Preminuo glumac Ričard Čemberlen

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.500
Američki glumac Ričard Čemberlen premino je u 91. godini.
Glumac je preminuo 29. marta 2025. na Havajima, od komplikacija nakon moždanog udara.

Zvezda filma, pozorišta i televizije, koji je nazvan i „kraljem mini-serija“,
zbog glavnih uloga u nekim od najslavnijih televizijskih produkcija 1980-ihm
Ričard Čemberlen je bio jedan od najsvestranijih holivudskih glumaca.

Igrao je u „Šogun“ (1980), „Ptice umiru pevajući“ (1983), „Valenberg“ (1985) i originalnom „Bornovom identitetu“ (1988).
„Šogun“ je Ričardu doneo Zlatni globus za najboljeg glumca i nominaciju za Emi, dok je međunarodnu slavu stekao sa seriju
„Ptice umiru pevajući“, ponevši kući još jedan Zlatni globus 1984. za najboljeg glumca u mini seriji ili filmu za TV.

Pored mnogih drugih filmova izdvaja se australijska mini-serija „Ptice umiru pevajući“ koja je snimljena po istoimenoj knjizi bila je najpopularnija serija na svetu. Zabranjena ljubav između sveštenika i mlade devojke, u ulogama Ričarda Čemberlena i Rejčel Vord, osvojila je ceo svet i brojne nagrade. Nakon ove serije Rejčel je proglašena za najlepšu ženu na svetu, a zanimljivo da je glumca Brajana Brauna (F/X - ubistvo trikom, Koktel) koji je u seriji igrao njenog muža koga nije volela, u stvarnosti zavolela i da su do danas u braku.
487311419_18301810348211051_6022573105455158461_n.jpg

Američki glumac Ričard Čemberlen premino je u 91. godini.
Glumac je preminuo 29. marta 2025. na Havajima, od komplikacija nakon moždanog udara.

Zvezda filma, pozorišta i televizije, koji je nazvan i „kraljem mini-serija“,
zbog glavnih uloga u nekim od najslavnijih televizijskih produkcija 1980-ihm
Ričard Čemberlen je bio jedan od najsvestranijih holivudskih glumaca.

Igrao je u „Šogun“ (1980), „Ptice umiru pevajući“ (1983), „Valenberg“ (1985) i originalnom „Bornovom identitetu“ (1988).
„Šogun“ je Ričardu doneo Zlatni globus za najboljeg glumca i nominaciju za Emi, dok je međunarodnu slavu stekao sa seriju
„Ptice umiru pevajući“, ponevši kući još jedan Zlatni globus 1984. za najboljeg glumca u mini seriji ili filmu za TV.

Plakao sam na kraju serije „Ptice umiru pevajući“

Evo bas razmisljam zasto je ostavio takav utisak...i jedino sto mi pada na pamet je da je ekipa bila jaka, ali da on nije preuzimao utisak i dominaciju nad celim delom , cak ni u ptice umiru pevajuci , gde je dominirao vremenski , ali to njegovo neubedljivo je ustvari realno ubedljivo....

montekristo , nista nije senzacionalno , ali radnja se razvija, svako se stavi u poziciju monte krista i to je odmah bum...

shogun, svako se stavi u poziciju shoguna ...
loganov beg, svako se stavi u poziciju logana..
Bornov identitet, to je valjda loganov beg..
Znaci on je uspevao da provocira gledaoca da se stavi u njegovu poziciju u filmu , sto je strava za film, a vala i uspeh za glumca..

To je moj utisak, ja sam se stavljao u njegove pozicije ali ne samo njegove....on tako napravi u filmu posle se ti stavljas i u pozicije drugih likova u filmu...
A ne sad gledam i cekam kraj....
A to moze nekad znaciti vodnjikav film, ali na kraju ti si radio u paraleli svoj film i taj koji gledas njegov...pa ti nije dosadno..cak i kad gledas ponovo...montekristo je u zimskom raspustu i u filmskim reprizama bio mozda 20 puta, da sam ja stigao da ga ulovim 20 puta...ali sta je caka ulovis ga i ne odes dalje, nego kazes, ajd da gledam pet minuta, a sipak pet minuta...odgledas ga celog , ne da moras, nego finjak ti..

Tako da bih ja rekao da ume da provocira tajmingom da se uneses u njegovu ulogu...da je to njegova tajna..

Evo bas razmisljam zasto je ostavio takav utisak...i jedino sto mi pada na pamet je da je ekipa bila jaka, ali da on nije preuzimao utisak i dominaciju nad celim delom , cak ni u ptice umiru pevajuci , gde je dominirao vremenski , ali to njegovo neubedljivo je ustvari realno ubedljivo....

montekristo , nista nije senzacionalno , ali radnja se razvija, svako se stavi u poziciju monte krista i to je odmah bum...

shogun, svako se stavi u poziciju shoguna ...
loganov beg, svako se stavi u poziciju logana..
Bornov identitet, to je valjda loganov beg..
Znaci on je uspevao da provocira gledaoca da se stavi u njegovu poziciju u filmu , sto je strava za film, a vala i uspeh za glumca..

To je moj utisak, ja sam se stavljao u njegove pozicije ali ne samo njegove....on tako napravi u filmu posle se ti stavljas i u pozicije drugih likova u filmu...
A ne sad gledam i cekam kraj....
A to moze nekad znaciti vodnjikav film, ali na kraju ti si radio u paraleli svoj film i taj koji gledas njegov...pa ti nije dosadno..cak i kad gledas ponovo...montekristo je u zimskom raspustu i u filmskim reprizama bio mozda 20 puta, da sam ja stigao da ga ulovim 20 puta...ali sta je caka ulovis ga i ne odes dalje, nego kazes, ajd da gledam pet minuta, a sipak pet minuta...odgledas ga celog , ne da moras, nego finjak ti..

Tako da bih ja rekao da ume da provocira tajmingom da se uneses u njegovu ulogu...da je to njegova tajna..
Stavi se u ulogu nekog ko ne tripuje...;) pa ćeš videti da je izuzetan glumac. Ne Lorens Olivije, ali neko vrlo ekspresivan i zaslužan za uspeh na filmu.
Slava mu.

Ma kad naletim na nekog ko se trudi da bude realac, u sceni , znaci zanatlija, ja primetim odmah...a ne mora da bude poznat glumac, a to da je slatka faca , to jeste, ali to ne racunam ovde...
Ja i dalje mislim da je imao slobodu da dodaje u sceni , ne verujem da je scenario svaki put bio tako dobar pa on u monte kristu ubaci ono kretanje bosim nogama, ili grebanje kasikom...to sigurno jeste u scenariju , ali to sa bosim nogama mozda nije, a on radi takve stvari ...

To je slicno i u shogunu , a svaki od tih filmova je glumacki malo sporiji , chamberlen ih cini sporijim...i najveci adut mu je krupni zum...meni se desavalo da mi zapadne za oko glumac ili glumica i pogledam i vidim ima fakultetsko obrazovanje, ili ima jaku moralisticku crtu...tj iz uloga vidim osnovno tkanje..
A desavalo se i suprotno uloga pametnice a ja vidim droljicu malu...ali ne da glumi droljicu , to bi islo u rok sluzbe, nego ne ume da sakrije...

u svakom slucaju nenametljivo radi svoju ulogu...i drzi glasom...on ima zvonki bariton durski , mada mozda moze i durski tenor da bude...a dursko je retko , znam po ponudama za mene...10 prema 50 lirsko prema dursko...

Back