прихвате, као ни партнери Црне Горе у НАТО пакту, поготово САД и Велика Британија.

И сад си откријо Америку...:roll:

Још само кад би учито да Титова црква одавно ради против свих на блакану, а не само против Мила, посто би паметан...

Треба да нападаш робовласнике СПЦ, а не СПЦ - ненормални... они цркву држе као таоца своје лудачке стаљинове агенде

Није вероватно да се СПЦ бави набавком оружја.

Нешто друго. Балкан је најсмраднији регион Европе а можда и света. Оружје је свуда. Ко га хоће, купи га без посредовања цркве и мафије.

Tužilaštvo Crne Gore ispitat će navode o nabavci kalašnjikova za SPC​

1633117386-1628851040-000_10T37Z-750x499.jpg
Izvor: Savo Prelević/AFP (ilustracija)

Podgoričko Više državno tužilaštvo ispitat će navode M portala da su pripadnici organizovane kriminalne grupe Škaljari uoči parlamentarnih izbora 2020. godine razgovarali o nabavci kalašnjikova za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

“Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom objavljenih transkripata u medijima koje se odnose na nabavku naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godini. U daljem toku postupka preduzet će se sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica nakon čega će se donijeti odluka u predmetu”, piše u saopštenju koje potpisuje rukovoditeljica VDT Podgorica viša tužiteljica Lepa Medenica.

M portal objavio je da je Risto Mijanović, Cetinjanin kog povezuju sa Škaljarskim kriminalnim klanom, razmjenjivao o tome poruke preko kriptovane SKY ECC aplikacije sa Kotoraninom Nikolom Dedovićem.

Dedović je brat sada već pokojnog Igora Dedovića, koji je bio jedan od vođa organizovane kriminalne grupe Škaljari.
Navodno, Mijanović je Dedoviću napisao da je crkva tražila nabavku kalašnjikova u cilju organizovanja oružanog otpora i da ga je o tome informisao Mitar Knežević, čiji je brat sveštenik.

Crnogorski mediji objavili audio snimke: SPC traži oružje, Škaljarci ga nabavljaju u Bosni!?
24/08/2022 12:33
1661352258000.png

Dio “SKY ECC” komunikacije između dvojice visokorangiranih pripadnika kriminalne grupe “Škaljari”, Rista Mijanovića i Nikole Dedovića otkrila je moguće veze SPC u Crnoj Gori sa ovim kriminalnim klanom.

Među 11.315 poruka koje je Mijanović poslao Dedoviću u periodu od šestog juna 2020. do kraja septembra iste godine, u „SKY ECC“ komunikaciji pod šifrom “4BM573, B40B01W”, nalaze se i one u kojima Mijanović objašnjava da mu je crkva tražila nabavku 100 komada jurišne puške „AK-47 Kalašnjikov, prenio je portal M.

Među porukama u kojima Risto Mijanović detaljno opisuje Dedoviću kako bi izgledao početak ratnih sukoba u Crnoj Gori nalazi se i nekoliko glasovnih poruka koje je Mijanović slao zajedno sa pisanim, kako bi bolje Dedoviću objasnio situaciju.

Mijanović je u jednoj glasovnoj poruci rekao: “Brate, imaš u svu Crnu Goru 5.000 policajaca, jer kad ti izađe u svaki grad po 10.000 ljudi oni su mrtvi. Nema tu, morat će se povukovat”.

U drugoj glasovnoj poruci Mijanović je objašnjavao ko je Mitar Knežević.

– Brate, Mitru ti je rođeni brat iguman onaj što je hapšen u Nikšić kad su digli narod za njega, Knežević. On, i Mitar ti je već u Bosnu pošao danas, on i nekolika momaka, traže oružje, kupuju. Pa su mi slikali, kupili su dosta. I hoće da donesu, brate, oružje blizu Nikšića u selo i da se naoružaju, da krenu”.

https://www.youtube.com/watch?v=XU1VzB5pipw

U ovoj poruci Mijanović podsjeća Dedovića da je protojerej-stavrofor Ostoja Knežević lišen slobode 12. maja 2020. godine, zajedno sa Joanikijem i još sedam svećenika, zbog organizovanja velike litije u Nikšiću kada su masovno kršene tada izuzetno stroge antikovid mjere, među kojima je bila i stroga zabrana svih okupljanja.

Te večeri se, povodom njihovog privođenja na saslušanje, ispred nikšićke policije okupilo nekoliko stotina učesnika litija, zajedno sa liderima Demokratskog fronta. Ostoja Knežević se školovao u Rusiji i veoma često je posjećuje.

Mitar Knežević je, prije teškog krivičnog djela koje je počinio tokom pljačke pošte u Nikšiću, imao čitav niz drugih krivičnih djela zbog kojih je osuđivan. Osim toga, Knežević je bio dio grupe srpskih ekstremista koja se, pod pokroviteljstvom predsjednika Općine Nikšić Marka Kovačevića, spremala da „brani“ Cetinjski manastir tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, 5. septembra 2021. godine, prenosi portal M.

Ma gde bi oni, dokazani miroljupci ...

Pogledajte prilog 1209865
Очигледно да не разликујеш елементарне ствари.
Једно је нападати другог а друго бранити своје.
Да твоју породицу неко нападне, јер би ти дозволио да их побију ?

Objavili novu prepisku: ,,Gotovo je, javili firmi ovi sa brda” – 30.08.2020.​

M portal: „General veli da dobijamo, imamo u štab DF-a ljude pa mu javljaju; Ode im i država noćas”​

Komentarišući mogućnost poraza opozicije, članovi škaljarskog klana jasno nagovještavaju oružani otpor: „Spremni smo da se obračunamo, imate alata pa rokajte, braćo“

Piperović Abazoviću: Gdje nestadoše dokazi o švercu firme kojoj se mudro ne pomenu ime?

Piperović Abazoviću: Gdje nestadoše…

M portal
Izvor
Kroz „SKY ECC“ aplikaciju tokom izbornog dana 30. avgusta 2020. godine vođeno je nekoliko veoma intenzivnih razgovora između članova organizovane kriminalne grupe „Škaljari“ o rezultatima, političkim dešavanjima i mogućim postizbornim scenarijima u Crnoj Gori. Prvi od njih koje M portal eksluzivno objavljuje vodi se na relaciji Kijev – Podgorica, gotovo tokom čitavog dana.
Naime, u kijevskom zatvoru jedan kriptovani telefon, na kojem je registrovan Škaljarac Emil Tuzović pod šifrom 92TSA1, koriste on i Stefan Mandić Đukić, obojica uhapšeni u Ukrajini zbog pokušaja ubistva vođe Kavačkog klana Radoja Zvicera, a u podgoričkom naselju Gornja Gorica, na drugom kriptovanom telefonu pod šifrom D9P057 je njihov sagovornik. Razgovor se odvija 30. avgusta 2020. godine, a njegov najzanimljiviji dio je od 20 sati i 59 minuta, sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta u Crnoj Gori, do 21 sat i 53 minuta, kada je već bila sigurna izborna pobjeda dotadašnje opozicije.

1661922488ifpqqpvb0maenmia-i_758x506.png

Foto: M portal
Emil Tuzović u ukrajinskom zatvoru
Škaljarci koji su u ukrajinskom zatvoru dobijaju informacije o rezultatima od „Generala“ koji, opet, informacije dobija od „njihovih ljudi“ iz izbornog štaba Demokratskog fronta. Oni takođe svom sagovorniku šalju fotografije iz zatvora, na kojima se vide Emil Tuzović i srpski državljanin Milan Branković, još jedan od uhapšenih zbog pokušaja ubistva Zvicera. Obojica su fotografisana tokom dana, na istom mjestu, u prostoriji koja bi mogla biti zatvorska soba za rekreaciju, sudeći po stolu za stoni tenis i reketima koji se vide u pozadini, kao i nekim drugim improvizovanim spravama za vježbanje. Tuzović, Đukić Mandić i Branković izbornu pobjedu opozicije proslavljaju uz alkohol, a Branković sagovornika u Podgorici pozdravlja tradicionalnim srpskim pozdravom, uz tri podignuta prsta.

Milan Branković u ukrajinskom zatvoru
Dok sagovornik iz Gornje Gorice objašnjava svoje političke stavove rečenicom da je još od desete godine protiv države i da će izaći da slavi sa ruskom zastavom, iz ukrajinskog zatvora u 21 sat i 30 minuta stiže poruka „Ode im i država noćas“.

Sagovornik pod šifrom D9P057
Razgovor se nastavlja konstatacijama da su Škaljarci spremni da se obračunaju ako „probaju da ukradu“, na što Đukić Mandić odgovara „ma imate alata samo rokajte braćo“, uz žaljenje što nijesu na slobodi da „ratuju noćas“ i budu „pod ratnom opremom svi“. Iz Gornje Gorice mu stiže odgovor da je „spremno sve ako što krene“ i „to je tu“ (misli se na „alat“, oružje). Sagovornici razmjenjuju i fotografije televizijskih i telefonskih ekrana sa izbornim rezultatima koji su bili aktuelni u trenutku slanja.

U 21 sat i 51 minut Đukić Mandić obavještava sagovornika da mu je „General“ javio da je gotovo i da je opozicija pobijedila sa 51% osvojenih glasova, da su „Javili firmi ovi sa brda“. Očigledno sa velikim povjerenjem u „Generala“, sagovornik iz Gornje Gorice sa olakšanjem prima informaciju, dok Đukić Mandić konstatuje da se ide i u rat ako treba.
20:59:18 92TSA1 no da padne milo cekamo
21:04:53 D9P057 Uhh svi brate moj dobri
21:05:01 D9P057 Ja cu zastavu rusije da izvadim i idem u grad odma
21:05:11 92TSA1 evo vele u budvu najveci poraz dps ikad
21:05:12 D9P057 Palim baklje kolima uhh daj boze brate
21:05:21 92TSA1 Chats Attachment
21:05:21 92TSA1 Chats Attachment
21:05:21 D9P057 Tu sam cuo brate moj za budvu
21:05:31 D9P057 To mi je vise ljudi reklo izgubili su ka nikad prije
21:06:45 92TSA1 a vidis izgleda ide milo op op
21:07:45 D9P057 Od 10-te kad sam poceo da razumijem sve sam protiv drzave
21:07:45 D9P057 Op op hahahahahahaha to braco moja uhh majku li im ***** cekam ovo brate 15 godina
21:07:45 D9P057 Uhh dat ce bog brate
21:10:00 92TSA1 veli general dobijamo
21:10:05 92TSA1 imamo u df stab ljude pa mu javljaju
21:12:10 D9P057 Uhh to brate moj a kad kaze on to je to brate
21:12:13 D9P057 Ja jos ne vjerujem brate i bojim se jos jer ovo da docekam
21:12:20 D9P057 Da odu spijuni smrdljivi
21:12:42 92TSA1 a slavino nocas gazimo svuda
21:16:17 92TSA1 pata pata df i milo a
21:17:10 D9P057 Hahahahaahaha to brate moj a vjeruj mi ovamo u naselje sprema se slavlje samo takvo
21:17:44 D9P057 Ovamo smo ih pogazili to znam svake godine u gornju 80% su nasi brate ostalo spijuni
21:18:27 92TSA1 jahahahahha svi na ulice bre brate
21:19:23 D9P057 Hahaahhaah svi brate moj evo se spremamo samo da cujemo
21:19:24 D9P057 Konacno da je to to
21:19:42 92TSA1 nemoj nas brukat brate mecka da gori ako treba
21:21:45 D9P057 Hahahahaah nece brat zapamti u novine ce da izadje hahahahahahahahaha
21:21:57 D9P057 Samo da podju spijuni
21:21:55 D9P057 E sve im ***** a posle ovoga ide brat gdje god
21:22:08 92TSA1 a idu spijuni nocas
21:22:11 D9P057 Jer ovako ne valja rabota brateo
21:22:28 92TSA1 a ne kako da valja
21:27:45 D9P057 Uhh brate moj dobri jos ne vjerujem da idu glavni dusmani
21:27:45 D9P057 Sve posle njih je nista brate

21:28:05 92TSA1 a dje idu moraju no sto
21:30:11 92TSA1 ode im i drzava ncas hahaaha
21:35:04 D9P057 Ako budu orobali da ukradu spremni sm da se obracunamo
21:35:18 D9P057 Evo nam se voze dvije intervente pod rotacijom u naselje
21:35:29 D9P057 Vrte gore dolje
21:35:30 92TSA1 ma imate alata rokajte braco
21:35:53 D9P057 Hahahahaahaha to je spremno sve brate ako sto krene
21:35:54 D9P057 To je tu
21:36:22 92TSA1 idemo kako nismo na slobodu da ratujemo nocas
21:36:30 92TSA1 kako bi bili pod ratnom opremom svi jahhahaha
21:37:25 D9P057 Hahahahahaha bit ce te boze zdravlja brzo a svi brate moj
21:37:39 D9P057 Ovo je ono sto smo pricali brko zna jos odavno
21:37:48 92TSA1 a dje pada vlast majku im
21:37:50 D9P057 Da uletimo svi da odbranimo brate
21:38:09 D9P057 Izgleda brate moj sve setam gore dolje mira nemam
21:39:38 92TSA1 a pali su nema sto
21:44:40 D9P057 Cekam
21:44:49 D9P057 Gledam statistiku brate
21:44:53 D9P057 Dobijamo
21:45:14 92TSA1 51% ima opozicija
21:45:35 D9P057 Po tome ih dobijamo brate
21:45:38 D9P057 Daj boze veliki
21:45:48 92TSA1 pa ujedinice se oni
21:51:05 92TSA1 evo veli general daj fotovo, javili firmi ovi sa brda
21:52:21 D9P057 uhhhhh toje onda to braree
21:52:21 D9P057 Daj samo da dobijemo nocas
21:52:33 92TSA1 a samo to sad ili nikad u rat idemo ako trebea
21:53:24 D9P057 Sad ili nikad brate dobri uhh ovo se nocas desava ili sve ide u propast

Back