Prepisivanje

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo moja 14ta godina skolovanja prolazi, dakle osnovna skola, srednja skola i pola fakulteta, i nemam pojma kolika je povrsina Azerbejdzana. Ako cemo iskreno, nemam pojma ni kolika je povrsina Srbije.
Moj zivot je upravo izgubio smisao.
Zaista neverovatno koliki znacaj treba dati besmislenim brojevima, koje mozes izguglati za par sekundi, te brojke vise ni u kvizovima ne traze.

Да си мало боље учила, мало би бољеи пратила шта сам писао. Иако небитан податак из историје за неке од нас, на пример, вађење из контекста је метод, који су као читав један покрет, први пут у великим мерама примењивали у доба мрачњаштва, католички свештеници. Нисам сигуран да имаш изричиту намеру да следиш њихов пут, али сам сасвим сигуран да ти ова појава представља неодвојив елемент свакодневице.

Nije ovo bilo vadjenje iz konteksta, vec mi je muka da mi sole pamet sa svih strana kako treba 'jos samo to i to' nauciti napamet i onda ces toliko da se opametis i prosvetLis, ma ima u mraku da sijas :roll:

Eto recimo, na mom faxu postoji predmet krivicno pravo-posebni deo u kome su taksativno nabrojana 134 krivicna dela sa svojim osnovnim, laksim, tezim oblicima bla bla, dakle 400 strana za nauciti napamet :eek: i onda te profesorka ubedjuje kako ti to ne ucis napamet da bi ga naucio napamet, vec da bi znao kako da protumacis zakonsku normu. Doslo mi da joj kazem 'sestro pa sto onda obaras ako se promasi jedna rec iz definicije, kad je vec cilj tumacenje a ti mi lepo na ispitu daj da procitam normu koju treba da tumacim, pa oceni to tumacenje a ne recitovanje'. Sistem skolstva u ovoj drzavi je cisto zaglupljivanje i gubljenje vremena. Samo cekas da pocnu sa 'imena kolega, imena'.

Не вреди да објашњавам. Уосталом, ни мени то лопатање факата у главу никада није пријало, али сам зато одабрао други смер образовања. Неко ипак, не воли то, па опет оде на такво усмерење - дакле није научио да му то не лежи.

Deca treba da se potrude maksimalno i po meni, roditelj nikako ne treba da bude saglasan sa prepisivanjem svoje dece. Treba ih učiti da je najvažniji trud. Ali, ali...ponekad se malo dovijati nije loše. Ima predmeta koji nam baš ne idu pa nam treba i pomalo snalažljivosti, bitno je da prepisivanje ne postane pravilo. Nikada pred svojom decom ne bih odobrila prepisivanje, ali ne mislim ni da je smak sveta ako uspeju da se snađu. Bitno je da se uvek trude maksimalno i da im roditelj to usadi u glavu. Ovo mi je kao i ona tema o pravdanju časova. Ponekad je ok snaći se, zaobići neko pravilo, ali je jako važno da su deca svesna da se to ne sme raditi, da to nije dozvoljeno i da se tako ne postiže mnogo u životu. Ako ih od malena učimo da pravila postoje da bi se kršila, kada porastu, za njih više ništa neće biti sveto. I u krajnjoj liniji, civilizacija i postoji zahvaljujući pravilima kojih svi treba da se pridržavaju inače smo otišli u k.

Back