Preminuo Mihail Gorbačov

Gorbačov je bio ...

• Ukupno glasova
    36
Mislio sam na ideoloski gradjanski rat samih Rusa protiv komunizma koji bi se desio pre ili kasnijke da su oni ostali na vlasti. Neefikasno uredjenje moralo je biti zmenjeno necim boljim a prvih nekoliko godina sranja nakon promene su normalna pojava. Ratovi koje si spomenuo desili se zbog nakaradne podele teritorija neruskih naroda pa su tako Abkhazi i Osetini zavrsili u Gruziji, Gorbacov nije kriv zbog toga.
Desio se, a sile demokratije i reforme su pobedile.
RTR1OYIA.jpg

Desio se, a sile demokratije i reforme su pobedile.
RTR1OYIA.jpg
Na puc se svuda u svetu odgovara silom iako je ovaj put to izvedeno trapavo i u ruskom stilu, ne mozes biti demokrata ako imas posla sa pucistima zardjalih mozgova. Misllls li da bi bilo bolje da je taj puc uspeo? Verujem da bi u tom slucaju doslo do gradjanskog rata kakvog svet nije do tada video, obe strane su imale mnogo pristalica.

Na puc se svuda u svetu odgovara silom iako je ovaj put to izvedeno trapavo i u ruskom stilu, ne mozes biti demokrata ako imas posla sa pucistima zardjalih mozgova. Misllls li da bi bilo bolje da je taj puc uspeo?
Taj puč 1993e je propao, a moje srce se raduje za 300 mrtvih komunista, nacista i "monarhista" koji su morali da popiju pulju u zatilok. Rusija je u prkos komunjarama koje su se rebrandirale nastavila da modernizuje i da se razvija čak i pod ekonomskim kolapsom koji su doživeli u tranziciji u tržišnu ekonomiju.

Nekadašnji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je danas u 92. godini.
Pogledajte prilog 1213546

Informaciju o smrti Gorbačova objavili su ruski državni mediji.
To je saopšteno u Centralnoj kliničkoj bolnici, prenosi RIA Novosti.

Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine, a bio je značajan vođa Sovjetskog Saveza, nakon čijih reformi je došlo do kraja Hladnog rata.

Gorbačov je bio politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1990. godine.
https://www.021.rs/story/Info/Regio...vEkSNTS5qVAB6Fk9lSthwOVw103Ej6Y3LV4CBd34dNZ2w

Šta mislite o ovom čoveku? Nesumnjivo je značajan. Po meni je pozitivan jer je izveo Ruse iz višedecenijskog mraka.ali neki ga ne vole jer im je miliji baš onakav Sovjetski Savez. Biće i mala anketa.
Skot odvratni. Dabogda se prevrtao u grob za sve što je učinio onom radnom narodu...eh druže Staljine...

Bog da mu dusu prosti, ali ja sam mislila da je on odavno umro.

Bio je vizionar u pravom smislu te reci, komunizam je morao da padne i dobro je sto je on to prepoznao, njegova je greska samo sto je verovao ljudima preko mere i sto je ocekivao pomoc zapada i onda kada nije bilo uputno, ili sto bi rekla isto pokojna Margaret Tacer, bivsa britanska pemijerka, "vodio je mecku perestrojke po svetu i s njom prosio", pa se vec pomalo i brukao s tim.

To nije trebao da dozvoli, sve ostalo je u redu.

Горбачов до краја живота био предмет усијане мржње огромног дела својих сународника.
ОСИМ ЊЕГА, ТОКОМ 2022. УМРЛА ЈОШ ТРИ РУШИОЦА СССР – КРАВЧУК, ШУШКЕВИЧ И БУРБУЛИС
Аутор: Ирина АЛКСНИС, РИА Новости

МИХАИЛ Горбачов, први и последњи председник СССР, преминуо је у 92. години.

Постоји нека врста натприродне симболике у томе што је 2022. године умрло неколико државника директно укључених у уништење Совјетског Савеза. То су и потписници Беловешког споразума о укидање Совјетског Савеза: први председник Украјине (Леонид Кравчук), ондашњи лидер Белорусије (Станислав Шушкевич) и десна рука Бориса јељцина (Генадиј Бурбулис).

Сада је последњи совјетски лидер затворио ту листу.

Древна мудрост каже да је и пут до пакла поплочан добрим намерама. Михаил Горбачов може послужити као илустрација да су добре намере националног лидера способне да изазову пакао у читавој једној земљи.

Он је био млад и енергичан, тежио је променама и активно их спроводио. Чак се генерални секретар КПСС био претворио у идола совјетског друштва, уморног од геронтократије и времена стагнације. Истина, не задуго.

Неколико година касније, Горбачов је постао – и остао до краја живота – предмет усијане мржње огромног дела својих суграђана, који су на њега сваљивали главну одговорност за оно што су морали да поднесу.

Одговорност за уништену земљу, за ноћну мору 1990-их, за милионе живота изгубљене у грађанским ратовима, етничким чишћењима, терористичким нападима и ратовима банди, а и за милионе нерођених живота.

41-AV-P08481-18-12021989_0.jpg

Са Џорџом Бушом Старијим, на Малти

Историјска судбина Михаила Горбачова је лекција за све државнике.

Није важно колико добро сте искрено желели и колико су вас водили високи идеали. На крају се рачунају само стварни резултати ваших одлука и акција.

Распад СССР-а постао је национална катастрофа са чијим последицама морамо да се носимо већ четврту деценију.

У неком тренутку се чинило да је оно најгоре и најгоре остало иза. Али, трансформација Украјине у нацистичко легло показује да паклени замајац, створен пре више од тридесет година, нема намеру да стане.

Русија је дужна да га заустави и она ће га - зауставити.

Проблем је, као и увек, цена која за то мора да се плати.

У политици је главнa `статистика` у крви, тузи и људским животима.

Михаил Горбачов је проживео веома дуг живот, успевши да сагледа и искушења која су задесила земљу и њено излажење из безбројних изазова и трагедија.

Може се само нагађати да ли је једини совјетски председник извукао неке закључке и поуке за себе. Али, то и није толико важно.

Skot odvratni. Dabogda se prevrtao u grob za sve što je učinio onom radnom narodu...eh druže Staljine...
Dobro, tebe razumem. Međutim, neki drugi mi nisu jasni. Viđam tako na forumu, a i u stvarnom životu te turbodesničare koji se upljuvaše od antikomunizma, a suze rone za objektivno najmoćnijom komunističkom tvorevinom u istoriji. Oni uglavnom nisu ateisti nego baš naprotiv, najčešće se baš trude da se pokažu kao najveći vernici. Većina njih se kune u kralja i Dražu pri tom zaboravljajući dve ''sitnice'': Kralj i Draža su bili izrazito prozapadno orijentisani i da su oni pobedili mi bismo svakako bili u NATO još mnogo pre Čeha, Poljaka i ostalih iz bivšeg Varšavskog pakta. Drugo - SSSR je itekako pomagao Titovim partizanima u obračunu sa četnicima.
E, takvi mi baš nisu jasni.

Ispraćaj Gorbačova biće bez Putina i zapadnih lidera, samo uz počasnu vojnu stražu​

Mihail Gorbačov, poslednji sovjetski vođa i miljenik zapada koji je doživeo propast svih reformi koje je zagovarao u svojoj domovini, biće sahranjen danas bez državnih počasti.
Sahrana će biti bez ruskog predsednika Vladimira Putina i zapadnih lidera.Nije iznenađujuće što je Putin, dugogodišnji pripadnik KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao “geopolitičkom katastrofom”, uskratio Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao sahrani.
https://www.021.rs/story/Info/Regio...fJb8ga7gm0isOTxlmSLxxfy16ZiTX2YcuymSxef69xYyg

Sav taj period vezan za Gorbacova i rusenje SSSR pokazuje samo kompleks Rusa prema Zapadu.
Kinezi su bili sirotinja za SSSR, ali su imali mnogo vise u glavi pa su izbegli rusenje drzave, odradili reforme u ekonomiji za dobro drzave i postali supersila u samo 30 godina.
Naravno da su imali i pomoc Amerike za Made in PRC.

Dobro, tebe razumem. Međutim, neki drugi mi nisu jasni. Viđam tako na forumu, a i u stvarnom životu te turbodesničare koji se upljuvaše od antikomunizma, a suze rone za objektivno najmoćnijom komunističkom tvorevinom u istoriji. Oni uglavnom nisu ateisti nego baš naprotiv, najčešće se baš trude da se pokažu kao najveći vernici. Većina njih se kune u kralja i Dražu pri tom zaboravljajući dve ''sitnice'': Kralj i Draža su bili izrazito prozapadno orijentisani i da su oni pobedili mi bismo svakako bili u NATO još mnogo pre Čeha, Poljaka i ostalih iz bivšeg Varšavskog pakta. Drugo - SSSR je itekako pomagao Titovim partizanima u obračunu sa četnicima.
Zato što su to staljinisti u pm i veći titoisti od Kardelja. Samo što to više nije moderno, pa uzeli novo ruho.

Šta mislite o ovom čoveku? Nesumnjivo je značajan. Po meni je pozitivan jer je izveo Ruse iz višedecenijskog mraka.ali neki ga ne vole jer im je miliji baš onakav Sovjetski Savez. Biće i mala anketa.

Kontroverzan političar.

Sovjetski savez je bila najveća imperija u istoriji čovečanstva. U svojoj najvećoj znazi (nakon Drugog svetskog rata) bila je veća od Britanske imperije u njenoj punoj snazi. Sad zamisli da si ti poslednji predsednik takve imperije... Pohvalno ili ne?

Zavisi kako gledaš na svetske sile, imperijalizam i na sam Sovjetski savez.

Sa druge strane, zbog Gorbačova se ponovo viori ruska zastava nad Kremljom. Svi smo gledali prenos kako se spušta zastava Sovjetskog saveza i podiže ruska. Gorbačov podneo ostavku i Sovjetski savez ispari brže nego što je iko mogao i da pomisli. To kako je pao Sovjetski savez bilo je potpuno nerealno... gotovo neverovatno da takva jedna sila tek tako nestane. Pad Berlinskog zida jeste bio jasan znak javnosti da se nešto događa. Ali kako je objavljeno da više nema Sovjetskog saveza, za bolje ili gore, bilo je neralno...

Tačno.

Nije samo da je SSSR pomogao Titu, Tito je bio njihov čovek u operativi komunističke internacionale sa centrom u Moskvi. Svuda gde je sovjetska čizma ušla u Evropi, svuda je nametnut komunizam i sve što uz komunizam ide.

Govori se da je Tito pod svojom komandom imao skoro pa četvrtu po veličini armiju u Evropi. Imao je Partizane u Italiji i partizane u Albaniji. Hteo je da formira državu koja bi uključivala sever Italije, Albaniju, Makedoniju i deo Mađarske, i onu Jugoslaviju koju znamo. Jednu malu Imperiju za sebe. Rusija i Engleska mu to nisu dozvolile iz različitih interesa. Tako da mu je na kraju bila data Jugoslavija koju znamo i da on bude njen vođa.

Tito se pozivao na dogovor da uticaj Istočnog i Zapadnog bloka na Jugoslaviju bude 50/50%, dok je Staljin tražio da Jugoslavija bude Istočni blok i da uđe u Varšavski pakt. Sa obzirom da je Tito izdao centralu u Moskvi počeli su problemi... Staljin je olako likvidirao svoje najbliže saradnike kamo li one koji su po podrazumevano trebali da budu sluge.

Legenda kaže da je Tito pisao Staljinu: „Prestani da šalješ ubice na mene. Ukoliko to ne uradiš, poslaću ja jednog za Moskvu. I neće mi trebati drugi.“ Mangupiski nema šta. Takav je bio i odnos Jugoslavije i SSSRa.

To što članice nekadašnjeg Istočnog bloka prelaze ili su odavno prešle ili planiraju da pobegnu na Zapadni blok... ono što danas zovemo Zapad, to je samo zaveštanje terora Sovjetske imperije. A Rusija je bila kičma te imeprije i danas svi oni u istočnoj Evropi zaziru od Rusije posebno sa Putinom na vlasti. Putin se nameće kao Staljin 21. veka i niko tamo ne bi hteo da bude žrtva reinkarnirane Sovjetske imperije.

Ima jedna mala anegdota koja se danas zaboravila, a prepričavala se u ono vreme, to kako su živeli Jugosloveni naspram Bugara i to šta znači biti ili ne biti u Varšavkom paktu.

Na poslovnom putu Jugoslovenska delegacija u Bugarskoj posmatra siromašne Bugare kako tovare džakove pšenice na voz koji ide za Moskvu. Onako siromašni, u iscepanoj i prljavoj odeći tovore, tovare i natovariše svu pšenicu, sve što su imali. Jugosloveni sa sažaljenjem gledaju. Kad su Bugari sve natovarili, kad su završili posao odoše gore do lokomotive. Klanjaju se i ljube lokomotivu. Zaprepašćeni Jugosloveni pitaju - pa šta još ljubite lokomotivu, vi natovariste sve što ste imali od hrane i još ljubite lokomotivu. A Bugari kažu - Kako bre da je ne ljubim. Da mi nije te lokomotive morao bih svu pšenicu na leđima peške da nosim do Moskve.

О покојнику и бившем шефу државе-све најбоље.
Ма какав он био...

Само смо ми могли бившег председника државе да испоручимо хашком казамату!

О покојнику и бившем шефу државе-све најбоље.
Ма какав он био...

Само смо ми могли бившег председника државе да испоручимо хашком казамату!
Ovog je trebalo zivog u zemlju zakopati, a ne ovu smrdljivu lesinu.

Razmera gorbachovskog zlocina se jedino moze meriti sa zlocinom koji je tamo Hitler pocinio.

Ne ponovilo se...

Back