Prepisivanje

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
Nedavno mi je mama drugara mog mlađeg sina (2. razred) rekla
da je svom detetu pred kontrolni sugerisala, da ako ne zna neko pitanje na kontrolnom iz Sveta oko nas--
da prepiše.
Rekla mu je da treba da se nauči da se snađe u životu, da treba da se izbori za sebe....
Još su i puškice zajedno spremili :eek:

Kako vi gledate na ovu pojavu?
Da li je prepisivanje varanje ili sposobnost i snalažljivost?

Варање и линија мањег отпора.

То дете ће се целог живота тако провлачити кроз живот.

Сналазећи се, а не знањем и радом.

И знам да ће ме сад многи напасти у стилу - данас много боље пролазе они који су сналажљиви, него они који знају, али сам ја убеђена да ће квалитет пре или касније и у овој нашој Србијици доћи до изражаја.

Зато своје дете учим да се не сналази, него да самоуверено наступа захваљујући свом знању и вредностима које поседује.

Па, ако се и до тада не научимо да вреднујемо квалитет, биће бар способна за неки други свет у коме је то на првом месту.

Potpuno se slažem satobom.
Prepisivanje doživljavam kao medveđu uslugu.

Можда је мајка и била свесна капацитета свог детета, па га учи да се сналази.

Проблем је што ће тај преписивати од друге деце, а онда исту ту децу звати штреберима и ругати им се.

И одатле крећу проблеми.

da je svom detetu pred kontrolni sugerisala, da ako ne zna neko pitanje na kontrolnom iz Sveta oko nas--
da prepiše.
Rekla mu je da treba da se nauči da se snađe u životu, da treba da se izbori za sebe....

Varanje i negativna snalazljivost.

Mi smo toliko korumpirano drustvo, da to ljudi ne primecuju, a najcesce i nece da primete. Caruje samozavaravanje i samoopravdavanje za svakakva cinjenja - pa tu spada i ono, sto neko napisa, da snalazljivi danas bojle prolaze: i onda se postavlja pitanje gde ko postavlja letvicu za svoje snalazenje - nekome je to voznja u suprotnom smeru - pa ako ubije nekoga - jbga... (onra krecu opravdanja, tj. jedan vid snalazenja...)

Проблем смо ми родитељи.

Како васпитавамо децу у таквом ће друштву она сутра живети.

По свему судећи, како родитељи данас то раде, биће још горе од овога.

Проблем смо ми родитељи.

Како васпитавамо децу у таквом ће друштву она сутра живети.

По свему судећи, како родитељи данас то раде, биће још горе од овога.

Roditelji.

Roditelji su bagra, kao sto i sama rec kaze. Roditelji su nevaspitani, oholi, primitivni itd. - mala racunica:

ko je bio srednja skola za vreme devedesetih, sada je u kasnim tridesetim godinama... Taj, najverovatnije, sada ima decu. Tada je bio period najzesceg "snalazenja". Sta onda da ocekujemo? Mozda je bilo za ocekivati da bude i gore?

Gledam mlade roditelje i roditelje u srednjim godinama, kojima su podmicivanje, pritisak i raznorazne druge nelegalne radnje nacin zivota - sta onda covek da ocekuje? Da im dete ima usud normalnosti i da prenbregne sve ono sto su genom i vaspitanjem postali? Moguce, ali malo verovatno.

mozemo da ih ucimo postenju radi svog ego tripa i obraza ,sad dal ce nam zbog toga biti zahvalni jer ce lose proci na svim bitnim aspektima prezivljavanja diskutabilno

Да, али ако и ја кренем да тако васпитавам своје дете, губим и последњу наду да ће бити боље.

Учење детета да се ослања на себе и поднесе свој неуспех кад се деси није слабост.

Јер, поред тога, васпитавам је да научи да се одбрани од напада мање вредних од себе и да ту не сме имати задршку.

Ако треба ђоном - и ђоном.

Нећеш веровати шта све она доживљава већ сада у вртићу, кад крене у школу тек ће бити хаос.

Зато оштримо језик и ум на време :mrgreen:

Prepisivanje je snalažljivost ukoliko te neuhvate u tome. Ukoliko te uhvate onda je glupost, je ispada da je bolje da si učio, nego što si se uzdo uz puškice. Danas ja je jako važno i snaći se u životu

da prepiše.

Ma kakva snalazljivost, tako se stvaraju gubitnici.

Snalazenje je nesto drugo, recimo, nek posalje dete u neki kamp za snalazenje u prirodi.

ybg i to ostrenje dovodi do nadrk stava i sarkazma koji se zapatio u drustvu,ono pitas nekog kolko je sati prvo te presece pogledom pa onako nadmeno ko dzems bond,10,10 i 15:lol:

Шта фали Бонд стилу :zcepanje:

Не учим је да буде надрк, него да не да на себе.

Разлика је велика, а границе учимо полако али сигурно.

Варање и линија мањег отпора.

То дете ће се целог живота тако провлачити кроз живот.

Сналазећи се, а не знањем и радом.

И знам да ће ме сад многи напасти у стилу - данас много боље пролазе они који су сналажљиви, него они који знају, али сам ја убеђена да ће квалитет пре или касније и у овој нашој Србијици доћи до изражаја.

Зато своје дете учим да се не сналази, него да самоуверено наступа захваљујући свом знању и вредностима које поседује.

Па, ако се и до тада не научимо да вреднујемо квалитет, биће бар способна за неки други свет у коме је то на првом месту.

Неће доћи до изражаја. Барем не у овој констелацији људства, снага и селекције. Веруј ми. Ја сам био најбољи ђак у основној, средњој и међу првима из моје генерације сам завршио петогодишњи факултет, дошао у такву фирму, која се још увек раме уз раме бори са светским конкурентима и тамо добио такве похвале да су ми и странци из групе компанија то признали и опет - само да ми је да не гледам те преписиваче, хохштаплете и јарамазе да ме вређају и понижавају. Од њих ми је овде пресело. Што мање знаш, то си бољи и имаш већу функцију, а наравно и плату. Само треба да задовољиш један основни предуслов: да си галамџија, бунџија и да се добро увлачиш у гузицу.

Не подржавам преписиваче и преписивање и најрадије бих научио своје дете да никако не даје свој папир, своје знање и било шта другој деци. Толико њих сам вукао кроз школовање, помажући им да прођу са двојком и само сам за узврат добио после подсмех и приче и причице иза леђа. Да барем нисам добијао ништа, па да будем миран, али нисам био те среће.

Мој млађи брат је још бољи ђак био и завршио факултет као студент генерације и најбољи студент целог универзитета и сада доживљава судбину сличну овој: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/44...ica-dobila-otkaz-na-Fakultetu-tehnickih-nauka
И он једва чека да докторира и да побегне одавде, јер је ситуација неподношљива и негативна селекција је свеприсутна.

Шта фали Бонд стилу :zcepanje:

Не учим је да буде надрк, него да не да на себе.

Разлика је велика, а границе учимо полако али сигурно.
o toga nema nista,tako su svi nauceni da ne daju na sebe pa eto izbodenih ridza gspa jer su svi bogom dani i oni nisu duzni da pracaju bus+

Неће доћи до изражаја. Барем не у овој констелацији људства, снага и селекције. Веруј ми. Ја сам био најбољи ђак у основној, средњој и међу првима из моје генерације сам завршио петогодишњи факултет, дошао у такву фирму, која се још увек раме уз раме бори са светским конкурентима и тамо добио такве похвале да су ми и странци из групе компанија то признали и опет - само да ми је да не гледам те преписиваче, хохштаплете и јарамазе да ме вређају и понижавају. Од њих ми је овде пресело. Што мање знаш, то си бољи и имаш већу функцију, а наравно и плату. Само треба да задовољиш један основни предуслов: да си галамџија, бунџија и да се добро увлачиш у гузицу.

Не подржавам преписиваче и преписивање и најрадије бих научио своје дете да никако не даје свој папир, своје знање и било шта другој деци. Толико њих сам вукао кроз школовање, помажући им да прођу са двојком и само сам за узврат добио после подсмех и приче и причице иза леђа. Да барем нисам добијао ништа, па да будем миран, али нисам био те среће.

Мој млађи брат је још бољи ђак био и завршио факултет као студент генерације и најбољи студент целог универзитета и сада доживљава судбину сличну овој: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/44...ica-dobila-otkaz-na-Fakultetu-tehnickih-nauka
И он једва чека да докторира и да побегне одавде, јер је ситуација неподношљива и негативна селекција је свеприсутна.

Код приватника нема дупеувлакаштва.

Они траже знање, јер од тога живе и то им доноси зараду.

Ако Бог да, и код нас ће временом приватне фирме постати мало јаче и ту ће се отворити место за нормалне младе људе.

Бојим се само да ће горепоменути систем рада још дуго остати у државним фирмама и бирократији.

- - - - - - - - - -

o toga nema nista,tako su svi nauceni da ne daju na sebe pa eto izbodenih ridza gspa jer su svi bogom dani i oni nisu duzni da pracaju bus+

Ми немамо бус-плус, живимо у паланци, а од оружја користимо само језик.

Моје дете је женско, где ћеш јаче оружје од тога :zcepanje:

Код приватника нема дупеувлакаштва.

Они траже знање, јер од тога живе и то им доноси зараду.

Ако Бог да, и код нас ће временом приватне фирме постати мало јаче и ту ће се отворити место за нормалне младе људе.

Бојим се само да ће горепоменути систем рада још дуго остати у државним фирмама и бирократији.

То није државна фирма већ девет година. То је аустријска фирма. Исто се дешава и у једној јапанској фирми у Србији. Млади људи беже и из таквих фирми. На жалост, ја сам једини од те генерације млађих (од пре седам година) остао, јер сам у два наврата поверовао у обећања надређених, баш управо због тога што су рекли да цене мој рад, али не желим да дозволим да ми се трећи пут уопште и обрате. До трећег обећавајућег обраћања већ желим да нестанем одавде.

snalaženje kad dete samo smisli strategiju varanja pa prodje
a kad ti mama u DRUGOM razredu piše puškice onda je to preventivni debilizam

:ok:

inace, puskice same po sebi nisu uvek odraz linije manjeg otpora kako neki ovde tvrde vec sve cesce vrlo logican odgovor na obim i sadrzaj gradiva kojim su deca zasuta, kao i informacijama koje se gotovo neselektivno trpaju u ucenicke glavice stvarajuci pometnju, blokade a cesto i prave male drame i stresove pred kontrolni ili pismeni (govorim o starijim uzrastima).
ipak na ovo da mama sa detetom priprema strategiju "prevare" posmatram sa vecom dozom zaljenja nego na one kojima mama pise domacu zadacu.
treba postaviti jasnu granicu izmedju pomoci detetu i bukvalne zamene uloga.

:ok:

inace, puskice same po sebi nisu uvek odraz linije manjeg otpora kako neki ovde tvrde vec sve cesce vrlo logican odgovor na obim i sadrzaj gradiva kojim su deca zasuta, kao i informacijama koje se gotovo neselektivno trpaju u ucenicke glavice stvarajuci pometnju, blokade a cesto i prave male drame i stresove pred kontrolni ili pismeni (govorim o starijim uzrastima).
ipak na ovo da mama sa detetom priprema strategiju "prevare" posmatram sa vecom dozom zaljenja nego na one kojima mama pise domacu zadacu.
treba postaviti jasnu granicu izmedju pomoci detetu i bukvalne zamene uloga.

Ја сам тврдила да је линија мањег отпора и стојим иза тога.

Деца немају никакву другу обавезу сем да уче.

Што се тиче претрпаности, гледала сам скоро књиге за 6. разред.

Оно нису књиге, него скрипте.

Лекција на једној страни, биологија?

Не видим да уче ништа више него што смо ми учили.

Једино имају мање времена да буље у компјутер и куцкају СМС-ове.

da prepiše.

Nije da nikad nisam prepisivala. Potrebna je snalažljivost, naravno, ali to dete treba da uči da bi nešto znalo. Da se ne obruka kad ga pitaju neke osnovne stvari. Ne uči za ocene, nego za sebe. Za život.
Roditelj je tu ispao loš psiholog. Treba dete da nauči da bude pošteno, vredno i da svoje obaveze izvršava na vreme.

Za svaku generacij se tvrdi da ima obimnije gradivo, da ranije stupaju u sex. odnose, da ranije dobijaju menstruaciju.

Kako se stalno barata sa godinama - simptomaticno je da vec nisu usli u minus...

Амбициозна мама, боји се да јој синчић случајно не добије четворку или што је још страшније - тројку. :lol:

То би било страшно :eek:

Овако, сине узми ти лепо пушкицу, да будеш мамин вуковац, а на пријемном кромпирић к'о кућа :zcepanje:

Back