Preminuo hirurg Miodrag Lazić

Gruban

Buduća legenda
Poruka
49.666
Čuveni srpski hirurg koji je spasao na stotine života preminuo od korone (foto)
A. J. 14. aprila 2020. 10:46

Podeli

Dr Miodrag Lazić, čuveni srpski hirurg koji je tokom ratova devedesetih spasao na stotine života, preminuo je od posledica virusa korona.
https://twitter.com/StojanovicJele1/status/1249961971807633408

Почивај у миру, велики човече
🙏
Прим. др Миодраг Лазић
Погледај слику на Твитеру

89

09:25 - 14. апр 2020.
Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима

28 људи прича(ју) о овоме

Dr Miodrag Lazić, lekar niškog Kliničkog centra, preminuo je od posledica virusa korona, objavile su „Novosti“.
Lazić, koji je spasio nebrojano mnogo života tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka je posle teške borbe, nažalost, izgubio bitku sa opakim virusom.

„Otišao je najbolji među nama. Veliki čovek za života, od danas legenda o kojoj će generacije pripovedati. Najbolji srpski sin, čovek koji je zadužio ovu zemlju i pokolenja. Prim. Dr Miodrag Lazić. Počivaj u miru dragi prijatelju. Žal je prevelika“, napisao je prijatelj čuvenog lekara Bojan Jovanović.
O dr Laziću snimljen je dokumentarni film „Dnevnik ratnog hirurga“, autora Siniše Grabeža u produkciji Televizije Republike Srpske.
Za njegov rad u Republici Srpskoj, njegova svetost patrijarh Pavle ga odlikuje Ordenom svetog Save. Nosilac je i niza drugih priznanja. Februara 1996. godine odlazi iz Srpskog Sarajeva, kući, u Niš.
1417669

Е сада сам се *сјебао,куд баш он?Па ово је громада од човјека...:( Скоро сам гледао документарац" дневник ратног хирурга".
Е *ебига!Сузе су ми кренуле од муке сада...

Чувени српски хирург Миодраг Лазић, који је током ратова деведесетих спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, преминуо је јутрос од посљедица вируса корона, потврђено је Срни и Клиничком центру Ниш"

Лазић, љекар нишког Клиничког центра је због тешког здравственог стања био прикључен на респиратор.

Он је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Poslednja izmena:
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић упутио је телеграм саучешћа породици Миодрага Лазића, истичући да је Република Српска захвална том хирургу за сваки спасени живот српског борца, којих је било много током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

- Искрено и дубоко сам погођен вијешћу о прераном одласку доктора Миодрага Лазића, легендарног хирурга, који је у најтежим годинама за српски народ са ове стране Дрине, дошао као добровољац да спасава животе наших бораца - наводи се у телеграму.

Милуновић је истакао да Лазићев херојски чин, непрекидне четворогодишње, беспоштедне борбе за сваког рањеног јунака неће бити заборављени и да ће Република Српска памтити свог доктора Миодрага Лазића, хероја међу докторима.

Он се подсјетио Лазићевих ријечи када је, на крају рата, полазио кући: "Поносан сам што сам се борио и делио добро и зло са херојским народом Српског Сарајева".

Некадашњи директор ратне болнице "Жица" код Сарајева доктор Милан Пејић рекао је Срни да је вијест о смрти чувеног српског хирурга Миодрага Лазића погодила не само љекаре и болничко особље које је заједно радило у најтежим условима рата у овој ратној болници, него и све људе тадашњег Српског Сарајева.

- Отишао је доктор и пријатељ са којим смо у тој ратној болници урадили велике ствари и спасили многе животе у готово немогућим условима. Он се одазвао да дође на мој позив у болницу `Жица`, и то у вријеме када нико ко се бавио хирургијом стомака није хтио да дође и помогне - рекао је Пејић.

Он је навео да се посљедњи пут са Лазићем видио прошле године у Источној Илиџи када их је посјетио.

- Били смо заједно у цркви у Блажују да одамо почаст погинулима. Некако су сви доктора Лазића сматрали својим суграђанином и ово је велики губитак за све нас. Нама у рату је јако помогао и заједно са 26 доктора који су радили у ратној болници `Жица` чинили смо велике ствари у немогућим условима - истакао је Пејић.

Он је констатовао да вирус корона очито не бира кога ће однијети, ни докторе ни професоре нити обичне људе.

Баш ме потресла ова вијест...лик је ходајућа легенда и јунак!:(

Nakon što je objavljena vijest o tome da je čuveni ljekar iz Niša, direktor Urgentnog centra Niš, ratni hirurg dr Miodrag Lazić preminuo, a jedna od njegovih koleginica i najbliža saradnica je podijelila sa nama njegove posljednje riječi.

“Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv, bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik, ali čast i ponos mi nisu dozvoljavali da se sklonim.
Takav sam bio na Krajiškom ratištu godinu dana, na Sarajevskom ratištu četiri godine, za vreme NATO bombardovanja. Neću da odem tiho, hoću da odem onako kakav sam bio čitav život, a to znaju moji prijatelji, kolege, porodica. Svi su mi govorili da se sklonim, ali ja to sebi nikad ne bih oprostio.
Moji voljeni Krajišnici, prijatelji iz Republike Srpske za koje sam živa legenda, zauvek iskreno će plakati svi, jer su uvek verovali da sam neuništiv. Koliko sam ovih dana dobio poruka podrške. Volim vas zauvek. Moji unuci i unuka Mila ostaju bez dede, ćerke i sin da ne tuguju, nego samo napred. Budite ponosni na mene.
Drage moje kolege, Marija, Boki, Brale, Kando, Sunciča i Macan, drage moje seste koje ste mi uvek verovale, zbogom. Voljenoj Ani, ratnom drugu i ženi poruka: budi hrabra i čvrsta zbog dece i unuka, a gore na onoj strani, jednoga dana bićemo ponovo zajedno.
U Nišu mojim prijateljima poseban pozdrav. Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom "Marš na Drinu". Doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda”, stoji u poruci koja je osvanula na društvenim mrežama.

Poslednje reči doktora Miodraga Lazića: Otišao sam časno i pošteno

Čuveni srpski hirurg, lekar Niškog kliničkog centra dr Miodrag Lazić preminuo je od posledica koronavirusa.

IZVOR: B92 UTORAK, 14.04.2020. | 11:15

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva​
Otac urgentne medicine, koji je spasao nebrojeno mnogo života tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka,, kako su mediji već pisali, zbog teškog zdravstvenog stanja bio je priključen na kiseonik.

U svojim poslednjim reima dr Lazić je naveo da mu čast nije dozvoljavala da se skloni uprkos godinama i bolestima i da ne želi da ode tiho, već onako kakav je bio ceo život.

Otac urgentne medicine, koji je spasao nebrojeno mnogo života tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka,, kako su mediji već pisali, zbog teškog zdravstvenog stanja bio je priključen na kiseonik.

U svojim poslednjim reima dr Lazić je naveo da mu čast nije dozvoljavala da se skloni uprkos godinama i bolestima i da ne želi da ode tiho, već onako kakav je bio ceo život.

"Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik ali čast i ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim. Takav sam bio na Krajiškom ratištu godinu dana, na Sarajevskom ratištu 4 godine, za vreme NATO bombardovanja. Neću da odem tiho, hoću da odem onako kakav sam bio čitav život a to znaju moji prijatelji, kolege, porodica. Svi su mi govorili da se sklonim ali ja to sebi nikad ne bih oprostio. Moji voljeni Krajišnici, prijatelji iz Republike Srpske za koje sam živa legenda zauvek iskreno će plakati svi jer su uvek verovali da sam neuništiv. Koliko sam ovih dana dobio poruka podrške. Volim vas zauvek. Moji unuci i unuka Mila ostaju bez dede, ćerke i sin da ne tuguju nego samo napred. Budite ponosni na mene. Drage moje kolege, Marija, Boki, Brale, Kando, Sunčica i Macan, drage moje seste koje ste mi uvek verovale, zbogom. Voljenoj Ani, ratnom drugu i ženi poruka: budi hrabra i čvrsta zbog dece i unuka a gore na onoj strani, jednoga dana bićemo ponovo zajedno.

U Nišu mojim prijateljima poseban pozdrav.

Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom "Marš na Drinu".

Doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda."

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=04&dd=14&nav_category=16&nav_id=1675198

Svak je rodjen da po jednom mre - cast i bruka, zive dovijeka!

Slava ti junace!

Svaki Srbin bi trebao da procita biografiju ovoga coveka, i svaki grad u Srbiji bi trebao da ima ulicu sa njegovim imenom.

Podeli

Dr Miodrag Lazić, čuveni srpski hirurg koji je tokom ratova devedesetih spasao na stotine života, preminuo je od posledica virusa korona.

Dr Miodrag Lazić, lekar niškog Kliničkog centra, preminuo je od posledica virusa korona, objavile su „Novosti“.
Lazić, koji je spasio nebrojano mnogo života tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka je posle teške borbe, nažalost, izgubio bitku sa opakim virusom.

„Otišao je najbolji među nama. Veliki čovek za života, od danas legenda o kojoj će generacije pripovedati. Najbolji srpski sin, čovek koji je zadužio ovu zemlju i pokolenja. Prim. Dr Miodrag Lazić. Počivaj u miru dragi prijatelju. Žal je prevelika“, napisao je prijatelj čuvenog lekara Bojan Jovanović.
O dr Laziću snimljen je dokumentarni film „Dnevnik ratnog hirurga“, autora Siniše Grabeža u produkciji Televizije Republike Srpske.
Za njegov rad u Republici Srpskoj, njegova svetost patrijarh Pavle ga odlikuje Ordenom svetog Save. Nosilac je i niza drugih priznanja. Februara 1996. godine odlazi iz Srpskog Sarajeva, kući, u Niš.

Смрт
Смрт По хришћанском веровању и учењу цркве, смрт je прелазак из овоземаљског привременог живота у небески вечни живот. Зато се сваки хришћанин целога свога живота припрема за тај прелазак. Сваки човек, још за живота, одреди место где жели да буде сахрањен, а када дође у старе године, он са својим укућанима или пријатељима припрема све шта је потребно за сахрану једног хришћанина.
Самртна постеља се у нашем народу зове место и сам догађај када се покојникова душа раздвоји од тела. Обично се може на основу тежине болести, и болесникова стања закључити и предвидети скора смрт. Тада треба позвати свештеника да исповеди и причести болесника, да би се душа лакше растала од тела. Негде се сачувао обичај да се родбина и пријатељи са болесником пред смрт опраштају. Он њима опрашта њихове увреде и грехе према њему и обратно. Из народног искуства се зна, да душа покојникова који је исповеђен и причешћен, и који се опростио са својим најближима, лагано и тихо излази из тела, као птица из кавеза, и растерећена лети небеским просторима у царство небеско. Опраштање се врши на следећи начин: Болесник позове оне, за које сматра да се о њих огрешио, и један по један прилазе постељи.
Онда болесник говори: „Опрости ми, брате“ (каже име, обично каже и који грех осећа на души). Овај скине капу, лагано се поклони према болеснику и говори: „Бог да ти опрости и овога и онога света“.
https://www.spc-linz.at/verski-obicaji/kult-mrtvih/
++++++++++++++++++

Podeli

1417669
U svakoj recenici od korona virusa,e ja kazem da nije od njega

Back