Prepevi, obrade, pozajmice, plagijati i citati

blue2x

Domaćin
Poruka
3.234
Ukazite na neoriginalnosti u muzici, bilo da se radi o samo delovima ili kompletnim delima, bez obzira da li je pravi autor potpisan ili ne, i da li se radi o dozvoljenom broju taktova.
U domacoj(ex YU) muzici je bilo(i ima) dosta "pozajmiljvanja" od stranih autora... I ne samo u domacoj...
Citati drugih autora su uglavnom namerni ali je ipak dobro saznati koji su to utcaji kod pojedinih izvodjaca...
Cesto nije opste poznato(ovo je relativno) da je neka stvar zapravo obrada pa je tema mesto i za to...

Ja cu poceti sa parom Divlje Jagode - Marija i Uriah Heep- Lady In Black.
Zele je potpisao sebe, ne znam da li je zakonski ispravno ali je prilicno je ocigledno(usislusno?:)) odakle mu ideja.

- - - - - - - - - -

Par broj dva...

Poslednja izmena:
zar ti zaista mislish da shtulic nije znao shta radi?

ovde na pr ima svega , od shaulica , preko flojda do deep purple + lichi pechat
i bash tako treba da bude

Pa znali su svi sta rade, neko je potpisao, neko nije, tema bi trebalo da obuhvati sve vrste "inspiracija", i legitimne i nelegitimne, i delimicne i potpune...
Cesto neki muzicar svojom obradom doprinese popularizaciji originalnog izvodjaca.
Kacio sam gore "Pretty Woman" gde Albert King licno gostuje na Garyjevoj obradi.
SRV je konstantno i smisljeno citirao tog istog Alberta Kinga(i ne samo njega) kako bi ukazao na svog najveceg uzora.
Ne znam da li je Stulic hteo da popularise Dilana, stvar je u svakom slucaju dobra, a tesko moze umanjiti njegovu originalnost u ostatku opusa.

Pa znali su svi sta rade, neko je potpisao, neko nije, tema bi trebalo da obuhvati sve vrste "inspiracija", i legitimne i nelegitimne, i delimicne i potpune...
Cesto neki muzicar svojom obradom doprinese popularizaciji originalnog izvodjaca.
Kacio sam gore "Pretty Woman" gde Albert King licno gostuje na Garyjevoj obradi.
SRV je konstantno i smisljeno citirao tog istog Alberta Kinga(i ne samo njega) kako bi ukazao na svog najveceg uzora.
Ne znam da li je Stulic hteo da popularise Dilana, stvar je u svakom slucaju dobra, a tesko moze umanjiti njegovu originalnost u ostatku opusa.

napisala sam ovo u smislu da su neki koristili kao inspiraciju tudje ideje i dela, a pri tome "prodavali" kao svoju prichu misleci da se nece provaliti, znachi plagijati bez potpisa
sama postavka tvoje teme mi nije najjasnija , imash obrade vs originali ovde vec otvoreno
ja sam ovu temu dozivela kao - muzika koja je nastala inspirisana odredjenim izvodjachima i tek ponegde se oseti neki rif ili deo priche, plus lichni pechat koji daje specifichan dozivljaj novog dela

Nisam video tu temu obrade vs originali, a i da jesam mislim da ne bih menjao postavku...
To vs ukazuje na neko takmicenje, tj. da se vidi sta je bolje, a moj koncept je da se ukaze na sve neoriginalnosti, bez obzira da li se radi o inspiraciji, kompletnom plagijatu ili namernom ukazivanju na originalnog autora...
Cak i ako naziv te teme vara, obrade mi opet ulaze u opis ove teme...
Ja cesto nisam svestan da je neki deo ili citava stvar za koji/u mislim da je original, u stvari postojao/la negde ranije, i volim da saznam ako jeste...

Back